Duygu Asena Roman Ödülü Arlin Çiçekçi’ye takdim edildi

Mayıs 5, 2023

Duygu Asena Roman Ödülü Arlin Çiçekçi’ye takdim edildi

Duygu Asena Roman Ödülü 4 Mayıs’ta Hilton İstanbul Bomonti Hotel’de yapılan törenle Arlin Çiçekçi’ye verildi.

Türkiye’yi kadın hakları, özgürlük ve eşitlik konularında “ilk”lerle tanıştıran Duygu Asena’nın anısına, 2007 yılından itibaren verilen Duygu Asena ‘Kadının Hala Adı Yok’ Roman Ödülü’ne bu yıl Servi Nine ve Üç Güzeller adlı eseriyle değer görülen Arlin Çiçekçi, düzenlenen törenle ödülünü aldı.

Doğan Kitap’ın Duygu Asena’nın anısını ve fikirlerini yaşatmak için her yıl düzenlediği Duygu Asena Roman Ödülü, Servi Nine ve Üç Güzeller adlı eseriyle Arlin Çiçekçi’nin oldu. Hilton İstanbul Bomonti Hotel’de gerçekleştirilen törende Arlin Çiçekçi plaketini ve 15 bin TL. değerindeki ödülünü, Doğan Yayınları Genel Müdürü Gülgün Çarkoğlu ve Jüri Başkanı Doğan Hızlan’ın elinden aldı. Ödülün ve Duygu Asena’nın kendisi için anlamına değindiği konuşmasında Çiçekçi, ödülünün maddi karşılığını Derin Yoksulluk Ağı’na bağışladığını duyurdu.

Çiçekçi konuşmasında ayrıca duygularını; “Böylesi anlamlı bir organizasyonla Duygu Asena’nın anısını yaşatan, onun onurlu mücadelesini edebi vesilelerle diri ve canlı tutan Doğan Kitap’a çok teşekkür ediyorum. Bugün burada bir ödül töreni için toplandık ve bu ödül her ne kadar benim yazdığım bir romana verilmiş olsa da ben, bugünün öznesi olarak ne kendimi ne de kitabımı görüyorum. Bugünün öznesi kadın mücadelesinin simgesi haline gelmiş Duygu Asena, biz sadece onun anmasında birer vesileyiz. Seçici kurula beni bu vesilelerden biri kıldıkları için teşekkür ediyorum. Bu büyük hikâyede bana bir satır verdikleri için minnet duyuyorum.

Duygu Asena, kendi döneminde çağdaşı bazı kadın yazarlar tarafından destek görmemiş, hatta kimi zaman yanında durulmaktan bile imtina edilmiş bir yazar ama o, enerjisini onu yalnız bırakanlara değil mücadelesini büyütebileceği kadınlara yöneltmeyi seçmiş. Ödülün açıklandığı gün kadın yazarlardan, kadın eleştirmenlerden, kadın gazetecilerden ve kadın okurlardan aldığım tebrik ve desteklerle büyük bir dayanışmanın içinde buldum kendimi. Ve o gün, en çok da bunun için minnet duydum Duygu Asena’ya. Kendinden esirgenen bu dayanışmayı bize öğretebildi, bize dayanışmanın gücünü ve güzelliğini gösterdi. Bundan sonra bize düşen de onun adına ve bu ödüle yakışır olmak.

Geçen yıl, 866 bin kız çocuğu okula gönderilmedi. Bu, kadınların yoksulluk çemberine sıkışıp kaldığını ve yoksulluğun bir miras gibi anneden kızına geçtiğini gösteriyor bize. Derin Yoksulluk Ağı, bu alanda yıllardır çok başarılı çalışmalar yapan bir sivil toplum kuruluşu. Bu yüzden ödülün maddi karşılığını Derin Yoksulluk Ağı’na bağışlamak istiyorum ve manevi karşılığını da 6284 için, İstanbul Sözleşmesi için mücadele veren tüm kız kardeşlerimle paylaşıyorum.” sözleriyle ifade etti.

edebiyathaber.net (5 Mayıs 2023)

Yorum yapın