“Başarmaktan Korkma”manın yolları… | Burak Soyer

Şubat 17, 2025

“Başarmaktan Korkma”manın yolları… | Burak Soyer

Gazeteci, iletişimci ve yazar Cansel Oruç’un yazdığı “Başarmaktan Korkma”, hayatın bütün alanlarında başarıya giden yolun etkili iletişimden geçtiğini savunan ve bu süreçte izlenmesi gereken yol haritaları sunan, okur üzerinde etki bırakan bir kitap.

Cansel Oruç, 1977 yılında Bursa’da dünyaya gelmiş. İlk ve ortaokul eğitimini Bursa’nın Mustafakemalpaşa ilçesinde tamamladıktan sonra, liseyi, Bursa Kız Lisesi’nde okumuş. Anadolu Üniversitesi Kamu Yönetimi Bölümü’nden mezun olmuş. 1998 yılında Bursa Haber Gazetesi’nde ekonomi muhabiri olarak gazeteciliğe başlamış. Mesleğe Olay Gazetesi’nde devam etmiş. 2002 yılında dil öğrenmek için İngiltere’ye giden Oruç, döndüğünde Demirören Haber Ajansı’nda (o zamanki adıyla Doğan Haber Ajansı) çalışmaya başlamış. Daha sonra sırasıyla Bursa Esnaf ve Sanatkârlar Odası Birliği’nde Basın Danışmanlığı, Bursa Ulaşım Şirketi BURULAŞ’ta Halkla İlişkiler Uzmanlığı, İnoksan’da YKB Başkan Asistanlığı, Erguvan Creative’de Halkla İlişkiler Uzmanı olarak görev yapmış. Yeditepe Üniversitesi Eğiticinin Eğitimi Sertifika programında katılan Oruç, Bursa Halkla İlişkiler Derneği’nde iki dönem Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini üstlenmiş. Halen BHİD Yüksek İstişare Kurulu Üyesi olan ve Demirören Haber Ajansı Yeni Medya ve Projeler Bölümü Kurumsal İletişim ve Pazarlama bölümünde çalışan Cansel Oruç’un “Başarmaktan Korkma” adlı kitabı A7 Kitap etiketiyle yayımlandı. Başarının doğru iletişimden geçtiğini savunan kitap, hayatın her alanında başarıya ulaşmak isteyenlere etkili iletişimle ilgili ipuçları veriyor.

Öncelikle başarının tanımını yapan ve başarıya giden yolda nelerle karşılaşacağımızı anlatan Cansel Oruç, daha sonra bu süreçte önümüze çıkacak engellere değiniyor ve sonrasında da başarının ne şekilde bir bedeli olabileceğine el atarak “total” bir başarı kavramı yaratıyor. Başarılı olabilmek için elzem olan motivasyon üzerinde duran, ardından bu kez başarısızlığı ve nedenlerini inceleyen Oruç, esas meselesi olan iletişime geçiş yapıyor iletişimi kendi içinde çeşitli başlıklara ayırıyor. Empati, etkili konuşma, dinleme, beden dili ve iletişimin olmazsa olmaz püf noktalarına değinen yazar, dil konusundaki becerilerin başarıya ulaşma noktasındaki önemini analiz ederek konuyu, çok başka bir yere taşıyarak dijital çağda iletişim, iletişim ve cinsiyet gibi günümüzün iletişim alanlarına kayıyor. Kitabın sonunda da Haldun Dormen, Betül Mardin, Murat Kolbaşı, İlknur Güntürkün Kalıpçı gibi kendi alanlarında başarıya ulaşmış oyuncu, halkla ilişkiler uzmanı, yazar ve eğitimcilerle yaptığı röportajlara yer veriyor.

Cansel Oruç, “Başarmaktan Korkma” kitabında, o meşhur “İnanmak, başarmanın yarısıdır” sözünü daha da açıp el büyüterek, “Kendinizi hayatın akışına saldıysanız ve bir şeyler için çabalamıyorsanız, hayatınızda başarı diye bir kavram olma ihtimali çok düşük,” diyor ve ekliyor, “Bir amacın yok, hedefin yok, sadece nefes almak için yaşıyorsun, hasbelkader bir evlilik yapmışsın, çocukların var, maddi durumun iyi… Mutlu insanları görünce bulunduğun durumu başarısızlık olarak nitelendiremezsin. Çünkü çabalamamışsın.” “Başarmaktan Korkma”nın etkisi, Cansel Oruç’un açık sözlülüğünde yatıyor. Hiçbir şekilde havaya konuşmuyor Oruç. Tespitleri tutarlı, örnekleri yerinde ve verdiği ipuçları gerçek dışı değil. Bu yüzden başarmakla ilgili sıkıntı duyan varsa, “Başarmaktan Korkma”nın tam onlara göre olduğunu söyleyebiliriz.

edebiyathaber.net (17 Şubat 2025)

Yorum yapın