Merak uyandıran bir kitap: “İnsan Nasıl Hayatta Kaldı”

Ocak 31, 2023

Merak uyandıran bir kitap: “İnsan Nasıl Hayatta Kaldı”

Andrew Doig’in “İnsan Nasıl Hayatta Kaldı- Mağaradan Geleceğe İnsanın Ölümle İmtihanı” adlı kitap Beyaz Baykuş Yayınları tarafından Oylum Tanrıöver çevirisiyle yayımlandı.

Tanıtım bülteninden:

Mağaradan Geleceğe İnsanın Ölümle İmtihanı

İnsan iki ayağı üzerinde doğrulduğu günden itibaren hayatta kalmanın yolları üzerine düşünmeye başladı. Bu yollar asırlar önce bir vahşi hayvan saldırısından kurtulmanın yöntemleri üzerine çeşitlenirken Ortaçağ’da vebadan, kıtlıktan ya da savaştan kaçmak üzerineydi. Günümüzde ise ölüm nedenlerimiz kalp yetmezliği, kanser, felç ve demans gibi farklı hastalıklar yüzünden… Peki, ölüm sebeplerimiz neden bu kadar değişti?

“Hastalıktan veya şiddetten ölümün herhangi bir yaşta herkesi vurabileceği ve kıtlığın sadece bir veya iki başarısız hasat uzakta olduğu bir dünyadan, birçok ülkede gıda eksikliğinden ziyade ifratının daha büyük sorun olduğu ve altmış yaşından önce gerçekleşen ölümlerin şok edici derecede genç olarak görüldüğü bir dünyaya ulaştık. Yaşam şeklimiz çok değişti ve bu, nasıl öldüğümüze de yansıdı. Bu kitabın amacı, bunun nasıl olduğunu göstermektir.”

Ortalama yaşam süresi arttıkça kalp hastalığı, felç, akciğer hastalığı, diyabet ve kanser daha önemli hale gelirken, değişen yaşam tarzlarımız da onları teşvik etmede önemli bir rol oynadı. Artık çok fazla yemek, özellikle de abur cubur yiyoruz; zararlı maddeler kullanıyoruz, sigara içiyoruz, aşırı alkol tüketiyoruz ve egzersiz yapmaktan kaçınıyoruz. Yine de daha uzun yaşamaya devam ediyoruz ve bu da Parkinson, Alzheimer ve diğer demans türleri gibi yaşlılarda sıklıkla görülen nörodejeneratif hastalıkların yaygınlaşmasına yol açıyor.

“Günümüzdeki yaşama ve ölme biçimlerimizi incelemenin yanı sıra geleceğe de bakacağız ve kök hücre, organ nakli ve genetik modifikasyon gibi yeni teknolojileri kullanarak mevcut ölüm nedenlerinin çoğunun ortadan kaldırılacağı bir sonraki sağlık devrimine nasıl girmekte olduğumuzu göreceğiz. Bu nedenle, insanların ölüm nedenlerinin ve bunların birçoğunun üstesinden nasıl geldiğimizin hikâyesi, aynı zamanda artan tıbbi bilginin ve daha iyi hale gelen sosyal organizasyonun, başarının ve geleceğe bakmanın, vaatlerin hikâyesidir.”

Manchester Üniversitesi Biyokimya Profesörü Andrew Doig’in yazdığı, Oylum Tanrıöver’in dilimize çevirdiği İnsan Nasıl Hayatta Kaldı Beyaz Baykuş Yayınları’ndan çıktı.

Ölümün tarihi aynı zamanda yaşamın da tarihidir.

İnsan mağaradan bugüne olan yolculuğunda nasıl hayatta kaldı? Onu hangi keşifler hayatta tuttu? Peki ya insanın sosyal becerileri bu macerada nasıl bir role sahipti?

Manchester Üniversitesi Biyokimya Profesörü Andrew Doig, bulaşıcı hastalıklardan genetik hastalıklara, şiddetten kazalara kadar ölümün belirli nedenlerine, bunların kimleri nasıl etkilediğine ve ölümün üstesinden gelmeyi mümkün kılan insanlara bakarak ölüm kavramının tarihi perspektifte ufuk açıcı bir tasvirini yapıyor. Ölümün bizi ve bizim de onu nasıl şekillendirdiğimizi anlatan bu titiz vakayinamede tarih, biyolojiyle buluşuyor.

Doig, bitkileri ve salgın hastalıkları takas ettiğimiz, yeni kıtalar ve hayat kurtaran ilaçlar keşfettiğimiz kolektif geçmişimizin bireysel geleceğimizi nasıl belirlediğini açıklayarak en evrensel deneyimimizin ardındaki tarihi ve bilimsel tuhaflıkları büyüleyici bir tatta aydınlatıyor. Ölüm nedenlerinin gelecekte nasıl değişebileceğini tartışarak, şu anki durumumuza dair muhteşem, uzun soluklu bir bakış açısı sunuyor. İnsan Nasıl Hayatta Kaldı, geleceğe bakmanın ve umudun heyecan verici bir hikâyesidir.

“Şaşırtıcı derecede eğlenceli…”

– The Times

“Hayranlık uyandırıcı derecede kolay anlaşılır yazılmış merak uyandıran bir hikâye.”

– Financial Times

“Bu kadar marazi bir konuya dair bir kitabın itici ya da karamsar olmasını beklersiniz. Bu kitap, ikisi de değil. Bilakis, Manchester Üniversitesi’nden bir biyokimyacı olan Bay Doig, insan maharetine dair güçlendirici bir hikâye anlatıyor.” –Economist

“Şaşırtıcı derecede eğlenceli… Vebaya dair bölümler kitabın en ilginç bölümleri, bunun nedeni belki de bize kendi deneyimlerimizi ve aşı çağında yaşadığımız için ne kadar şanslı olduğumuzu hatırlatmaları… Her bölüm, iskorbütten arabaların güvenliğine, alkolizmden sarıhummaya kadar farklılaşan alanlarda bir ölüm nedenine odaklanıyor… İlgi çekici olgularla dolu… Kitap ölümle ilgili olsa da, Doig iyimser. Ortalama yaşam süresinin dünya çapında nasıl arttığına ve bebek ölüm oranlarının nasıl aniden düştüğüne bakın.” –The Times

“Merak uyandıran bir kitap… Sürükleyici ve büyüleyici; hem bilgilendirici hem de ince bir mizahla tatlandırılmış.” –Mail on Sunday

“Andrew Doig’in bir Shakespear trajedisi gibi beş sahneden oluşan kitabı, tifodan tütüne, zafiyetlerimizi ve eksikliklerimizi inceliyor. Hayranlık uyandırıcı derecede kolay anlaşılır yazılmış merak uyandıran bir hikâye.” –Financial Times

edebiyathaber.net (31 Ocak 2023)

Yorum yapın