Modern Japon hikâyeciliğin ustasından kült öyküler: Raşomon ve Diğer Öyküler

Nisan 18, 2024

Modern Japon hikâyeciliğin ustasından kült öyküler: Raşomon ve Diğer Öyküler

Japon edebiyatının önde gelen yazarlarından Ryunosuke Akutagava, efsanevi yönetmen Akira Kurosawa’nın en önemli filmine de esin kaynağı olmuş “Raşomon” öyküsünün de yer aldığı kitabı Raşomon ve Diğer Öyküler ‘le Can Yayınları etiketiyle okurla buluşuyor.

İnsani ihtiyaçları ve kusurları ustalıkla ortaya koyan öykülerden oluşan derleme, okuru cadılar, haydutlar ve rahatsız edici olduğu kadar şaşırtıcı karakterlerle dolu efsanevi bir Japonya karanlığına sürüklüyor.

Henüz 35 yaşında iken hayatına son veren Japon hikâyeciliğinin usta kalemlerinden Ryunosuke Akutagava’nın, Japonya’nın kültürel çalkantılarını işleyen rahatsız edici öykülerden oluşan kitabı Raşomon ve Diğer Öyküler, Can Yayınları etiketiyle raflarda.

Ünlü Japon yönetmen Kurosawa’nın muhteşem filmine esin kaynağı olmuş “Raşomon” ve “Koruda” öykülerinin yanı sıra “Örümceğin İpi”, “Cehennem Tablosu” ve “Burun” öykülerinden oluşan kitap, insani ihtiyaçları ve kusurları ustalıkla ortaya koyuyor.  Akutagava, okuru cadılar, haydutlar ve rahatsız edici olduğu kadar şaşırtıcı karakterlerle dolu efsanevi bir Japonya karanlığına sürüklüyor.

“Hırsız olmak veya açlıktan ölmek arasında bir seçim yapmak zorunda kalan yoksul bir adam, yağmurdan korunmak için toplu mezara dönüşmüş bir harabeye, Raşomon Kapısı’na sığınır. Orada, alacakaranlıkta, cesetlerin saçlarını yolan ihtiyar bir kadınla karşılaşır…”

“İnsan onun en iyi eserlerini tekrar tekrar okumaktan asla bıkmıyor. Zarif ve sade üslubu gerçekten ürpertici bir görkeme sahip.” -Haruki Murakami

Ryunosuke Akutagava, 1 Mart 1892’de Tokyo’da doğdu. Son derece başarılı bir öğrenci ve iyi bir okurdu. Edebiyat kariyerine 1913-1916 yılları arasında İngiliz Edebiyatı okuduğu Tokyo İmparatorluk Üniversitesi’ne (şimdiki Tokyo Üniversitesi) devam ederken başladı. “Raşomon” adlı öyküsünün 1915’te yayımlanmasıyla, dönemin önde gelen Japon romancısı Natsume Soseki’yle tanıştı. Soseki’nin teşvikiyle, büyük ölçüde 12.-13. yüzyıl Japon masallarından türetilen, ancak modern psikolojinin ışığında ve son derece bireysel bir tarzda yeniden anlatılan bir dizi öykü yazmaya başladı. Eserleri birçok dile çevrildi. 1927’de 35 yaşında intihar eden yazar adına, Japonya’nın önde gelen edebiyat ödülü Akutagava Ödülü verilmektedir.

H. Can Erkin, 1968 Çorum doğumlu. Çevirmen, öğretim üyesi. 1991 Ankara Üniversitesi DTCF Japon Dili ve Edebiyatı mezunu. 1996’ da Hok­kaido Üniversitesi’nde yüksek lisansını, 2001’de Ankara Üniver­si­tesi’nde doktorasını tamamladı. Yamamoto Tsunetomo, Osamu Dazai, Yasunari Kawabata, Ryu Murakami, Haruki Murakami, Ryo Kuroki, Kenzaburo Oe, Kobo Abe gibi Japon edebiyatının önde gelen isimlerinin eserlerini dilimize kazandırdı.

Yorum yapın