Kitap Cumhuriyeti önemli bir boşluğu dolduruyor

Ekim 28, 2020

Kitap Cumhuriyeti önemli bir boşluğu dolduruyor

Türkiye’nin dijital kitap platformu olan Kitap Cumhuriyeti, kuruluşu üzerinden bir ay gibi kısa bir süre geçmesine rağmen çok yoğun bir ilgiyle karşılandı. Bilindiği gibi yayın kurulunda; Müge İplikçi, Ömer Turan, Tuğba Dedeoğlu Demir, Emrah Polat ve Feridun Andaç’ın bulunduğu Kitap Cumhuriyeti bir süre önce ilk kitabını yayımladı. Çok yakında ikinci kitabını şiir türünde yayımlayacak Kitap Cumhuriyeti’ne, [email protected] adresi yoluyla dosya gönderilebilir ve yayın koşullarıyla ilgili ayrıntılı bilgi istenebilir.

Kitap Cumhuriyeti neden bu kadar benimsendi?

Kitap Cumhuriyeti’nin okurlarına, web’ten, tabletten, mobilden ve bir süre sonra e-kitap okuyucudan erişilebilir nitelikli ve önemlisi ücretsiz kitap sunma deneyimini yaşatmak için yola çıktığını belirtmek gerekiyor.

Ayrıca bilindiği gibi, döviz kurundaki olağanüstü artış basılı kitabın en önemli girdisi olan kâğıt maliyetini -öngörülemez biçimde- artırdı; dolayısıyla yayınevleri başlık sayısını azaltmak zorunda kaldılar. Yazarlar, nitelikli yapıtlar üretiyorlar, ama maalesef eskisi kadar “kolay” yayımlatamıyorlar.

Kuşkusuz, Kitap Cumhuriyeti’ne olan ilginin nedenleri arasında pandemi sürecinde hızla değişen alışkanlıkları ve çevre duyarlılığını da saymak gerekiyor; şöyle ki dijital kitap tüm dünyada eskiye göre daha çok okunuyor ve dijital kitabın çevre dostu olduğu bilinci yaygınlaşıyor. Çevre ve Orman Bakanlığı verilerine göre 1 ton kâğıt hamuru elde edebilmek için 17 yetişkin ağaç kesiliyor ve kesilen 17 ağaç ile sadece 200.000 sayfa; yani 80 koli A4 fotokopi kâğıdı üretiliyor. Oysa dijital kitaplar için hiç ağaç kesilmiyor! 

Ne tür kitaplar yayımlanacak?

Roman, öykü, şiir gibi başat türlerdeki dosyalar Kitap Cumhuriyeti’nin ilgisini çektiği gibi; nitelikli araştırma-inceleme, deneme, bireysel gelişim gibi türler de merceğinde yer alıyor. Basılı yayınların başlık sayısında ciddi anlamda azaltma yaşanması her türü etkilemekle birlikte bazı türlerin basılma şansını en alt düzeye indirerek kültürel zenginliğimizi maalesef baltalıyor. Örneğin, “Eril Mimari” konulu bir tezin basılma şansı eskiye göre çok azaldı. “Sayılarla Hatay’daki Sıgınmacılar” konulu bir tez de benzer akıbeti paylaşmakta.

Ayrıca, çok az insanın ilgisini çekebilecek ama niteliğine güvenilen özel çalışmalar da Kitap Cumhuriyeti’ne gönderilebilir; örneğin, “Türkiye’de Arıcılık” ya da “Fotoğraflarla Eski Ankara Evleri” gibi.

“Terra Rosa” adlı ilk kitabı ücretsiz olarak okumak için>>>

edebiyathaber.net (28 Ekim 2020)

Yorum yapın