Harflerle koşan yazar: Yazcan Yazıoğlu | Burak Soyer

Ağustos 5, 2022

Harflerle koşan yazar: Yazcan Yazıoğlu | Burak Soyer

Can Yiğit Tunçman’ın kaleme aldığı Yazcan Yazıoğlu kitabı, yazıyla bütünleşmiş, tek silahı yazı olan gazeteci-yazar Yazcan karakteriyle okura baştan sona tek solukta okunacak bir metin sunarken ince ince değindiği konularla da bizlere hiç yabancı olmayan güncel meseleleri canlı tutmasını biliyor. 

“Kalem kılıçtan keskindir” sözüyle müsemma bir kitap var elimizde: Yazcan Yazıoğlu. Evet, kitabın karakterinin ismi de anlaşılacağı üzere yazıyla müsemma. Luna Yayınları etiketiyle yayınlanan Yazcan Yazıoğlu, Can Yiğit Tunçman’ın ilk kitabı. 1985 yılında İstanbul’da doğan Tunçman Marmara Üniversitesi Almanca Öğretmenliği bölümünü bitirdikten sonra İstanbul Kültür Üniversitesi’nde İngiliz Dili ve Edebiyatı okumuş. İstanbul Aydın Üniversitesi’nde de aynı bölümde yüksek lisansını tamamlamış. Tunçman bu ilk kitabında yazının gücünü fantastik öğelerle birleştiren Yazcan Yazıoğlu karakteriyle birlikte güncel hatta politik olarak da niteleyebileceğimiz bir metin koyuyor önümüze.  

Acar gazeteci, müstakbel bir yazar Yazcan Yazıoğlu. Bir yandan şehirdeki göçmenlerle ilgili bir haber patlatmak üzereyken diğer yandan da üzerine çokça kafa yorduğu kitabını bitirmeye çalışıyor. Kitabın son halini çalıştığı gazetedeki müdürü Gazeteci Mehmet’e okutmak istiyor. Çünkü Gazeteci Mehmet’in fikri Yazcan için çok önemli. Göçmenlerle ilgili haber dosyasını Gazeteci Mehmet’in önüne koyduğunda çiçeği burnunda kitabını da bırakıyor müdürüne okuması için. Gazeteden ayrıldığında kitabını orada unuttuğunu fark ediyor. Geri dönüyor. Gazeteci Mehmet gazeteden çıkmış. Yazcan onun peşinden koşarken gözlerinin önünde kaçırılıyor Gazeteci Mehmet. Ve Yazcan Yazıoğlu hem Gazeteci Mehmet’i kurtarmak hem de kitabını geri almak için amansız bir mücadeleye girişiyor. Şehrin sokaklarında oradan oraya koştururken kendini Gezegen Teşkilatı adlı bir örgütün gizli planlarının içinde buluyor. Bu örgüt bizlere çok tanıdık aslında. Kimler yok ki? Politikacılar, yüksek rütbeli askerler, akademisyenler, mafya, polis, bankacılar bu örgütün mensubu. Amaçları devleti ele geçirmek ve kendi adamlarını bu ‘organın’ kılcal damarlarına kadar yerleştirerek baştan aşağı yepyeni bir rejim kurmak. Diğer tarafta da halk hayli tedirgin. Kaos kapıda. Gezegen Teşkilatı’nı öğrenen Yazcan örgütün yapısı hakkında halkı uyanık tutmak için gazeteye köşe yazıları yazıyor. Nihayetinde hem örgüt açığa çıkıyor, hem Gazeteci Mehmet kurtuluyor hem de Yazcan kitabına kavuşuyor. 

Yazcan Yazıoğlu fantastik bir karakter. Bir nevi süper kahraman. Ama onun silahı yok. Silah yerine cebindeki harfleri, rakamları, sembolleri kullanıyor. İçtiği kahvenin hesabını da cebindeki rakamlarla ödüyor, yanlışlıkla nezarete düştüğünde buradan da polisin elindeki dosyanın harfleriyle oynayarak çıkıyor. Kötü adamların kurşunlarına karşı o harflerle karşılık veriyor. Can Yiğit Tunçman, Yazcan Yazıoğlu karakteriyle girişte yazdığım ‘kalem-kılıç’ ikilemine nokta koyarken başından sonuna kadar da heyecan ve macera dolu bir serüvene ortak ediyor okuru. Abartıya kaçmayan sade dili, odak noktası tek karakter ve macera olan Yazcan Yazıoğlu, devamı gelmesini beklediğimiz kitaplar arasındaki yerini alıyor. 

edebiyathaber.net (5 Ağustos 2022)

Yorum yapın