“Aristoteles’in Düşüncesi Nasıl Dönüştürüldü” ilk kez Türkçede

Ekim 5, 2023

“Aristoteles’in Düşüncesi Nasıl Dönüştürüldü” ilk kez Türkçede

Richard Sorabji’nin “Aristoteles’in Dönüşümü: Antik Şârihler ve Etkileri” adlı kitabı VakıfBank Kültür Yayınları tarafından Muhammet Fatih Kılıç çevirisiyle yayımlandı.

Tanıtım bülteninden:

VakıfBank Kültür Yayınları (VBKY) “Aristoteles’in Dönüşümü: Antik Şârihler ve Etkileri” isimli kitabı okurla buluşturuyor. Türkçede ilk kez yayımlanan kitapta, antik dönemdeki şârihler, Aristoteles’in eserlerine dair daha derinlemesine bir anlayış geliştirmek amacıyla filozofun yazılarına dair yorumlarını kaleme aldılar. Antik felsefe profesörü Richard Sorabji imzalı kitabın Türkçe çevirisi Muhammet Fatih Kılıç’a ait.

VBKY’nin felsefe kitaplığı “Aristoteles’in Dönüşümü: Antik Şârihler ve Etkileri” kitabı ile genişliyor. Aristoteles Derneği’nin eski başkanı, antik felsefe profesörü Richard Sorabji’nin editörlüğünde bir araya getirilen kitabın Türkçeye çevirisini Muhammet Fatih Kılıç üstlendi. İslâm felsefesi üzerinde önemli etkileri olan İlkçağ Yunan filozofu Aristoteles’in eserleri, antik dönem şârihleri tarafından ele alınarak düşüncelerinin daha iyi anlaşılmasına katkı sağlandı.

Yirmi bölümden oluşan eserde, Aristoteles üzerine yazan Antik dönem şârihlerinin eliyle düşünürün nasıl bir dönüşümden geçtiğini ve şerh geleneğinin arka planını gözler önüne seren makaleler yer alıyor. “Aristoteles’in Dönüşümü”, Aristoteles hakkında yazılmış ve günümüze ulaşan felsefi şerhlerin tercüme edildiği “Antik Şârihler Projesi” kapsamındaki yazı dizisine rehber teşkil eden bir kitap olarak yayın dünyasına kazandırıldı. Kayıp felsefi eserlerden birçok orijinal alıntıyı koruyarak Antik Yunan felsefesinin 1100 senelik panoramasını sunan şârihler, şârihlerin felsefesine yerleşmiş olan farklı Aristoteles portresini bu eserle gözler önüne seriyor. 

Kitaptan

“Günümüze ulaşan en eski şerhler, MS II. asrın Aristotelesçi filozoflarına aittir. Bu şerhler II. asrın sonunda ve takip eden asrın başlarında, Aristotelesçi gelenek içinde filozofun düşüncesinin en büyük şârihi ve en ayrıntılı açıklayıcısı olan Afrodisiaslı İskender (198-209 yılları arasında Atina’daki Meşşâî Okul’un Aristoteles Kürsüsü’ne atanmıştır) ile doruk noktasına ulaşmıştır.”

Richard Sorabji 

1934’te Oxford’da doğdu. İlk olarak Cornell Üniversitesi’nde görev aldıktan sonra 1970’te İngiltere’ye dönerek King’s College London’ın öğretim kadrosuna dahil oldu ve 1981’de Antik Felsefe Profesörü olarak atandı. 1985-1986 yılları arasında Aristoteles Derneği’nin başkanlığını yürüttü ve 1987 yılında uluslararası Ancient Commentators on Aristotle projesini başlattı. Antik felsefeye yaptığı hizmetlerden dolayı 1999 yılında Britanya İmparatorluk Nişanı’na (CBE) layık görüldü ve felsefe akademisine yaptığı hizmetlerden dolayı şövalye ilan edildi. Hâlen King’s College London’da fahri felsefe profesörü olarak görev yapmaktadır.

Muhammet Fatih Kılıç

1982’de Çaykara/Trabzon’da doğdu. İstanbul İmam Hatip Lisesi’ni (2001), İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’ni (2005) ve aynı üniversitesinin Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü’nü bitirdi (2006). “İbn Sînâ’nın Sebeplik Teorisi” başlıklı teziyle İslam felsefesi doktoru oldu (2013). “Osmanlı dönemi Tehâfütleri” başlıklı doktora sonrası araştırmasını Kanada McGill Üniversitesi’nde tamamladı (2016). Hâlen Frankfurt Başkonsolosluğu’nda Eğitim Ataşesi olarak çalışmaktadır. İleri düzeyde İngilizce ve Arapça, temel düzeyde Yunanca bilen Kılıç’ın kaleme aldığı iki kitabı ile klasik ve klasik sonrası dönem İslam düşüncesi ve müzik sahasında yayımladığı çok sayıda makalesi ve çevirileri bulunmaktadır.

edebiyathaber.net (5 Ekim 2023)

Yorum yapın