Kitapların, kütüphanelerin tarihini günümüz edebiyatıyla da paralellikler kurarak akıcı bir dille hikâyeleştiren eser

Mayıs 25, 2023

Kitapların, kütüphanelerin tarihini günümüz edebiyatıyla da paralellikler kurarak akıcı bir dille hikâyeleştiren eser

Irene Vallejo’nun “Papirüs” adlı kitabı, Volkan Ersoy çevirisiyle Bilgi Yayınevi tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Duman, taş, kil, deri, kumaş, ağaç ve ışık…

Yazılı anlatımın izini süren okurlara yazılmış gelmiş geçmiş tüm kitapların mucizevi hikâyesidir Papirüs. Sözcüklerin uzay-zamanda yolculuk edebilmesi için icat ettiğimiz nesnenin ve neredeyse otuz asırdır onu koruyanların yolculuğuna dair bir anlatı. İskender’in savaşlarından Vezüv’ün patlamasına, Kleopatra’nın saraylarından Hypatia’nın ölümüne, iç savaşta neredeyse yok olan Saraybosna Kütüphanesi’nden her gün binin üzerinde kitap girişi yapılan Oxford Kütüphanesi’nin dehlizlerine… Okuru zaman yolculuğuna çıkaran bu kitap, dünyanın dört bir yanında kitapların doğumuna ve ölümüne tanıklık etmeye çağırıyor. Tüm bu maceranın gerçek kahramanlarıysa tıpkı bizim gibi sıradan okurlar.

Kitapların, kütüphanelerin tarihini günümüz edebiyatıyla da paralellikler kurarak akıcı bir dille hikâyeleştiren eser İspanya’da Ulusal Deneme Ödülü, Eleştirel Göz Ödülü, İspanyol Kitapçılar Birliği Ödülü gibi ödüller kazandı. Bir çok dile çevrildi.

“Çok iyi yazılmış bu başyapıtın atmosferi gerçekten hayranlık verici sayfalardan, kitaplara ve okumaya duyulan sevgiden oluşuyor.” (Mario Vargas Llosa)

“Vallejo zekice bir karar vererek akademik dil yerine hikâye anlatıcısının sesini seçmiş. Papirüs arka arkaya sıralanmış bilgiler olarak değil bir hikâye gibi okunuyor. Böylece okumayı tutkuyla seven bir okurun kitaplara övgüsü olan bu büyüleyici deneme daha duygusal, daha açık bir hal almış.”  (Alberto Manguel)

Irene Vallejo

Filolog ve yazar Irene Vallejo 1979’da Zaragoza’da doğdu. Çocukluğundan beri Yunan ve Roma mitolojisine hayranlık duyan Vallejo üniversitede Klasik Filoloji eğitimi gördü, Zaragoza ve Floransa Üniversitelerinden doktora derecesi aldı. Floransa’daki kütüphanelerde yazdığı Papirüs okurlar ve eleştirmenler tarafından çok beğenildi, otuzdan fazla dilde yayımlandı. 2020’de Ulusal Deneme Ödülü’ne, İspanyol Radyosu tarafından verilen Eleştirel Göz Ödülü’ne ve İspanyol Kitapçılar Birliği Ödülü’ne layık görüldü.Vallejo antik dünyanın mirasını ve klasik yazarları daha geniş kitlelere tanıtma tutkusuyla konuşmalar yapıyor, okulları, üniversiteleri ve kütüphaneleri ziyaret ediyor.

edebiyathaber.net (25 Mayıs 2023)

Yorum yapın