Tudem Edebiyat Ödülleri 20. yılını kutluyor

Mayıs 11, 2022

Tudem Edebiyat Ödülleri 20. yılını kutluyor

20. Tudem Edebiyat Ödülleri’ne başvurular sürüyor. 2003’ten bu yana çocuk ve gençlik edebiyatımıza çağdaş ve özgün eserler kazandırmak amacıyla gerçekleştirilen yarışma, 20. yılında çocuk edebiyatı alanında ve roman dalında verilecek.

Türkçe çocuk ve gençlik edebiyatındaki yazınsal üretimi artırmak ve bu alanda emek verenleri yüreklendirmek hedefiyle düzenlenen yarışma, yazdıklarını yayımlatma imkânı arayanlar için de büyük fırsat sunuyor.

Tudem Edebiyat Ödülleri ayrıca bu yıl bir ilke imza atıyor ve esin verici eserleriyle yüzbinlerce okura ulaşan çok değerli kalemleri, 20. yarışmanın jürisinde buluşturuyor: 2022 seçici kurulunda, Tudem Edebiyat Ödülleri’nde birincilik kazanmış yazarlardan Güzin Öztürk, Hanzade Servi, Koray Avcı Çakman, Mavisel Yener ve Miyase Sertbarut yer alıyor.

Ödül şartnamesi için>>>

Başvurular devam ederken, jüri üyelerine Tudem Edebiyat Ödülleri hakkında merak edilenler soruldu:

Tudem Edebiyat Ödülleri bir yazarın veya yazar adayının hayatında neler değiştirebilir? 

Yazdığım ilk romanla, 2015 yılında aldığım Tudem Edebiyat Birincilik Ödülü, çocuk edebiyatının büyülü kapısından adım atmamı ve bir okur olarak içinde bulunduğum edebiyat dünyasına yazar olarak da girmemi sağladı. Yazabileceğime olan inancımı artırdı. Ödülü aldığımı öğrendikten sonra mutluluktan uzun süre bulutların üstünden inemedim. Yarışmaya katıldığım güne kadar roman yazmayı denememiş biri olarak bu ödül benim için çok yüreklendirici oldu. Fuarlarda okurların karşısında kitap imzalayabilmek, onlarla yüz yüze konuşabilmek, çocukların heyecanını görmek gibi eşsiz deneyimleri yarışmanın yüreklendirmesine borçluyum. Bu heves ve heyecanla, ilk romanımın ödüle layık görülmesiyle, yazmayı bir daha bırakmadım.

Yarışmaya katılmak için hangi yollar izlenmeli?

Öncelikle bir kitap yazmalısınız. Espri gibi gelse de ilk şart bu. Sonra, kitabın özgün ve dikkat çekici mi, yoksa henüz demlenmesi gereken bir dosya mı olduğunu anlayacak birine ihtiyacınız var. Bu kişi çevrenizden, dürüst bir kitapkurdu olabilir; üzülmeyin diye dosyanızın ”iyi” olduğunu veya sırf gıcıklığına, ”kötü” olduğunu söylemeyecek biri. O kişi siz olursanız, süreç daha kolay ilerler. Dosyanızı okuyun ve düşünün: Heyecanlı mıydı? Sıkıldım mı? Nasıl geliştirilebilir?  
Yarışmaya katılırken, elinizde iyi bir kitap olduğunu bilmelisiniz. Bu da, yazardan önce eleştirel bir okur olmayı gerektirir. Kitabınızı heyecanla okuyacağınız hâle getirin. Ve şartnameye dikkat edin. Muhteşem dosyanızın, sırf rumuz eklemeyi unuttuğunuz için elenmesini istemezsiniz!

Başvuru yapan yarışmacıları nasıl bir süreç bekliyor?

Yarışmacılar heyecanla süreci beklerken, ön seçici kurul tarafından, gönderilen dosyaların şartnameye uygunluğu kontrol edilir öncelikle.  Dosyalarda yazarın kimliğiyle ilgili herhangi bir bilgi yer alıyorsa doğrudan elenir. Ön seçici kurulun değerlendirmesi sonucunda uygun görülen eserler, seçici kurula ulaştırılır. Seçici kurul üyeleri, eserleri detaylıca okuyup her birini 100 üzerinden puanlar. Yarışma koordinasyon ekibinin belirleyeceği bir tarihte, muhtemelen yeni yılın ilk aylarında, jüri üyeleri bir araya gelerek verdikleri puanları, eserler hakkındaki görüşlerini paylaşır. Toplantıda yapılan değerlendirmelerin ardından, dereceye giren eserler oy çokluğuyla belirlenir. Sonuçlar Tudem Yayın Grubu tarafından dosya sahiplerine tebliğ edilir. Ödül töreniyle ilgili bilgilendirmeler ise daha sonra yapılır.

Tudem Edebiyat Ödülleri’nin çocuk ve gençlik edebiyatımızdaki yeri ve önemi nedir?
 
Tudem Edebiyat Ödülleri, çocuk edebiyatına bol oksijenli bir iklim sağladı. Çocuk edebiyatımıza pek çok nitelikli eser kazandırdı ve farklı bir soluk getirdi. Kurumsallaşan ödüller, Türk çocuk yazını tarihinde yerini aldı. Bu yarışma ile çocuklarda estetik duygular uyandıran, düşünsel, duygusal çağrışım ve coşku yaratan yapıtlar kazandırıldı. Türkçenin güzel ve sanatsal kullanımını sergileyen, dilimizin varsıllığını gösteren iyi örnekleri öne çıkardı. Çocuk yazınında edebî düzeyi yükselten yapıtlara imza atan yazarların kitaplarıyla çocukları buluşturdu. Bu kitaplarla büyüyen çocuklar yarının nitelikli okurları ve yazarları olacak.

Yazarlar veya yazar adayları neden Tudem Edebiyat Ödülleri’ne katılmalı?

Edebiyat yarışmalarına katılmak insana yazma motivasyonu verir ve bir disiplin sağlar. Tudem Yayın Grubu gibi güçlü edebiyat eserleriyle öne çıkmış bir yayınevinin yarışmasından ödül almak ise ciddi anlamda onaylanmak demektir. Bilinirliğiniz artar, daha fazla okura ulaşma şansınız olur.

Bu yıl seçici kurulun her üyesi, daha önce bu heyecanı tatmış, Tudem’in yarışmasına katılıp ödül almış yazarlardan oluştu. Sizinle ve metninizle daha kuvvetli bir empati kuracaklar. Çünkü damdan düşenin hâlini damdan düşen anlar. Parladığınız noktaları da hatalarınızı da daha doğru değerlendirebilirler. Dosyanızı yollayın; birbirimize el uzatmanın tam zamanı.

edebiyathaber.net (11 Mayıs 2022)

Yorum yapın