Romantik ilişkilerde mutluluk ve evlilikte aşk mümkün mü? | Serkan Parlak

Ocak 29, 2024

Romantik ilişkilerde mutluluk ve evlilikte aşk mümkün mü? | Serkan Parlak

Çocukluk yıllarında Mevlâna, Ömer Hayyâm, Hafız gibi üstatların metinlerini okuyan Feza Karakaş eşinin işi gereği yaşadığı Amsterdam’da Byron Katie ile tanışır. Amerika’da Byron Katie’den The Work eğitimi alır ve Uluslararası Sertifikalı The Work Kolaylaştırıcısı olur. Yazar 2019’dan beri eşi Metin Karakaş’la kurduğu Farkındalık, Meditasyon ve Kabul okulu olan FMK Bilgelik ‘de eğitimler, seminerler veriyor, kurslar düzenliyor, kitap ve dergilerde makaleler yazmayı sürdürüyor. Karakaş, ilk kitabı “Her Şey Bizim İçin Oluyor” da var olanı, doğayı, çevreyi ve insanı sevme eylemini irdelemiş, ikinci kitabı “Mutluluk Projesi”nde insanı mutsuz eden elli üç düşünce kalıbını sorgulamış, “Mükemmel Olmalıyım. Bu doğru mu?” alt başlığı taşıyan üçüncü kitabında ise mükemmeliyetçilik kapanına sıkışıp kalan insanların özgür bir zihne kavuşmaları için mükemmeliyetçiliğin tanımı, temel özellikleri, türleri, tipleri, hastalıklı yönleri, baş etme yolları, kısırdöngüleri ve çıkış noktaları konusunda bir tür kılavuz kitap sunmuştu.

Feza Karakaş’ın “Sevgi Projesi, Romantik İlişkilerde Mutluluk ve Evlilikte Aşk Mümkün mü?” adlı son kitabı Ceres Yayınları/ Kişisel Gelişim etiketiyle okurla buluştu. “Hayatınızda gerçek mutluluğu ve aşkı nasıl inşa edebileceğinizi öğrenmeye başlayacağınız bu yolculukta sizleri Byron Katie’nin çalışmamızın temelini oluşturan uluslar arası geçerliliğe ve üne sahip düşünce sorgulama yöntemi “The Work” ile tanıştıracağız. Bu metodun belli teknikleriyle içsel bir yolculuğa çıkarak aşamalarını beraber deneyimleyeceğiz. Önce rahatsızlık veren duygumuzu, düşüncemizi ya da inancımızı belirlemeyi öğrenecek, ardından bunu sorgulayarak objektif bir bakış açısı geliştireceğiz. Sonucunda ise iddiamızı tersine çevirmelerle değerlendirip gerçekliğini ve getirilerini inceleyeceğiz,” deniyor kitabın arka kapak yazısında.

Romantik ilişkiye başlamak, ilişkimizde daha mutlu olmak ve partnerimizle sağlıklı ilişkiler kurabilmek her daim mümkündür. Yargı, şikâyet, yakınma ve beklentilerimizin farkına varmak, ardından onları sorgulamak başlangıçta yapabileceklerimizden birkaçı olabilir. Sevgi Projesi kitabında okuyacağınız denemelerde romantik ilişkilerinizde yaşadığınız ancak bir türlü farkına varamadığınız bazı izlekler üzerine düşünebilir, onları değiştirip dönüştürmeyi ve başka biri olma ihtimalinizi sorgulayabilirsiniz. Sağlıklı, romantik ilişkiler yaratmak ve olumlu olarak geliştirmek için atabileceğiniz adımlardan birincisi öncelikle yargılayan, eleştiren, suçlayan ve aşağılayan düşüncelerinizin, cümlelerinizin farkına varmak olabilir. Bu yolculukta size öncelikle duygularınız rehberlik edecek ve o anda inandığınız düşüncelerinizi açığa çıkaracak. İkinci adımınız ise bu düşüncelerin zihninizde oluştuğunu kabul etmemiz olabilir.

