Jack Sparks doğaüstü güçlerin peşinde | Serkan Parlak

Mayıs 23, 2023

Jack Sparks doğaüstü güçlerin peşinde | Serkan Parlak

Jason Arnopp, İngiliz asıllı yazar ve senaristtir. Heat, Q , The Word, Kerrang!  SFX ve Doktor Who Magazine gibi dergilerde çalıştı. BBC Radio 4 kanalı için bir komedi dizisi ve Doktor Who ile Friday the 13th için ise dizilerden esinlenilmiş ciddi kurgular yazdı. Arnopp’un ilk romanı Jack Sparks’ın Son Günleri  Bilgi Yayınevi etiketi ve Aslı Dağlı’nın nitelikli çevirisiyle Şubat 2023’te okurla buluştu. 

Jack Sparks’ın Son Günleri’nin önsöz ve sonsözünü Jack Sparks’ın kendisinden dört yaş büyük ağabeyi, bilim insanı Alistair Sparks yazar. Bunu Jack’in hayatının gidişatından kendisini sorumlu tutan internet trollerine malzeme vermek için değil, onun çocukluk yıllarına ışık tutmak için yapar. Ünlü ve medyatik bir yazar olarak Jack’in otuz altı yıllık yaşamında belirleyici olan travma bu dönemde yaşanmıştır. Olaydan romanın hem önsözünde hem de ilerleyen sayfalarında bahsedileceği için okur farklı bakış açılarını tarafsız bir gözle karşılaştırma imkânı bulabilir. Bolca şan, şöhret sahibi bir yazar olan Jack ve kardeşinin çocukluk günlerinin geçtiği esrarengiz mimari ürünü tek katlı banliyö evinin ortasındaki üç kapılı, penceresi ve havalandırması olmayan küçük oda, zamanla anneleri tarafından yüklüğe çevrilir. Jack’in roman boyunca dile getirdiği içgüdüsel korkuları ve başka dünyalara geçişini simgeleyen bir metafordur yüklük. (Yüklük: Evlerde yatak, yorgan gibi şeyler koymaya yarayan, yerli büyük dolap veya yatak yorgan konulan yer. TDK Türkçe Sözlük)  Ona kara delik diyerek hem göz korkutucu hem de bilimin açıklayabileceği bir kavram üretirler. Korkuları zamanla daha da derinleşir. Yüklük, insanları tuhaf, tekinsiz ve garip kişilere dönüştürür. Bellek metaforuna da karşılık gelir. Bu havasız ve karanlık yere girmemek için özel önlemler alırlar. İçinden geçerken nabızları hızlanır, enseleri karıncalanır, bağırdıkları olur. Esas dönüm noktası Jack, beş yaşındayken yaşanır. Oynadıkları hayalet avcısı oyunu sonrası hayatı tepetaklak olur. Alistair tarafından yüklüğe kapatılır, çıkması engellenir. Jack panikten bayılır ve altına kaçırır, dönüşüm geçirmiştir adeta.     

“Jack Sparks, bu kitabı yazarken öldü. Gazeteci Jack Sparks’ın yeni kitabı için doğaüstü güçleri ve uygulamaları araştırdığı bir sır değildi. Her türlü münakaşanın gediklisi olduğundan tanıklık ettiği şeytan çıkarma ayiniyle dalga geçerek şiddetli bir Twitter kasırgasının fitilini çoktan ateşlemişti. Yapım sürecinde parmağı olmadığına yeminler ettiği fakat yine de onun YouTube hesabından paylaşılan, insanın kanını donduran, kırk saniyelik bir kaydın peşinden koşarken Jack’in Zippo’suyla aydınlatmaya çalıştığı bu sır kocaman bir yangına dönüştü. Sonraki günlerde Jack’in başına ne geldiğini kimse bilmiyordu.” 

edebiyathaber.net (23 Mayıs 2023)

Yorum yapın