“Su Kürü”nün yazarından yeni roman: “Mavi Bilet”

Ekim 21, 2020

“Su Kürü”nün yazarından yeni roman: “Mavi Bilet”

Sophie Mackintosh’un “Mavi Bilet” adlı romanı, Begüm Kovulmaz çevirisiyle Can Yayınları tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

“Hiçbir şey senin elinde değil.”

Su Kürü’yle dikkatleri üzerine çeken Sophie Mackintosh, yeni romanında özgür irade, toplum baskısı ve tek başına anneliğe adım atma endişesi gibi hayati konuları ele alıyor. Mavi Bilet şiddetli arzuları en saf haliyle betimlemesi ve günümüzde her yerde egemenlik kuran eril tahakküme çarpıcı bir yorum getirmesiyle hayranlık uyandıran bir roman.

Calla kura sisteminin nasıl işlediğini biliyor. Herkes gibi… İlk kanamanda bunu kura merkezine bildirip nasıl bir kadın olacağını öğreniyorsun. Beyaz bilet sana evlilik ve çocuk kazandırıyor. Mavi biletse kariyer ve özgürlük… Böylece seçme yükümlülüğünden kurtulmuş oluyorsun. Ve bir kez biletin kesildi mi, artık geri dönemiyorsun. Ancak ya sana uygun görülen yanlış bir hayatsa?

Mavi biletli Calla kaderini sorgulamaya başladığında kaçıp gitmek zorunda kalır. Ancak hayatta kalması kura merkezinin ve sistemin toplum dışına attığı kadınlardaki nitelikleri benimsemesine bağlı olacaktır. Karnında büyümekte olan bebeğiyle umutsuzluk içinde kaçan Calla, bir yandan da merkezdekilerin onu kendisinden daha iyi tanıyıp tanımadığı düşüncesiyle mücadele edip tehlike içinde anneliğe hazırlanmaktadır.

“Mackintosh’un duru ve keskin yazımı, bilgelik ve içgörü anlarıyla ilerleyip mükemmel bir sonda bitiyor… Mavi Bilet Orwell’ın 1984’ü ya da Atwood’un Damızlık Kızın Öyküsü tarafından belirlenmiş distopya geleneğine yeni bir şey ekliyor.”

The New York Times Book Review

#eriltahakküm #özgürirade #distopya #anneolmak #bilinmezeaçılmak #denetimtoplumu

Bu kitaba ilgi duyanlar için ek öneriler: Fleur Jaeggy: Disiplinli Güzel Günler; Jean Rhys: Günaydın Gece Yarısı; Marguerite Duras: Bir Yaz Akşamı On Buçukta; Gaétan Soucy: Kibritleri Çok Seven Küçük Kız; Jenny Erpenbeck: Gidiyor, Gitti, Gitmiş

Sayfa sayısı: 248

Fiyat: 30,00 TL  

SOPHIE­ MACKINTOSH,­ 1988’de­ Güney­ Galler’de­ dünyaya­ geldi.­ War­wick ­Üniversitesi’nde Edebiyat­ ve ­Yaratıcı ­Yazarlık ­öğrenimi­ gördü.­ Öyküleri, ­denemeleri ­ve ­şiirleri ­Granta­ ve ­The New York Times­ gibi­ çeşitli­ dergilerde ­yayımlandı.­ “Grace” ­öyküsüyle­ 2016 ­White­ Review­ Öykü­ Ödülü’nü,­ “The­ Running­ Ones”­ öyküsüyle­ 2016­ Virago/Stylist­ Öykü ­Ödülü’nü­ aldı. ­İlk ­romanı­ Su Kürü’yle 2018­ Man Booker­ Ödülü’ne­ aday ­gösterildi.­ Mackintosh, ­Londra’da­ yaşamakta­ ve­ yazarlığa­ devam­ etmektedir.

BEGÜM­ KOVULMAZ,­ İstanbul­ Üniversitesi­ İngiliz­ Dili­ Edebiyatı­ mezunu.­ 2000 ­yılından­ beri editörlük­ ve ­çevirmenlik ­yapıyor.­ Susan­ Sontag, ­Oliver ­Sacks,­ Angela­ Carter, ­George­ Orwell, ­Rudyard Kipling ­gibi­ yazarları­ çevirdi.­

edebiyathaber.net (21 Ekim 2020)

Yorum yapın