Balzac’ın kaleminden farklı yaşantılar, önemli ahlaki dersler

Kasım 10, 2022

Balzac’ın kaleminden farklı yaşantılar, önemli ahlaki dersler

Honoré de Balzac’ın Deniz Kıyısında Bir Dram adlı kitabı, Lale Arslan Özcan çevirisiyle Can Yayınları tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Balzac’ın “Deniz Kıyısında Bir Dram”, “Uzun Yaşam İksiri” ve “Pierre Grassou” öykülerini bir araya getiren Deniz Kıyısında Bir Dram, Kısa Klasikler arasında yerini alıyor. 

“Deniz Kıyısında Bir Dram” ve “Uzun Yaşam İksiri” Balzac’ın büyük eseri “İnsanlık Komedyası”nın “Felsefi İncelemeler”; “Pierre Grassou” ise “Özel Yaşamdan Sahneler” bölümlerinde yer alır. Bu derlemede bir araya gelen bu üç öykü, okuru birbirinden farklı yaşantılara sürükler; ortak özellikleriyse hepsinin temelinde yatan ahlaki derslerdir.

Tatil için bir sahil kasabasına giden genç çift, sakin bir yürüyüş sırasında kendilerini dramatik bir hikâyeye tanıklık ederken bulur. Louis ve Pauline, kendini mağarada yaşamaya mahkûm etmiş bir adamın buruk hikâyesini dinlediklerinde tatilleri koca bir bunalıma dönüşür. “Deniz Kıyısında Bir Dram”da aktarılan yürek burkan hikâyeyi, kurnaz Don Juan’ın heyecan veren macerası ve ressam Pierre Grassou’nun sonradan görme burjuva ailelerini eleştiren öyküsü takip eder. 

#kısaklasikler #fransızklasikleri #burjuvazi #insanmanzaraları #ondokuzuncuyüzyıl

Dizi: Kısa Klasikler

Tür: Öykü

Sayfa sayısı: 96

Fiyat: 23,00 TL

Honoré de Balzac’ın Can Yayınları’ndaki diğer kitapları:

İki Yeni Gelinin Anıları, 1983

Vadideki Zambak, 1990

Goriot Baba, 2000

Eugénie Grandet, 2001

Gizli Başyapıt, 2007

Kibar Fahişelerin İhtişam ve Sefaleti, 2012

Uzun Yaşam İksiri, 2016

Tefeci Gobseck, 2021

Çakalların Başı Ferragus, 2022

Efendi Cornélius, 2022

Bir Kır Balosu, 2022

Kırmızı Han, 2022

HONORÉ DE BALZAC, 1799’da Fransa’nın Tours kentinde doğdu. Kendi adıyla yayımlanan ilk eseri Köylü İsyanı tarihî bir romandı. 1829- 1830 yıllarında taşra yaşamına yönelen Balzac’ın Tours Papazı ve Eugénie Grandet gibi romanları basıldı. Yapıtlarını büyük bir bütün oluşturacak biçimde üç grupta tasarladı: İnsan yaşamını ve toplumu yöneten ilkeleri ele alan “Çözümleyici İncelemeler”; insan eylemini belirleyen nedenleri ortaya koyan “Felsefi İncelemeler”; bu nedenlerin sonuçlarını gösteren “Töre İncelemeleri”. Goriot Baba, gerçekçilik akımının başyapıtı sayılır. Balzac, bu eserlerinin tümüne Dante’yi anıştıran bir başlık koydu: “İnsanlık Komedyası”. Balzac, 1850’de Paris’te öldüğü zaman, ardında 85’i tamamlanmış, 50’si taslak halinde kalmış toplam 135 roman ve 2.000’i aşkın roman karakteri bırakmıştı.

LALE ARSLAN ÖZCAN, Yıldız Teknik Üniversitesi, Fransızca Mütercim ve Tercümanlık Anabilim Dalı’nda öğretim üyesi olarak görev yapmaktadır. Hacettepe Üniversitesi’nde Fransız Dili ve Edebiyatı Bölümü’nde Fransız edebiyatı ve çeviribilim doktorası yapmıştır. Edebiyat, tarih, sosyoloji ve felsefe alanında pek çok eser çevirisi bulunmaktadır. Çevirisini yapmış olduğu kitaplar arasında Jean Paul Roux’nun Türklerin Tarihi, Mircea Eliade’nin Dinler Tarihine Giriş, Michel de Certeau’nun Gündelik Yaşamın Keşfi sayılabilir.

edebiyathaber.net (10 Kasım 2022)

Yorum yapın