Şahika Ercümen mavinin derinliklerine doğru bir maceraya çağırıyor | Hande Avtan

Eylül 17, 2020

Şahika Ercümen mavinin derinliklerine doğru bir maceraya çağırıyor | Hande Avtan

Denizin altındaki gizemli dünyada sıcacık bir yolculuğa çıkmaya ne dersiniz? Üstelik, eğlenceli olduğu kadar öğretici bu yolculukta size deniz canlıları eşlik edecek. Maviyi korumayı ne kadar önemsediğini çalışmalarıyla ortaya koyan en önemli sporcularımızdan Şahika Ercümen’in derin mavide bir maceraya çıkmamızı sağladığı kitabı Deniz Kızı ve Delfi, Doğan Egmont aracılığıyla okuyucuyla buluştu. Kitabın birbirinden güzel illüstrasyonları İpek Konak imzası taşıyor.

Mavi tutkunu meraklı ruhlara

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) tarafından “Sudaki Yaşam Savunucusu” seçilmiş olan Şahika Ercümen ‘mavi tutkunu meraklı ruhlar’ için kaleme aldığı kitabında çevreye karşı duymamız gereken hassasiyete dikkat çekiyor. Bunu da deniz kızı Şahika, yunus Delfi ve Bay Balina’nın ilham verici macerası üzerinden gerçekleştiriyor.

Sürprizlerle dolu gizemli sualtı dünyasına karşı sorumluluklarımızı bize hatırlatan sıcacık bir dostluk öyküsü bu. Dostluk, çevresel duyarlılık, sürdürülebilirlik, doğal yaşamın korunması ve desteklenmesi gibi temalarda küçük yaştan geliştirilen bilincin dünyamızın geleceği için ne denli önemli olduğu ortada. Bu bilinci aşılamak için Deniz Kızı ve Delfi çok doğru bir tercih.

Birleşmiş Milletler’in belirlediği Sürdürülebilir Kalkınma amaçlarından biri olan Sudaki Yaşam ile ilgili bilgiler de içeren kitapta yunus, orfoz, deniz kaplumbağası, mavi balina gibi korunan deniz canlılarının özellikleri ve neden korunduğu kısa ve anlaşılır özetler halinde açıklanmış. Hayal kurmayı, araştırmayı, öğrenmeyi ve kendini geliştirmeyi seven okyucular kitabın sonundaki interaktif bölümlerden çok zevk alacaktır. Bu bölümlerde boyama, araştırma, tasarlama gibi öğretici ve eğlenceli etkinlikler yer alıyor. Bununla da sınırlı değil. Kitabı okuyup etkinlikleri tamamlayan okuyucular son sayfadaki sertifikayı doldurup @undpturkiye hesabını bir büyükleri yardımıyla etiketleyerek Sudaki Yaşam Koruyucuları arasına katılabiliyorlar.

Denizi ve deniz canlılarını korumanın önemini hikayesine yedirerek gösteren kitapta doğal hayatı korumak için öneriler yer alıyor. Geri dönüşüm, kontrolsüz avcılığın yasaklanması, plastik kullanımının azaltılması gibi günümüzde oldukça popular olan konularda bilgilendirici bu öykü öğrenmeye teşvik ediyor.

İlham veren bir macera

Astım rahatsızlığından sonra başladığı spor hayatını Türkiye ve dünya çapında kırdığı rekorlarla taçlandıran Şahika Ercümen okuyuculara sevdiği şeyler için çabalaması yönünde ilham da oluyor. Kitabın küçük yaşta okuyucuları kendine bağlayacak güçlü yanlarından biri de birbirinden güzel çizimleri. İpek Konak’ın elinden çıkan bu renkli çizimler karakterlerle empati kurmayı kolaylaştırıyor.

Öğrenmenin yaşı yoktur. Şahsen ebeveynlerin de bu kitaptan öğrenebileceklerini düşünüyorum. Çeşitli deniz canlılarının biricik özelliklerinin anlatıldığı kısımlar derin maviye olan saygınızı ve duyarlılığınızı arttıracak nitelikte. Siz de deniz kızı Şahika ve onun tatlı dostu yunus Delfi’yle denizlerde bir maceraya çıkmak isterseniz bu kitap tam size göre.

Hande Avtan – edebiyathaber.net (17 Eylül 2020)

Yorum yapın