77. Yunus Nadi Roman Ödülü sahibi Belgin Bıyıkoğlu’dan “Zaman Geçer Sesler Kalır”

Mayıs 5, 2023

77. Yunus Nadi Roman Ödülü sahibi Belgin Bıyıkoğlu’dan “Zaman Geçer Sesler Kalır”

Belgin Bıyıkoğlu’nun “Zaman Geçer Sesler Kalır” adlı kitabı Destek Yayınları etiketiyle yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Türklerin Rumeli’ne geçtikleri ilk yer olan Çardak kasabasını merkeze alınarak; savaşın, yoksulluğun, işgalin, acıların ve yanmış yıkılmış şehirlerin gölgesinde; aile, vatan ve doğa sevgisi, dostluk, sevda, arkadaşlık konularını yerel dille ama evrensel bir bakışla anlatan Zaman Geçer Sesler Kalır okurla buluştu.

2022 yılında 77. Yunus Nadi Roman Ödülü’nü alan Dünya Döner Renkler Kalır kitabının gölge kahramanı Sabite Hanım’ın yaşamının, on yaşıyla Cumhuriyet’in ilanından hemen sonrasına kadar olan dönemini anlatan roman okurlarının o zamanlara adeta birebir tanık olmasını sağlıyor.

Gerçek olaylara dayanan Zaman Geçer Sesler Kalır Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde emperyalizme karşı verilen onurlu direniş destanının da romanıdır aynı zamanda.

Arka Kapak Yazısı:

HAYATIN ÜSTESİNDEN GELMEKTEN BAŞKA YAPACAK BİR ŞEY YOKTU

“Yarınlara aşk fısıltılarıyla güzel sesler kalsın…”

Belgin Bıyıkoğlu Zaman Geçer Sesler Kalır romanında 2022 yılı Yunus Nadi Roman Ödülü’nü alan Dünya Döner Renkler Kalır’ın gölge kahramanı Sabite Hanım’ı ve yaşadığı dönemi sadece anlatmakla kalmıyor, bizi alıp o dönemin içine götürüyor.

Sabite, Zehra, Fedora… Üçü de birbirinden farklı, üçü de güçlü kadınlar…

Cumhuriyet’in ilanından bir süre sonra sonlanan roman; savaş, kıtlık, salgın, işgal günlerini anlatırken, bir yandan da sevginin, aşkın, dostluğun, dayanışmanın, toprağa bağlılığın, mücadele etmenin güzelliğini göstererek “Umut hep var…” diye fısıldıyor.

“Mırıltısına önce bir serçe cevap verdi, ardından bülbüller, sakalar neşeli çığlıkları, kırlangıçlar kanat sesleriyle katıldılar. Sanki, hayata inanın, her şeyin bir sonu var, kötü günlerin de, hiçbir şeyin sizi yolunuzdan çevirmesine izin vermeyin diyorlardı.

Bir zamanlar bomba seslerinin, acı feryatların yükseldiği Çanakkale Boğazı ya da eski ismiyle Kale-i Sultaniye Boğazı şimdi, akıp giden zaman kadar dingin uzanıyordu önünde.

Unutmayacaklardı. Bomba seslerini de, kadınların acı feryatlarını da, askerlerin canlarını teslim ederken verdikleri o soluk iç çekişlerini de unutmayacaklardı ama en çok oyun oynayan çocukların neşeli sesleri, çocuk gülüşleri, onların geleceğe yürüyen ayak sesleri olacaktı kulaklarında.”

Yazar Hakkında:

İlkokulu İstanbul ve Çardak’ta okuyup ardından Çardak Ortaokulu ve Lapseki Lisesi’ni bitirdi. Ege Üniversitesi Gazetecilik ve Halkla İlişkiler Yüksek Okulu’na bir sene devam ettikten sonra aynı üniversitenin Fen Fakültesi Mikrobiyoloji Bölümü’nden 1981 yılında mezun oldu. 1981’den 2015 yılına kadar ilaç sektöründe orta kademe yöneticiliği yaptı.

2008-2018 yılları arasında çeşitli dönemlerde Jale Sancak Öykü ve Roman Atölyesi’ne devam etti. Öykülerinden bazıları Varlık, Ekin Sanat dergileri ve Galapera Fanzin’de yayımlandı. 2019 yılında İthaki Akademi tarafından verilen editörlük eğitimine, 2020 yılında Mario Levi İleri Düzeyde Yazarlık Atölyesi’ne, 2021 yılında MasterCamp Yazarlık Akademisi’ne devam etti.

2018 yılı Nisan ayında ilk öykü kitabı Hadi Gülümse, Sinopsis Yayınevi tarafından basıldı. 2019 yılından beri Kirpi Edebiyat ve Sanat ile Panzehir dergilerinde öyküleri yayımlanmaktadır. Üç ayda bir basılı olarak yayımlanan Kirpi Edebiyat Seçkisi yayın kurulunda görev almakta olup her sayısında yeni bir öyküsüyle yer almaktadır. 2020 yılında geliri Üniversiteli Kadınlar Derneği’ne verilen 21 Kadın 21 Öykü kitap seçkisinde “Mazi Kalbimde Yaradır” isimli öyküsüyle, 2021 yılında da Destek Yayınları tarafından hazırlanıp basılan Gücüne Gelsin ortak öykü kitabında “Annemin Gözleri” isimli öyküsüyle yer aldı.

Dünya Döner Renkler Kalır adlı romanıyla 2022 yılında 77. Yunus Nadi Roman Ödülü’nü aldı.

Liseden beri hiç bırakmadığı yağlıboya resim çalışmalarını, 2000-2002 yılları arası İstasyon Sanat Eğitim Merkezi’nde resim ve sanat tarihi eğitimi, 2003- 2007 arasında ressam Feyyaz İnanç Atölyesi’nde resim dersleri alarak geliştirdi. 2002-2021 yılları arasında çeşitli ortak sergilere katılmış olup resim çalışmalarına şu an evinden devam etmektedir.

1988 yılından beri evli olup iki yetişkin çocuk annesidir.

edebiyathaber.net (5 Mayıs 2023)

Yorum yapın