Umutlu şiirler: “İzlerin Peşinden” | Ferdane Özkan

Nisan 20, 2021

Umutlu şiirler: “İzlerin Peşinden” | Ferdane Özkan

Yonca Yaşar imzalı “İzlerin Peşinden” isimli kitap, 2021 yılı Mart ayında Klaros Yayınları tarafından yayımlandı. 2003 yılından itibaren Şiir Ülkesi, Nikbinlik, Kum, Lacivert, Yoğunluk, Taflan, Mühür isimli dergilerde yayımlanan şiirlerinden oluşan “İzlerin Peşinden”, yazarın ilk şiir kitabi olma özelliğini taşıyor.

Yonca Yaşar, “Yine ve Yeniden”, “Uyanış”, “Sorular”, “Akarken” başlıkları altında topladığı dizelerinde, suyunu içtiği pınarların, havasını soluduğu dağların yani Aşkdenizinin tadını, tuzunu, rengini, kokusunu paylaşıyor okurlarıyla. 

Dünden yarına akarken, kimi zaman sorduğu soruların cevabını okuyucuya bırakıyor.

Boşluğun kursağındaki korkuyu sorgularken örneğin:

Taşlar gökyüzü kadar eski ve yorgun gözlerle izliyordu

Korku hiç tutuşmadı takvim yaprağında

Nemin altında kalan kuru bir kömür gibi

Su muydu zaman mıydı daha çabuk dökülen

Cevapsızlığın üzerine…”

Kimi zaman da insanlığın içine düştüğü vicdansızlık ve sığlık sarmalının içinden “Çizgili Şalım” şiirindeki dizeleriyle çıkmayı deniyor.

“Çizgisiz düz bir bulutta

Temize çekilecek elbet

Bir gün ve bir gün

Hükmü kalmayacak düğümünün.”

Bazen “gündüzün parmaklarını tutarak”, “O sabahının peşindeydi, ben kendimin” dizelerinde olduğu gibi gecede, bazen de toprağa uzanan Eflatun’un, denizde Posidon’un ardından tarihte sürüyor izleri.

Dizelerinde evlat acısıyla gençliği arayan bir ana, nefesinde uzayan yalnızlıkla bir sevgili, dalgaların içinde yaşam arayan umut göçmenine rastlar, kendinizi rüyaları mayalar, aşkın tarifini yaparken bulabilirsiniz. Asi Nehri”nden Akdeniz’e tersinden dökülürken veya yangından bir çocuk emanetini kurtarırken cam parçasından yansıyan yüzün değişimine tanık olabilirsiniz.

Bir sözcük bir fısıltı

Erise bu kin buharlaşsa.

Bir nefes olsa tüm şiirler

Taşsa deniz arınsa her yer

Yeniden yeşerse tarih

Ve yeniden yazılsa öyküler.”

diyerek kirlenen dünyaya karşın yeni bir yaşamın pesinde umutlu arayış icinde” yine ve yeniden” dizeleriyle sesleniyor okura. 

Günün ve hayatın karmaşasından sıyrılıp sayfalar içinde yolculuk yapmak isteyen şiir severleri erdemli bir yaşam için umutlu olmaya davet ediyor “İzlerin Peşinden”.

Ve simdi zamanıdır artık
Kum tanelerini yalnızlığa karmanın
Küsmedi ki hiç yelkovanla akrep
Hadi ses ver başlasın
Nefes nefese delice bir oyun.
Yine ve yeniden.”

Yonca Yaşar

1977 yılında Hatay’ın Antakya ilçesinde doğdu. İlk orta ve lise öğrenimini Antakya’da tamamladı. 2000 yılında Ankara Üniversitesi’nden mezun oldu. Kum Şiir ve Öykü dergisinde tasarım ve dizgi işlerini yaparak tanıştığı dergicilik hayatına Lacivert Öykü ve Şiir Dergisiyle devam etti. Şiir ve öyküleri 2003 yılından itibaren Şiir Ülkesi, Nikbinlik, Kum, Lacivert, Yoğunluk, Taflan, Mühür isimli dergilerde yayımlandı. Halen sürdürdüğü edebiyat çalışmalarına Lacivert Öykü ve Şiir Dergisi ve Aksi Sanat Kültür Sanat portalına katkı sunarak devam etmektedir. 

Ferdane Özkan – edebiyathaber.net (20 Nisan 2021)

Yorum yapın