Sinan Alper ve Onurcan Yılmaz’dan komplo teorilerine inanmamızın ardında yatan gerçekler

Şubat 10, 2024

Sinan Alper ve Onurcan Yılmaz’dan komplo teorilerine inanmamızın ardında yatan gerçekler

Sinan Alper ve Onurcan Yılmaz’ın Komplo Teorileri’ne Neden İnanırız? Komplo İnançlarının Psikolojisi Üzerine adlı kitabı Doğan Kitap tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden:

Sinan Alper ve Onurcan Yılmaz, komplo teorileri hakkında merak edilen tüm sorulara bu kitapta yanıt veriyorlar. Komplo teorilerine inanmamızın ardında yatan gerçekleri öğrendiğinizde  insan psikolojisinin dinamiklerini çok daha farklı değerlendireceksiniz.

Bu kitap objektif ve bilimsel bir biçimde komplo teorilerini ve insanların neden komplo teorilerine inanmak istediğini araştırıyor. Komplo teorilerini, “…bir grubun gizli ve kötücül amaçlarla çeşitli eylemler yürüttüğüne dair kanıta dayalı olmayan inançlar” olarak tanımladıktan sonra bilimsel teorilerle olan farkını açıklıyor. Ardından insanların örüntü tanıma eğilimini ve bunun insan evriminin bir parçası olduğunu anlatıyor.

Sonraki bölümlerde de kitap komplo teorilerinin faydalarını, gerçek olduğu ortaya çıkan komplo teorilerini, uydurma komplo teorilerini, komplo teorilerinin zararlarını, komplo inançlarını artıran toplumsal faktörleri, kimlerin komplo teorilerine inanma ihtimalinin daha yüksek olduğunu ve komplo teorileriyle nasıl mücadele edilebileceğini inceliyor.

Belirli bir komplo teorisinin detaylarına girmeden, her türlü komplo teorisinin nedenlerinin ve sonuçlarının nasıl değerlendirileceği üzerine bir rehber kitap.

Onurcan Yılmaz, yüksek lisansını Boğaziçi Üniversitesi’nde, doktorasını İstanbul Üniversitesi’nde tamamlamıştır. Kadir Has Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nde doçent olarak çalışmaktadır ve aynı zamanda “MINT Lab”ın yürütücüsüdür. 2021 yılında “Bilim Akademisi Genç Bilim İnsanları Ödül Programı” (BAGEP), 2023 yılında ise “Üstün Başarılı Genç Bilim İnsanı” (TÜBA-GEBİP) ve “TÜBİTAK Teşvik” ödüllerini alan Onurcan Yılmaz’ın uluslararası bilimsel dergilerde yayınlanmış birçok bilimsel katkısı bulunmaktadır. Judgment and Decision Making dergisinin editörler kurulu üyesi olan Yılmaz, Sağcılığın ve Solculuğun Psikolojisi: Farklı Dünyaların İnsanları isimli kitabın eş-yazarı ve Ahlakın Yeni Soyağacı: Psikolojik ve Evrimsel Bir Bakış isimli kitabın ise editörüdür.

Sinan Alper, yüksek lisansını London School of Economics and Political Science’ta, doktorasını ODTÜ’de tamamlamıştır. Yaşar Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nde doçent doktor olarak çalışmaktadır. Siyasi/ahlaki tutumlar ve onların arkasındaki sosyal bilişsel süreçlerle ilgilenen, insan psikolojisi ve dünyada olup bitenler arasında bağlantı kurmayı amaçlayan Sinan Alper’in çalışmaları uluslararası birçok dergide yayınlanmıştır. 2025 yılına kadar devam edecek olan ve komplo, paranormal ve sahte bilim inançları hakkında iki TÜBİTAK projesinin yürütücüsüdür. 2021-2024 arasında European Journal of Social Psychology’de yardımcı editörlük görevini yürütmüştür. Sağcılığın ve Solculuğun Psikolojisi: Farklı Dünyaların İnsanları isimli kitabın eş-yazarıdır.

Kitaptan tadımlık >>>

edebiyathaber.net (10 Şubat 2024)

Yorum yapın