Günün önerisi: “Söz Tufanı: Yaşar Kemal”

Nisan 1, 2024

Günün önerisi: “Söz Tufanı: Yaşar Kemal”

Feridun Andanç’ın Söz Tufanı: Yaşar Kemal adlı kitabı SRC Kitap tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden:

Söz Tufanı: Yaşar Kemal, Feridun Andaç’ın Yaşar Kemal’i anlama/anlatma yolculuğunun üçüncü kitabı. Beş kitapta tamamlanacak olan bu çalışmada bir söz büyücüsünün anlatı evreni, hayata bakışı, yapıtlarını var eden coğrafyanın gerçekliği dile getirildiği gibi kurulan bir roman/anlatı dünyasının modern edebiyata kattıkları da değerlendirilecektir. Elinizdeki bu üçüncü kitap Söz Tufanı: Yaşar Kemal, sizi usta anlatıcının evrenine bir adım daha yaklaştıracaktır.
 
Derinlikli, çok yönlü bakış… Yaşar Kemal’in anlatı evreninin biçimleyici öğelerinden. Onun dil tutumundan, meseleleri ele alma biçimine değin çağcıl bir yazar olmasını anlatan da budur. Anlatısının özgünlüğü salt getirdiği yer/coğrafya/toplumsal meselelere tanıklığında değil; anlatıcı olarak yarattığı dil evreni bunun önemli yanını oluşturur. Yaşar Kemal’in sunduğu bellek, toplumsal hafızanın birçok alanını içerir. Anadolu coğrafyasında yaşanan tarihsel olaylar, toplumsal değişim dönüşümler, doğanın doğası ve insan gerçekliği yarattığı kahramanların gerçekliğiyle bu hafızanın kurulup/hazırlanıp/taşınmasını sağlar
 
Yaşar Kemal, anlatılarıyla şunu göstermiştir ki; kültürel etkileşim/alışveriş, bir arada yaşama bilinci bir toplumun zenginliğidir. İşte “çeşitlilik bahçesi” dediğimiz şey de böylelikle kurulabilir ancak. Halk kültürünü yaşatan toplumların dilsel ve edebi zenginliği bu etkileşimin çıkış kaynağı. Modern anlatıcının bunu görmeden “yeni” bir şey söylerken kendi yolunu çizmesi, anlatıcılığını zenginleştirmesi mümkün değil.
Feridun Andaç

edebiyathaber.net (1 Nisan 2024)

Yorum yapın