Tüm canlılar için yeni bir yeryüzü mümkün mü?

Eylül 28, 2020

Tüm canlılar için yeni bir yeryüzü mümkün mü?

Bülent Şık’ın “Bizi Yeryüzüne Bağlayan Hikâyeler” adlı kitabı Doğan Kitap etiketiyle yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Sessiz dünyanın sesi: Bizi Yeryüzüne Bağlayan Hikâyeler

Gıda Mühendisi Bülent Şık yeni kitabında yeryüzündeki hayatın imkânlarını, tüm canlıların birbirine bağlı hayatlarını hiç bilinmeyen ilginç ayrıntılarla anlatıp soruyor: Tüm canlılar için yeni bir yeryüzü mümkün mü?

Bizi Yeryüzüne Bağlayan Hikâyeler varoluşun tarihine, yeryüzünün en sessiz köşelerinde dile gelen yaşamlara tanıklık ederek, tek sığınağımızın içinde yaşadığımız yeryüzü olduğunu söylüyor. Yeryüzündeki yaşamı insan merkezli olmayan bir bakışla ele alan Bülent Şık, yeryüzü hikâyelerinde doğayı yok edenle onun için mücadele insanları, betona boğulan kentleri, HES’leri, laboratuvarda üretilen yapay etleri, uzayda yeni bir hayat kurma denemelerini, yaşam alanları yok edilen canlıları bilimin, sağduyunun ve vicdanın diliyle anlatıyor.

Bizi Yeryüzüne Bağlayan Hikâyeler insanın kendini ve başka canlıların varlığını tanıması ve evrene varoluşun tüm çeşitliliğini kucaklayan bir bilgelikle bakması için eşsiz bir kaynak.

İnsanın kendisi ve diğer canlılar hakkında şaşırtıcı bilgiler öğreneceği bir Ezop masalı.

Yazar hakkında:

Gıda Mühendisi Bülent Şık, çevre dostu analiz yöntemleri geliştirilmesi üzerine doktora yaptı. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı bünyesinde faaliyet gösteren çeşitli laboratuvarlarda çalıştı. 2009 yılında öğretim üyesi olarak Akdeniz Üniversitesi’ne geçti. Üniversitede Gıda Güvenliği ve Tarımsal Araştırmalar Merkezi’nin kurulumu ve faaliyete geçmesi çalışmalarını yürüttü. 2010-2015 yılları arasında aynı merkezde teknik müdür yardımcılığı yaptı. Gıdalarda ve sularda katkı maddelerinin ve çeşitli toksik kimyasal maddelerin kalıntılarının belirlenmesi üzerine çalışmalar yaptı.

Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü’nde öğretim üyeliği yaparken 22 Kasım 2016’da yürürlüğe konulan 677 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kamu görevinden çıkarıldı. Türk Toraks Derneği Çevre ve İklim Sorunları Savunuculuk Ödülü, Türk Tabipleri Birliği (TTB) Nusret Fişek Halk Sağlığı Hizmet Ödülü, Vefik Kitapçıgil Kamu Hizmeti Ödülü ve Halkevleri “Hakikatın Peşinde” Ödülü’ne layık görüldü.

Mutfaktaki Kimyacı adlı bir kitabı bulunuyor.

edebiyathaber.net (28 Eylül 2020)

Yorum yapın