Yargılarımız, ilişkilerimizin kalitesini bozan, sevgi ile aramıza giren olumsuz düşüncelerdir.  Yargı ve olumsuz eleştiriler sürekli yapıldığında ilişkiyi zehirleyebilir. Yargılayan, şikâyet eden, yakınan olumsuz düşüncelerimize inandığımız zaman, sevgi ve ilişkiden ayrılarak kızgınlık ve isyan duyguları yaşar, acı çeker ve üzülebiliriz. Bu durumda derinlikli, gerçekçi, romantik ilişkiler kurabilmenin ilk kuralı; yargılayan, saldıran, kabul etmeyen, dinlemeyen, suçlayan, aşağılayan, beğenmeyen düşüncelerimizin farkına varmak, onları yakalamak ve sorgulamaktır. Bu sorgulama Byron Katie’nin The Work yönteminden hareketle dört soru ve çevirmeler uygulanarak yapılabilir. 

Günlük hayattaki ilişkilerimizde yargılarımızın farkına varmak pek kolay olmayabilir. Çünkü bu tarz düşünceler zihnimizden gelir ve dolayısıyla bu düşüncelerimizin doğru olduğunu zannederiz. Onlara körü körüne, sorgulamadan inanırız. Aslında yargılarımız bizim koşullanmış zihnimizden, egomuzdan gelir ancak farkında olmayız. Yargılar ve olumsuz düşünceler özümüzün, sevgimizin ürünü değildir. Dolayısıyla özümüzden gelmeyen hiç bir şey gerçek değildir. Yargılarımıza ve olumsuz düşüncelerimize inanmamızın en büyük sebebi, onların henüz farkına varmıyor olmamızdır. İyi ilişkiler kurmak, romantik ilişkilerde mutlu ve anlamlı bir yaşam yaratmak için olup bitenin farkında olmak, kalıp yargılarımızı yakalamak ve onları sorgulamamız gerekir. İlişkilerimizin bir bölümünü oluşturan romantik ilişkilerde düşündüklerimize inanıyor olmamıza bağlı olarak ıstırap, korku, endişe, keder gibi daha pek çok olumsuz duygu ortaya çıkar ve onları her hücremizle deneyimleriz. Bütün bu duyguların farkına vararak her birini sorgulamak ve bunu düzenli biçimde yapmak bizleri sevginin eşsiz yollarında ve aşkın derinliklerinde anlamlı yolculuklara çıkarabilir.

Feza Karakaş “Sevgi Projesi, Romantik İlişkilerde Mutluluk ve Evlilikte Aşk Mümkün mü?” adlı kitabını oluşturan her bölümde öncelikle yalın bir dille ve deneme türü aracılığıyla kendi yaklaşımını dile getiriyor, ardından katılımcıların kayda geçirilmiş diyalogları aracılığıyla soru sorma tekniğini kullanıyor, okurla adeta sohbet eder gibi bir dil tutturarak metnin kurgu yönünü dengeliyor. Kitabın hemen her bölümünde yazarın samimi, akıcı ve yalın anlatımlarına ek olarak katılımcı diyalogları ve alıştırmalar yer alıyor. Katılımcı hikâyeleri, İlişkiler Anayasası, The Work yöntemi ve FMK Bilgelik Okulu’nun temel özellikleriyle ilgili özlü bilgilerle birlikte kitap sona eriyor.  

“Tekniklerle, hikâyelerle ve örneklerle zenginleştirilmiş bu eser, romantizmin sınırlarının biraz ötesine geçip gerçek bir ilişkide aşkın mümkün olup olmadığına ve fiilen ‘aşk olma’ kavramının özüne ışık tutuyor.”   

Kaynak: Feza Karakaş, Sevgi Projesi, Romantik İlişkilerde Mutluluk ve Evlilikte Aşk Mümkün mü?” Ceres Yayınları/ Kişisel Gelişim, 1. Bası, Aralık 2023, 252 sayfa.

edebiyathaber.net (29 Ocak 2024)

Yorum yapın