Canol Kocagöz’den ”Çizginin Dili”

Şubat 5, 2024

Canol Kocagöz’den ”Çizginin Dili”

Karikatür sanatçısı Canol Kocagöz’ün “Çizginin Dili – Elli Yıl Seçkisi” başlıklı karikatür albümü, Yazılama Yayınevi etiketiyle çıktı.

Tanıtım bülteninden:

Toplumsal muhalefette sıkı bir aktivist olarak tanınan Canol Kocagöz, “Çizginin Dili – Elli Yıl Seçkisi ” başlıklı albümün ön sözünde şöyle diyor: “ …Toplumun ilerlemesini istemeyen güçlere karşı tepkili ve eleştirel olan karikatür: Her zaman emekten yana, taraflı, ödünsüz ve mücadeleci bir çizginin dili. Karikatür hayatımızın açan tomurcuğu en güzel çiçeği. Yaşamımızın mor menekşesi. Ormanlardaki çam ağacı kadar yaygın, dayanıklı ve sağlam. Ama her zaman karıncalar kadar çalışkan, üretken.”

Yarım yüzyıllık karikatür birikiminin temel kaynağının toplumsallık olduğunu belirten Canol Kocagöz, yeni albümü hakkında,“Elli yıllık bir seçki. Karikatürcüler Derneğine girdiğim 1973 yılını kıstas olarak aldık. Çeşitli dönemlerde çizdiğim karikatürlerden oluşuyor. Tabii ki, işçi sınıfı partisi ile partisinin örgütlenmesi çalışmalarına yardımcı olmak amacıyla ürettiğim karikatürler gibi öne çıkan çizgilerim var. Albümde ayrıca, çizgi yolculuğuma tanıklık eden dostların yazıları da yer aldı” şeklinde konuştu.

“Çizginin Dili – Elli Yıl Seçkisi” başlıklı karikatür albümü, kitap satış sitelerinden ve Yazılama Yayınevi’nden (www.yazilama.com) temin edilebilir.

CANOL KOCAGÖZ KİMDİR?

1970 yılından bu yana DİSK / Birleşik Metal başta olmak üzere çeşitli sendikaların basın-yayın organları ile Yeni Ortam, Politika ve Evrensel Günlük gazetelerinde çizdi. Tomurcuk ve Metal Karınca Çocuk Dergileri editörlüğünde bulundu. 1976 yılında Karikatürcüler Derneği’nin genel sekreterliğini, 1996 yılında da genel başkanlığını üstlendi. Almanya, İngiltere ve Türkiye’de sergiler açtı, çeşitli karikatür etkinlikleri düzenledi. Başka bir Dünya için STOP, Panikatak, Bir Kara Ko-Medya, Çizgilerle Sınıflar Tarihi isimli dört karikatür albümü ile bazıları İngilizce dilinde de basılan çocuklara yönelik 17 kitabı bulunmaktadır. Halen, 1999 yılında bir grup arkadaşı ile beraber kurdukları HOMUR Mizah Grubu’nun adını taşıyan her sayısı ayrı bir sendikadan veya demokratik kuruluştan çıkan mizah gazetesinin editörlüğünü yapmaktadır.

edebiyathaber.net (5 Şubat 2024)

Yorum yapın