Mina Tansel’e 4 soru | Mehmet Özçataloğlu

Haziran 15, 2022

Mina Tansel’e 4 soru | Mehmet Özçataloğlu

1. Neden çocuklar için yazıyorsunuz? 

Kızım küçükken gördüm ki, eğer kendilerine uygun bir biçimde anlatılırsa, çocuklar her konuyu kavrayabilir. Onun için, siyaset bilimi doktorasını tamamlayıp TRT’ye program yapımcısı olarak girdiğimde herkes benden bambaşka programlar yazmamı beklerken ben ısrarla çocuk programları yazdım. Dinleyicilerden çokça geri bildirim alan o programları yetişkinler de izliyorlardı. Yetişkinlerden gelen tepkiler, çocuklarınkinin yanında öyle basmakalıp, öyle yaratıcılıktan uzaktı ki çocuklara seslenmenin ne doğru bir iş olduğunu görüyordum. Beş yıl boyunca çocuklara seslendiğim programlar,hazırlamaktan en çok tat aldığım programlar arasında yer aldı. Çocuk kitaplarıyla da önyargılarla sınırlanmamış pırıl pırıl beyinlere seslenmekten mutluyum.

2. Okuduğunuz ilk çocuk kitabı hangisiydi? Sizde ne gibi izler bıraktı? 

İlk okuduğum kitabı anımsamıyorum ama okumaya yeni başladığım dönemden, -sanıyorum Yoksul Balıkçı ile Karısı adını taşıyan- küçük, bol resimli bir masal kitabını unutmuyorum. Bir gün oltasına takılan kocaman balık, balıkçıya “beni özgür bırakırsan ben de senin dileğini yerine getiririm” diyor. Balıkçının açgözlü karısının istekleri bitmeyince sonunda yine eski yoksul durumlarına dönüyorlar. Daha sonra okuduklarımdan Pollyanna da beni etkilemiş olsa gerek: Yıllar sonra arkadaşlarım bana “Pollyanna” dediler! Siyah İnci sevdiğim bir başka çocuk kitabıdır. Şimdi sizi yanıtlarken, bu kitaplardaki davranış biçimlerinin çocukların geliştirdikleri insan ilişkilerine, davranışlara etki yaptığını düşünüyorum.

3. Bu kitabı keşke ben yazsaydım, dediğiniz bir kitap oldu mu? 

Başka bir kitabı okuyup “Keşke ben yazsaydım!” dediğim olmadı. Sürekli yazma zorunluluğu duyan biri değilim. Bir konu kendini bana yazdırmak isteyecek ki yazayım. “Bunu kesinlikle yazmalıyım” dersem yazıyorum. Eksikliğini duyduğum bir konuda birileri yazmazsa “Bari ben yazayım” diyebilirim. Bu bağlamda, ilkokul öncesi çocuklar için yazılmış kitapları çok önemsiyorum: Dili tanıtmak, dilin güzelliğini tattırmakiçin heyecanlı, meraklı kitaplar yazılmalı o yaştaki çocuklara… 3 yaş üstü çocuklar için İngilizce yazılmış Gruffaloisimli kitabı okuduğumda “Keşke böyle güzel kitaplar bizde de yazılsa!” diye düşünmüşümdür, böyle bir kitap yazabilmeyi istemişimdir. Ama henüz denemedim ☺

4. Çocuklara yönelik kitaplardan en son hangisini okudunuz? Kitapla ilgili düşüncelerinizi kısaca belirtebilir misiniz

Çocuk yazınının iyi bir izleyicisi olduğumu söyleyemem. Ancak, çevremde çeşitli yaşlardan çocuklar var; onlara yılda birkaç kez kitap armağan etmek için bazen yeni kitapları okuduğum oluyor. Son okuduklarımdan Kaan Elbingil’in Kardeş Mardeş Deme Bana romanı içten, sıcacık, sevgi dolu bir roman… Sevginin seyreldiği dünyamızda çocuklara sevgi dolu kitaplar vermemiz gerekir. Yeri gelmişken -siz sormadınız ama ben söyleyeyim izninizle- bütün çocuklarımızın ilkokulu bitirmeden okumaları gerektiğini düşündüğüm bir kitap var: İletisiyle, diliyle çocuk yazınımızın bir başyapıtı- büyük ustamız Fazıl Hüsnü Dağlarca’nın Balina ile Mandalina’sı… Kızım küçükken ona almıştım bu yapıtı. En sevdiğimçocuk kitaplarından biri oldu.

edebiyathaber.net (15 Haziran 2022)

Yorum yapın