Eda Albayrak’a 4 soru | Mehmet Özçataloğlu

Ocak 19, 2022

Eda Albayrak’a 4 soru | Mehmet Özçataloğlu

  1. Neden çocuklar için yazıyorsunuz? 

Aslında benim yazın dünyamda böyle bir ayrım yok. Yazmak istediğim konuyu kime yazacağım önemli belki de en çok çocuklara anlatmak istiyorum.Belki de akranlarıma yazıyorumdur. Genellikle yazarken çocuk bunu anlamaz ben daha basit cümleler kurayım diye geçirmiyorum içimden. Bilmem büyümedim sanırım. 

  1. Okuduğunuz ilk çocuk kitabı hangisiydi? Sizde ne gibi izler bıraktı? 

Kitap okumayı çok seven bir çocuktum ben. Eve yeni bir kitap geldiğinde sanki hazırlanıp bir yere gidecekmişim gibi gelir, içim içime sığmazdı. Bir an evvel okuma isteği, okurken bazen hızlı hızlı okur bir an evvel sonuna gelir, öğrenir, bitirdiğim kitabımı sonrasında sakin sakin tekrar okurdum. Hatta iyi hatırlıyorum bu huyum yüzünden annem bana aynı anda iki kitap almazdı. “Bitir, doy sonra yine alırız.”derdi. Sanki okuduğum kitaptaki karakterler arkadaşlarım olurdu, arada onları özler yeniden ziyaret ederdim. Bu bağlamda ilk okuduğum kitabımı hatırlamam çok zor ama size en çok ziyaret ettiğim kitabı söyleyebilirim. Tom Sawyer. Nasıl severdim onun maceralarını anlatamam. Buharlı gemiyle yaptığı yolculuk, Huckleberry Finn ile yaptıkları sal… Aklıma düştü yine mi ziyaret etsem onları acaba neler yaptılar ben yokken. 

  1. Bu kitabı keşke ben yazsaydım, dediğiniz bir kitap oldu mu? 

Bilmem hiç böyle düşünmedim. Benim için o kadar gerçekler ki sanki zaten varlar, yazarlar onlarla vakit geçirmiş sonra deneyimlerini aktarıyormuş gibi gelir bana çoğu zaman. Tom Sawyer, Mark Twain’in arkadaşı değil mi?  Ya da orta dünya, TomBombadil yok mu? Buna inanamam. Hele Julse Verne; Define Adası, Kuzey Işıkları, Deniz Altında Yirmibin Fersah ah ah hele Ursula Yerdeniz Öyküleri beşlemesinin Uzak Sahili ve unutulmaz Atmaca. 

  1. Çocuklara yönelik kitaplardan en son hangisini okudunuz? Kitapla ilgili düşüncelerinizi kısaca belirtebilir misiniz? 

Ben bir fantastik okuruyum efsaneler mitler hep bu dünyanın kitapları dikkatimi çeker.  Narniya Günlükleri’ni tavsiye edebilirim. Yedi kitaplık serinin her kitabı bana ayrı güzel gelir. Kim dolabından geçerek Narniya’ya gitmek istemez ki…

edebiyathaber.net (19 Ocak 2021)

Yorum yapın