“Elim Kalem de Tutar Kadeh de” podcast serisinin Arlin Çiçekçi ve Mevsim Yenice’nin konuk olduğu iki yeni bölümü yayında

Mayıs 23, 2023

“Elim Kalem de Tutar Kadeh de” podcast serisinin Arlin Çiçekçi ve Mevsim Yenice’nin konuk olduğu iki yeni bölümü yayında

Deneyimli yayıncı Deniz Yüce Başarır’ın, edebiyatımızın genç kadın yazarlarını ağırladığı yeni podcast serisi “Elim Kalem de Tutar Kadeh de”, Arlin Çiçekçi ve Mevsim Yenice’nin konuk olduğu iki yeni bölümüyle dinleyicilerin kulaklarında.

 Neşenin isyanla, hüznün kahkahayla iç içe geçtiği şıkır şıkır sohbetleri içeren serinin ikinci bölümünde, ikinci romanı Servi Nine ve Üç Güzeller ile 2023 Duygu Asena Roman Ödülü’nün sahibi olan yazar Arlin Çiçekçi, “Romanda kadına şiddeti ön plana almak değildi önce niyetim. Buna direndim de. Ama samimiyetle ilerlediğini gördükçe kendimi özgür bırakmaya karar verdim,” diye anlatıyor. Üçüncü bölümün konuğu, genç kuşağın önemli öykücülerinden Mevsim Yenice ise kendisini öykü yazmaya iten unsurları, bir öyküyü kurarken nelere dikkat ettiğini, zaman zaman yaptığı işle ilgili şüpheye düşse de nasıl yeniden anlam bulduğunu içtenlikle anlatıyor. 

Yayıncılık dünyasının deneyimli ismi Deniz Yüce Başarır, yeni podcast serisi Elim Kalem de Tutar Kadeh deile 21. yüzyılın sesini sayfalarına taşıyan üretken ve önemli yazarlarımızı daha yakından tanıtmayı amaçlıyor. Başarır’ın, “80 kuşağı” kadın yazarlarımızı tatlı bir edebiyat muhabbeti için masasında ağırladığı seriyi dinlerken Türkiye’deki kadınların kalemlerinin sesi kadar, kahkaha, topuk ve kadeh sesleri de duyuluyor.

“İçinde bulunduğumuz coğrafya çok besleyici, çok renkli”

Deniz Yüce Başarır, “Elim Kalem de Tutar Kadeh de”nin ikinci bölümünde, ilk romanı Beşerbazın Marifeti 2021 yılında yayımlanan, ikinci romanı Servi Nine ve Üç Güzeller ile 2023 Duygu Asena Roman Ödülü’nün sahibi olan yazar Arlin Çiçekçi’yi ağırlıyor. Çiçekçi’nin, genç bir yazarın kendi yolunu ve sesini arayışını bütün samimiyeti ve alçakgönüllülüğüyle anlattığı bölüm, edebiyat meraklısı okurları yeni ve tatlı dilli bir yazarı tanımaktan dolayı mutlu ettiği gibi, yazmaya gönül vermiş, işin başındaki yazar adaylarını da cesaretlendiriyor ve yol gösteriyor. Bölümde, genç yazarın ödüllü romanı Servi Nine ve Üç Güzeller’in masalsı dilini yansıtan bir bölüm de Başarır’ın sesinden dinleyicilere ulaşıyor. 

“Hiç yol yordam bilmeden yazmak hem uzun sürdü hem zor oldu ama dünyalara değişmeyeceğim de bir zevk verdi,” diye anlatan Arlin Çiçekçi, “İçinde bulunduğumuz coğrafya çok besleyici, çok renkli, ondan faydalanmamak mümkün değil. Bir lehçe duyduğumda, yeni bir söz duyduğumda onu sünger gibi emiyorum,” diyor.

“Hepimiz gibi kıstırılmış hissediyorum”

“Elim Kalem de Tutar Kadeh de”nin üçüncü bölüm konuğu ise 2017 yılında yayımlanan ilk kitabı Tekme Tokatlı Şehir Rehberi ile Notre Dame de Sion Edebiyat Ödülleri’nde mansiyon kazanan, genç kuşağın önemli öykücülerinden Mevsim Yenice oluyor. Yenice, kendisini onu öykü yazmaya iten unsurları, bir öyküyü kurarken nelere dikkat ettiğini anlatıyor. Deniz Yüce Başarır’ın soruları da, genç bir öykücüyü olduğu kadar, içinde yaşadığı toplumun dertleriyle hemhal genç bir kadını da ortaya koyuyor. Başarır, bölümde yazarın ikinci kitabı Bilinmeyen Sular’da yer alan Bataklık Balığı adlı öyküden bir bölümü de dinleyiciler için seslendiriyor. 

Mevsim Yenice “Türkiye’de yaşıyoruz. Bir kadınım, bir gencim. Bir yazar olarak, yazar bir kadın olarak bana belli sınırlar, hedefler, görevler biçilmiş önceden. Onların içinde kıstırıldığımı hissediyorum,” diyor ve ekliyor: “Hepimiz gibi…” Genç yazar, zaman zaman yaptığı işle ilgili şüpheye düşse de bir okurunun hapishanede öykülerini okuyarak kendisine mektup yazmasının, başına gelen en anlamlı şeylerden biri olduğunu anlatıyor: “Orada geçirdiği zamanı bir nebze olsun değerli hale getirmiş beni öykülerim. Budur! Kim okusun? İhtiyacı olan okusun. Ona iyi gelecekse, bir yarasını deşmeye başlayacaksa, bir yola koyulacaksa, bir işe yarayacaksa benim öykülerim, dilerim o okuyucuyu bulur.”

Deniz Yüce Başarır’ın, Mey|Diageo’nun katkılarıyla hazırladığı “Elim Kalem de Tutar Kadeh de” serisinin kapak görseli ödüllü illüstratör Huban Korman’ın imzasını taşıyor.

Serinin tüm bölümlerine başta Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts ve CastBox olmak üzere podcast dinlenebilen tüm kanallardan ulaşılabilir.

DENİZ YÜCE BAŞARIR HAKKINDA

Psikoloji okudu. Seslendirme sanatçılığı, çevirmenlik, televizyon programcılığı ve sunuculuğu yaptıktan sonra 2003 yılında editör olarak Doğan Kitap’ta yayıncılığa başladı. 2016 yılında yayın direktörüyken yayınevinden ayrıldı; aynı yıl genel yayın yönetmeni olarak hep kitap’ın kurucu ekibinde yer aldı. Mart 2019’da bu görevinden de ayrılan Başarır, şu günlerde Storytel’de birçok kitabın sesi olarak ve “Ben Okurum” adlı podcast’iyle dinleyicilerle buluşuyor. Başarır’ın, babası ve Kent Oyuncuları’nın kurucularından usta tiyatro adamı Kâmran Yüce’nin arşivine dayanarak kaleme aldığı Perde Kapanmasa Görecektiniz, Kâmran Yüce’nin Arşivinden Kent Oyuncuları’nın Kuruluş Hikâyesi (1959-1986) adlı kitabı Ekim 2021’de okurlarla buluştu.

edebiyathaber.net (23 Mayıs 2023)

Yorum yapın