Cahit Zarifoğlu’nun bütün şiirleri tek kitapta

Kasım 17, 2022

Cahit Zarifoğlu’nun bütün şiirleri tek kitapta

Cahit Zarifoğlu’nun bütün şiirlerinin toplandığı “Hızla Akan Mızrak” Ketebe Yayınları etiketiyle yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

“Hızla Akan Mızrak”ta, şairin dört şiir kitabı ve bu kitaplarda yer almayan şiirleri dışında daha önce sadece zamanın dergilerinde yayınlanan 9 şiir de bulunuyor. Kitap, Türk şiirinin bir dönemine tanıklık etmek ve edebiyatımıza damga vuran “yedi güzel adam”dan biri olan Cahit Zarifoğlu’nun anlam dünyasına ve geçirdiği evrelere bütünsel açıdan bakmak için önemli bir külliyat.

Uzun bir geçmişimiz var

Hiç yorulmadan

En azından bir kere

eğlenceli beşik

ha biz varız

ha biz maskeli balo

Saygıya durup üstün bir gecede

Bir sır payı katlayıp

sade bir kahveden

Keyifsiz bir detayın hükmüyle

ha biz yokuz

ha biz seferde

Ya bu kez ölenleri görmeliysek

Ya sen kuş olup gitmeliysen bir trenle

Şiir yazarak çıktığı edebiyat yolculuğunda hemen her alanda eserler veren Cahit Zarifoğlu, 1940 yılında Ankara’da doğdu. Siverek’te başladığı eğitim hayatını lise sonuna kadar Maraş’ta tamamladı. Burada tanıştığı güzel adamlarla edebiyatımıza damga vuran yazar grubuna dâhil oldu ve ürünler vermeye başladı. Ardından İstanbul Üniversitesi Alman Dili ve Edebiyatı Bölümü’nde okudu. Öğretmenlik ve çevirmenlik yaptı. “Açı” ve “Mavera” dergilerini çıkardı. 1984’te Türkiye Yazarlar Birliği Çocuk Edebiyatı Ödülü’nü aldı. 1987 yılında genç sayılacak bir yaşta İstanbul’da vefat etti. Yaşadığı dönemin atmosferini, düşünce dünyasını ve gelecek tasavvurunu eserlerine yansıtan Zarifoğlu, kendinden sonra gelenlere büyük bir edebî miras bıraktı.

Cahit Zarifoğlu külliyatını bir arada sunan Ketebe Yayınları şimdi de şairin bütün şiirlerini “Hızla Akan Mızrak”ta topladı. Eserde, “İşaret Çocukları”, “Yedi Güzel Adam”, “Menziller”, “Korku ve Yakarış” kitaplarının dışında “Kitaplara Girmeyen Şiirler” diye bir bölüm yer alıyor. Bu bölümdeki şiirlerin dokuz tanesi ise sadece dönemin dergilerinde yer alıp daha önce hiçbir çalışmada kullanılmamış şiirlerden oluşuyor. Zarifoğlu şiirlerine aşina okur için hediye niteliğindeki bu yeni şiirler, şairi yeni tanıyanlar içinse eksiksiz bir okuma imkânı sunuyor.

Kitapta, Türk şiirinde lirikten epiğe ustaca geçişiyle edebiyatımıza damga vuran Cahit Zarifoğlu’nun gençlik ve olgunluk dönemi şiirlerini birlikte görüyor, sadece şaire değil döneme de genel bir bakış atma fırsatı buluyorsunuz.

Şairin kitaplarına girmeyen ve 1958 yılında “Fotoğraflı Şiir Kitabı”nda yayınlanan “Değişmek” isimli şiiri, Cahit Zarifoğlu’nun az bilinen şiirlerinin de en az bilinenler kadar kayda alınması ve nesilden nesle aktarılması gerektiğini gösteriyor.

Hani yaşamayı sevmiyordun

Düşlerin avutmuyordu artık seni

Avuçlarında ufak bir el sayıklıyordun

Hani ya sevda delisi çocuk

Ölüyordun.

edebiyathaber.net (17 Kasım 2022)

Yorum yapın