Evimiz dünyaya yeniden bakmak | Serkan Parlak

Aralık 12, 2023

Evimiz dünyaya yeniden bakmak | Serkan Parlak

Esat Zorkirişçi’nin yazdığı Öznur Kaplan’ın resimlediği, coğrafi oluşum lar, doğal afetler, depreme hazırlık ve önlem izleklerinin oyun merkezli bir mantıkla ele alındığı “Dünya’nın Egzersizi Deprem” geçtiğimiz günlerde Masalperest Kitap etiketiyle okurla buluştu.  “Dünya bizim evimiz, bunu hepimiz biliyoruz. Peki, evimizin canlı olduğunu biliyor muydunuz? Dünya hem nefes alıyor hem de hareket ediyor. Ama öyle yavaş hareket ediyor ki egzersiz yapmaya ihtiyaç duyuyor. Dünya kocaman, biz küçüğüz, o yüzden bu egzersizler bazen bizi korkutabiliyor. Dünya’nın egzersizi depremden korkmamak için Dünya ile oyun oynamaya hazır mısınız?” deniyor kitabın arka kapak yazısında.

“Dünya’nın Egzersizi Deprem”de gezegenimiz Dünya kişileştiriliyor ve onun bakış açısıyla, birinci tekil kişi anlatıcı aracılığıyla okuyoruz hikâyeyi. Dünya kocaman bir ev olarak tasarlanıyor. Oyun mantığıyla yaklaşılıyor deprem gerçeğine. Resimlerin bazıları bir bazıları iki sayfada yer alıyor. Kitabın boyutu ideal hedef kitle dört-altı yaş dilimindeki çocukların rahat çevirebileceği kalınlıkta, çiziler yumuşak hatlı değil, ders kitaplarındaki gibi keskin, bunu konunun can yakıcılığına ve aciliyetine verebiliriz.

Deprem… En basit tanımıyla Dünya var olduğundan beri yaşanan ve yaşanmaya da devam edecek olan doğal yer sarsıntılarıdır. Ta ki yıkımlar, ölümler, travmalar, kaygılar gerçekleşip afete dönüşene kadar. Dünyanın önemli bir deprem kuşağı üzerinde yer alan ülkemiz, tarih boyunca sayısız depreme ev sahipliği yapmıştır. Gerçekleşen her depremde kaybedilen can ve mal kaybının hesabını tutmak, yaşanan acıların tarifini yapmak neredeyse imkânsız. Peki tek suçlu deprem mi? Yanlış arazi kullanımı, imar planlarına uymama, yapı denetimini es geçme, dayanıksız binalar yapma… Ve hâlâ ders çıkarmama ve akıllanmama… Deprem öldürmez. Bina, bilinçsizlik, tedbirsizlik öldürür.

“Çocuklarımızı deprem konusunda bilinçlendirmek amacıyla kaleme aldığım bu kitabı oyunlaştırarak evde uygulamanızı ve küçük bir tatbikat yapmanızı öneririm. Korkmak çok doğal bir durumken deprem esnasında sorumluluklarımızı önceden belirlemek bizim için kurtarıcı olabilir. Daha ayrıntılı bilgi ve uygulamalar için mahallenizin ve bağlı olduğunuz belediyelerin afet gönüllüleriyle iletişime geçmenizi tavsiye ederim,” diyor Zorkirişçi kitabın sonsözünde yazdığı ebeveynlere mektupta. 

Esat Zorkirişçi’nin yazdığı Öznur Kaplan’ın resimlediği “Dünya’nın Egzersizi Deprem” adlı çocuk kitabı, dünyayı farklı bir bakış açısıyla ele alarak yağmur, kar, doğalgaz, volkan, deprem, gün, yıl gibi coğrafya ve Dünya ile ilişkili doğa olaylarını eğlenceli, öğretici, uyarıcı bir mantıkla ele almasının yanında oyun felsefesi temelli yaklaşımıyla acil sorunlarımız hakkında yeni bir bakış açısı sunmayı başarıyor.  

edebiyathaber.net (12 Aralık 2023)

Yorum yapın