“Geleceği Elinden Alınan Adam: Oğuz Atay” raflarda

Haziran 4, 2021

“Geleceği Elinden Alınan Adam: Oğuz Atay” raflarda

Sefa Kaplan’ın “Geleceği Elinden Alınan Adam: Oğuz Atay” adlı kitabı Holden Kitap etiketiyle yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Yılmaz Güney’in Oğuz Atay’ın Kafasına Silah Dayaması Hadisesi

Sinema, her zaman ilgisini çekmişti Oğuz Atay’ın. Halit Refiğ ve Metin Erksan’la dostluğu, bu ilgiye profesyonel bir derinlik de kazandırmıştı muhtemelen. “Beyaz Mantolu Adam”ı filme alma çalışmaları da bunun bir parçasıydı. Ancak, asıl kaydedilmesi gereken, Yılmaz Güney’le arkadaşlığı sırasında yaşadıklarıydı. Uğur Ünel, Yılmaz Güney’le ilişkilerinin ahlâkî bir temelde ilerlediğini söylediği hâlde, (“Ben Buradayım…”, s. 482.) Erdoğan Şuhubi hiç de aynı kanaatte değildi. Yıldız Ecevit’in, belki de Yılmaz Güney’in “sol”culuğuna leke sürmemek türünden akademik kaygılarla (!) görmezden gelip kitabına bile dahil etmediği çarpıcı bir iddiaydı bu. Prof. Şuhubi, Oğuz Atay’dan dinlediklerinden yola çıkarak şunları anlatıyordu: “Yılmaz Güney’le de arkadaşlığı vardı. Oğuz’un bana anlattığı kadarıyla biliyorum; mesela bir gün tabanca çekmiş Oğuz’a. Oğuz ona güya senaryo yazacaktı, giderdi, birlikte çalışırlardı. İstediği şey olmayınca tabanca çekmiş. Sonra, birkaç dakika sonra kendini öldürmeye kalkmış. Sonra ağlamış zırlamışlar ve sonunda Oğuz’u ikna etmişti o söylediği şeyi yazdırmaya. Sonunda tamamlanmadı o senaryo bildiğim kadarıyla. Arkadaş filminin senaryosunun ilk hali miydi acaba, ama emin değilim…” (Erdoğan Şuhubi, İTÜ Vakıf Dergisi, Mart 1999)

ARKA KAPAK

“beni hemen anlamalısın, çünkü ben kitap değilim, çünkü ben öldükten sonra kimse beni okuyamaz, yaşarken anlaşılmaya mecburum.”

Daha önce Oğuz Atay Sözlüğü adlı kitabını yayınladığımız Sefa Kaplan’ın bu kez yazılmış en kapsamlı Oğuz Atay biyografisini, Geleceği Elinden Alınan Adam: Oğuz Atay’ı okur karşısına çıkarıyoruz.

Oğuz Atay’ın çocukluğundan ilk gençlik yıllarına, üniversite döneminden edebiyatla geçen senelerine, Tutunamayanlar’ı, Tehlikeli Oyunlar’ı nasıl yazdığından, Kemal Tahir, Halit Refiğ, Vüs’at O. Bener gibi sanatçılarla nasıl tanıştığına ve Yılmaz Güney’in Oğuz Atay’ın kafasına neden silah dayadığına dair daha önce bilmediğiniz pek çok ayrıntıyı bulacaksınız bu biyografide.

Bu kitap Atay’ın yaşamına ve edebiyatına dair yazılmış en kapsamlı biyografi olmasının yanında, yazarın geleceğini elinden alanlara karşı da büyük bir isyan adeta. Onu yaşarken anlamayan Doğan Hızlan’a, Selim İleri’ye, Hilmi Yavuz’a, Abdullah Uçman’a, Ahmet Oktay’a, Oğuz Akkan’a ve Tutunamayanlar’ı “insansız bir roman” olarak niteleyen Mehmet Seyda’ya derinden bir sitem.

Ona, “Canım insanlar! Sonunda, bana, bunu da yaptınız,” dedirten ne varsa hepsi bu başucu kitabında! 

edebiyathaber.net (4 Haziran 2021)


Yorum yapın