Çözüm odaklı bir terapi

Kasım 10, 2022

Çözüm odaklı bir terapi

Dipti Tait’in yazdığı, Selnur Güneş’in dilimize çevirdiği Gidenin Ardından Sağlıklı Yas Tutma Terapisi Beyaz Baykuş Yayınları tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Yas hayatımızı nasıl etkiler? Yasla yaşamayı nasıl öğrenebiliriz? Olması gerektiği gibi yas tutmamak ne kadar zararlı olabilir? Yas korkusunu atlatmayı öğrenebilirsek, kaybetme ve nihayetinde ölüm korkusunu da yenebilir miyiz? 

“Bu kitabı okuduktan sonra kayba olan bakışınızı değiştireceksiniz. Onu ‘yas’ olarak etiketleyecek ve ona hak ettiği saygıyı göstereceksiniz. Değişime ayak uydurduğunuz, kendinizi huzursuz, belki de hüzünlü hissettiğiniz ve devam edebilmek için içinizde derinlere inmeniz gerektiği anlarda bilin ki yas tutuyorsunuz.”

Kayıpların yarattığı boşluğu ve yaşanan kayıpların ardından hayatta kalan olmanın ne kadar zor olduğunu hepimiz biliriz. Peki, kaybın yarattığı boşluğu doldurmak için yeni bir enerji, sevinç ve umut bulabilmenin yöntemlerini de öğrenmek ister misiniz?

“Kayıplar, dirençli olmamızı, empati kurmamızı ve yeni olanaklar yaratmamızı sağlar. Bu, boşluğu görmeyi öğrenmeniz, sizin için açılan bu alanın geleceğiniz için ne anlama geldiğini anlamanız açısından bir fırsattır. Kayıpta –yasta– dönüşüm vardır.”

Arka Kapak Yazısı:

YAS TUTMAK, GİDENİN YARATTIĞI BOŞLUKTA HAYAT ENERJİMİZİ YENİLEME SÜRECİDİR.

Bitişleri, vedaları önceden bilseydiniz, bu onlarla ilgili daha iyi hissedeceğiniz anlamına mı gelirdi? Yoksa hayatınızı çok başka mı yaşardınız? Değişime ayak uydurduğunuz, kendinizi huzursuz, belki de hüzünlü hissettiğiniz ve devam edebilmek için içinizde derinlere inmeniz gerektiği anlarda bilin ki yas tutuyorsunuz. 

Paradoks şudur ki yas tutmadan, asla bitiş çizgisini göremezsiniz. Olanları bütünüyle kabullenmek, gidenin yarattığı boşlukta, yeni imkânları görme cesaretini ve enerjisini bulmanızı sağlar.

Yas tutmak kayıp duygusuyla başlasa da bir değişimden de kaynaklanabilir. İşinizi değiştirmek, taşınmak, arkadaşlarınızdan ayrılmak, hastalıklar, işsizlik… Kayıp duygusunun peşinden kontrol kaybı gelir. Kontrol kaybı hissettiğinizde depresyon, kaygı bozukluğu ve fiziksel hastalıklar kendini gösterir.

Bu şaşırtıcı derecede canlandırıcı kitapta, ünlü yas terapisti Dipti Tait, kendi profesyonel ve kişisel deneyimlerinden, danışanlarının hikâyelerinden ve duyguların ardındaki sinirbilimden yararlanarak yas tutmanın keşfedilmeyen gücünü ortaya koyuyor. Sağlıklı yas tutma sürecinin güçlü bir benlik yaratmak için nasıl yönetileceğini ve sizi nasıl dönüştüreceğini adım adım izliyor.

Yazar Hakkında:

Dipti Tait, çalışma hayatına, yirmili yaşlarının başında, Londra’da BBC’de başladı. Oradayken babasının yalnızca ayları kaldığını öğrendi. Lösemi teşhis edilmişti. Sadece on dört hafta sonra da öldü. 

Dipti, bundan iki yıl sonra bir bebeği olacağını öğrendi. Anne olmak için medyadaki kariyerini askıya aldı ve bir yıl sonra başka bir bebeği oldu. 

Henüz iki yaşını doldurmamış iki erkek çocuğuna tamzamanlı annelik yapmak, o çok sevdiği radyo ve televizyondaki kariyerinden vazgeçmek, Londra’daki yaşamını bırakıp köklerinden kopup Cotswolds’a yerleşmek, yasın ne kadar çok şekli ve formu olduğunu fark etmesini sağladı. 

Annesi, ölümcül kanser teşhisi konulduktan sonra çok geçmeden öldü. Dipti tek çocuktu ve yasla boğuşuyordu. Hâd safhada yalnızlık çekiyordu. Bir yandan boşanmanın ortasındaydı ve ailesinin evinden çok az destekle ayrılıyordu. Bu kahreden kayıplar ve olaylar dizisi, onu karanlığa gömdü. 

Olabilecek en dip noktada ve ebeveynleri olmadan, hem de iki erkek çocukla, yaşama yeniden ve bağımsızca başlamanın bir yolunu buldu.

Dipti, bu son derece sıkıntılı zamanlarda, yasın hayatını değiştirmesine katkıda bulunduğunu fark etti. 

2016’da değişim ve kayıplarla başa çıkmak için rehber niteliği taşıyan ilk kitabı Good Grief’i yayımladı. Çözüm odaklı bir hipnoterapist olarak başkalarına yardım etmek için tekrar eğitim aldı. 

Tek başına başarılı bir online terapi işi kurdu. Şimdiye kadar binlerce insana, hem yas ve kaybın üstesinden gelmekte hem de duygusal ve mental sağlığı geliştirmekte yardımcı oldu. 

Şimdi ellili yaşlarına yaklaşan Dipti, yuvadan uçmak üzere olan genç yetişkin çocuklarıyla ve onu küresel doğrultuda büyüten kariyeriyle anlamlı bir hayat kurdu. Tüm bunlar için minnettar olduğu bir yası var. 

Dipti danışanlarına, hayatlarındaki yası nasıl kabul edeceklerini ve ona nasıl minnettar olacaklarını tutkuyla öğretir. O, yasımız varken nasıl yol alacağımızı ve dönüşeceğimizi anladığımızda, bu dönüşümün çok güçlü olabileceğine ve yaşamı bütünüyle değiştirebileceğine yürekten inanıyor. 

Dipti işinin ehli bir konuşmacıdır. Düzenli aralıklarla BBC’de radyo tartışmalarına katkıda bulunur. ITV’deki This Morning ve Good Morning Britain programlarına konuk olmuştur. Dipti ile ilgili daha fazla bilgi edinmek isterseniz diptitait.com adresini ziyaret edebilirsiniz.

edebiyathaber.net (10 Kasım 2022)

Yorum yapın