İnsanın yaşama bıraktığı iz: “Kedi Tedirginliği”

Temmuz 5, 2021

İnsanın yaşama bıraktığı iz: “Kedi Tedirginliği”

2021 Kemal Özer Şiir Ödülü de dâhil olmak üzere, çok sayıda ödülün sahibi, şair Melih Elhan’ın “Kedi Tedirginliği” adlı şiir kitabı, Türkiye’nin dijital kitap platformu Kitap Cumhuriyeti’nde yayımlandı. 

Kitabı ücretsiz olarak okumak için>>>

Kitap Tanıtımı:

Melih Elhan’ın Kedi Tedirginliği, ilk olarak 2011 Kasım’ında Hayal Yayınları etiketiyle buluştu okurlarıyla. Şairin, 2002-2011 yılları arasında çeşitli dergilerde yayımlanan şiirlerinden oluşuyor. Kitap, yayımlandıktan bir yıl sonra, 2012 ÇAĞSAD Abdülkadir Bulut Şiir Ödülleri’nde “Övgüye Değer Eser” ödülünün sahibi oldu.

Kedi Tedirginliği, okuru bir günün karmaşasından alarak içten, alabildiğince samimi duygu/yaşam algılarıyla yoğurup bir mekân ve zaman estetiğiyle uzun yolculuklara çıkarıyor. Şiirlerin yapısı, sözcüklerin dizilişi kısa kısa dizeleri oluştururken, anlamı ve yolun mesafesini oldukça açıyor. Bu da şairin, sözün çokluğunu özetleyip şiir işçiliğinin ince titizliğini ustaca ortaya koyduğunu gösteriyor. 

Okur, şiirler boyunca farklı mevsimlerin tadını, doğanın aşıladığı enerjinin sözsel izdüşümlerini, arkasında bıraktığı yılların geriye dönülmez iç çekişlerini ve zaman/mekân kavramlarının nasıl heba edildiğini hissederek yürüyor. Seslerin de geriye çağrılabileceğinin farkına varıyor aslında okur. Bu anlamda Kedi Tedirginliği, izlerden ve onun sahiplerinden alıyor şiirsel devinimini.

Melih Elhan, şiirdeki sese ve o sesin hangi müzik rengine uyumlu olabileceğini de öngörerek kuruyor dizelerini. O yüzdendir ki, şiirler okuru hep içeride, duyguların gerçekliğinde tutmayı başarıyor. Böylece o müzik, görülmeyeni de kulağın alanına taşıyıp hissedilir olmasını sağlıyor.

Kitaptan:

sabırsız

taş da yorulur

su üstünde sekmekten

bırakır kendini

uyku koşar gelir

kapatır gözkapaklarımı

yumuşacık elleriyle

dizeler dağılır

dizlerimden düşen kitaptan

bir esinti bekler kokun

yanıma gelmek için, 

sabırsız

herkes kat kat giyinirken

ağaç soyunur

sokağın ortasında, utanmadan

gece ergenliğe girer,

boyu uzar.

gündüz kısalır

yaşlanırken

‘tırnağın uzadığı hızla geçer zaman’

Yazar hakkında:

Melih Elhan, 1962 İzmir doğumlu. Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nde okudu. 9 Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sinema Bölümü’nden mezun oldu.  

Şiirleri; Dize, Eski, Yaratım, Şiiristan, İmgelem Çocukları, Şarapya, Ünlem, Edebiyat Eleştiri, Kitap-lık, Akatalpa, İle, Sonsuzluk ve Birgün, Yazılı Kaya, Deniz Suyu Kasesi, Etken, Kurşun Kalem, Eliz, Hayâl, Papirüs, Sincan İstasyonu, Mühür, Şiir Saati, Gerçek Edebiyat, Kasaba’da Esinti, Mavi Yeşil, Caz Kedisi, Orlando ve Veronika dergilerinde yayımlandı, yayımlanıyor.

2003’ten bu yana farklı edebiyat dergilerinin yayınladığı şiir yıllıklarında şiirlerine yer verildi.

2012’de Hayâl Yayınları’ndan “Kedi Tedirginliği” adlı kitabı yayınlandı.

Bu kitapla, 2012 ÇAĞSAD Abdülkadir Bulut Şiir Ödüllerinde “Övgüye Değer Eser” ödülünü aldı.

“Edebiyat Sokağının Keskin Dilli Bıçkını Metin Eloğlu’nun Bir Dönem Şiiri “Fantiri Fitton”u Okuma Denemesi” adlı incelemesi, 2013 ‘Arkadaş Z. Özger Bir Şiiri İnceleme Ödülü’nde yayımlanmaya değer görüldü.

2020’de Klaros Yayınları’ndan “Dilsiz Uşak” adlı ikinci kitabı yayımlandı. 

Melih Elhan, “At’ı Sürüyorum” adlı dosyası, 2021 Kemal Özer Şiir Ödülü’nde dosya dalında birincilik ödülünü aldı.

Kitabı ücretsiz olarak okumak için>>>

edebiyathaber.net (5 Temmuz 2021)

Yorum yapın