Yirmi yedi çağdaş yazar uyku hakkında yazdı

Nisan 24, 2020

Yirmi yedi çağdaş yazar uyku hakkında yazdı

Tarhan Gürhan’ın editörlüğünde yirmi yedi çağdaş yazarın uyku hakkında yazdığı deneme ve öykülerden oluşan Müstakil Eylem Karakarga Yayınları etiketiyle yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Günlük “ideal” uyku süresinin ortalama 7-8 saat olduğunu düşünürsek ömrümüzün yaklaşık üçte birini uyuyarak geçiriyoruz demektir. Peki, bu kadar çok zamanımızı alan ve bu kadar kendimize özgü bu hâl hakkında ne kadar düşünüyoruz?

Bir kısmımız hiç düşünmüyor, başka bir kısmımız bunu kayıp zaman olarak niteliyor. Kimisi küçük ölümdür diye tarif ediyor, kimisi dünyadan uzaklaşma aracı olarak kullanıyor. Güzel düşler görebilenleri mutlu ederken kabuslarla bölündüğü de oluyor… Herkes için başka bir deneyim olan uyku hakkında her biri bambaşka hâlleri anlatan yirmi sekiz metin okuyacağınız bu kitapla beraber uyku sizin için daha görünür olacak.

Tarhan Gürhan’ın editörlüğünde birbirinden değerli yirmi yedi çağdaş yazarın uyku hakkında yazdığı deneme ve öykülerden oluşan Müstakil Eylem Karakarga Yayınları’ndan çıktı.

Arka kapak yazısı:

“Uykuyla görürüz. Uykuyla düşleriz. Uykuyla okur, gezer, yazarız. Şiirin insanın anayurdu olması gibi uyku da insanın çocukluğudur. Sokağı, okulu, arkadaşı, aşkı- dır. Anne gibi anlayışlı, şiir gibi kavrayışlı ve masal kadar yatıştırıcıdır. Uykuyu göze almalı, uykuyla insan kendi seyrine bakmalı, hep şiirle kalınmaz ya, gelince hiç ikiletmeden biraz da uykuyla kalmalı, uyuyakalmalı. Harfler de, dizeler de, yazı da. Varlık uykunun olmalı.” -Haydar Ergülen

Uyku… Hayatımızdan çalan bir düşman mı yoksa gerçekten kendimiz olabildiğimiz, kendimizle olabildiğimiz tek zaman mı? Bazen davetsiz bir misafir bazen çağrılsa da gelmeyen… Bazen düşülen bazen kalınan… Herkesin uykuya ve uyumaya dair deneyimi biricik. Bu kitapta uykunun her halini bulacaksınız. Sümer Kral Destanları’ndaki uyku ile ilgili bölümler, 24 edebi deneme ve 3 öyküyü bir araya getiren Müstakil Eylem, okuru uyku üzerine biraz daha düşünmeye ve konuşmaya davet ediyor.

Ercan Kesal –  Fatih Atila – Fuat Sevimay – İbrahim Dizman – Makbule Aras Eivazi – Sibel Yerdeniz – Özlem Türe – Cahit Ökmen – Hakan Akdoğan – Gülayşe Koçak – Semih Gümüş -Zeynep Köylü – Gamze Güller – Haydar Ergülen – Ahmet Gürata – Sezai Sarıoğlu – Feray Kara – Jülide Okkalı – Enis Batur – Serhan Ergin – Ethem Baran – Gürsel Korat – Hakan Günday -Fadime Uslu – Faruk Duman – Mario Levi – Tarhan Gürhan

edebiyathaber.net (24 Nisan 2020)

Yorum yapın