Honoré de Balzac’tan acıklı bir esinlenme

Ağustos 31, 2022

Honoré de Balzac’tan acıklı bir esinlenme

Honoré de Balzac’ın Kırmızı Han adlı kitabı, Lale Arslan Özcan çevirisiyle Can Yayınları tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Balzac’ın 1831 yılında yayımlanan Tılsımlı Deri romanıyla aynı yıl yayımlanan Kırmızı Han, yazarın dünya edebiyatında isminin duyulmasını sağlayan eserlerindendir.

Balzac “İnsanlık Komedyası” isimli devasa yapıtının “Felsefi İncelemeler” bölümünde yer alan Kırmızı Han‘ı arkadaşını haksız bir idam cezası nedeniyle kaybeden eski bir ordu cerrahından duymuş ve kaleme almaya karar vermiştir. Dönemin çokça tartışılan idam konusuna da parmak basan eser, okuru büyük bir ahlaki çatışmayla baş başa bırakır.

Eserin yine aynı bölümünde yer alan ikinci öykü “Facino Cane” ise işlediği cinayet yüzünden idam cezasına çarptırılan ve bir tünel kazarak zindandan kaçmaya çalışırken bulduğu hazineyle yepyeni bir hayata başlayan bir adamın hikâyesini anlatır.   

#kısaklasikler #fransızklasikleri #ahlak #kanlıservet #idam #parahırsı #aramızdakikatil

Dizi: Can Klasik
Alt Dizi: Kısa Klasikler
Sayfa sayısı: 72
Fiyat: 15,00 TL

Bu kitaba ilgi duyanlar için öneriler:

Cesare Pavese, Geceleri, Sokaklarda | Modern | Öykü
Hans Fallada, Neden Ucuz Saat Takıyorsun? | Kısa Modern | Öykü
Louisa May Alcott, Kız Kardeşler Kısa Modern | Öykü
Sheridan Le Fanu, Yeşil Çay  Kısa Modern | Öykü

HONORÉ DE BALZAC, 1799’da Fransa’nın Tours kentinde doğdu. Kendi adıyla yayımlanan ilk eseri Köylü İsyanı tarihî bir romandı. 1829-1830 yıllarında taşra yaşamına yönelen Balzac’ın Tours Papazı ve Eugénie Grandet gibi romanları basıldı. Yapıtlarını büyük bir bütün oluşturacak biçimde üç grupta tasarladı: İnsan yaşamını ve toplumu yöneten ilkeleri ele alan “Çözümleyici İncelemeler”; insan eylemini belirleyen nedenleri ortaya koyan “Felsefi İncelemeler”; bu nedenlerin sonuçlarını gösteren “Töre İncelemeleri”. Goriot Baba, gerçekçilik akımının başyapıtı sayılır. Balzac, bu eserlerinin tümüne Dante’yi anıştıran bir başlık koydu: “İnsanlık Komedyası”. Balzac, 1850’de Paris’te öldüğü zaman, ardında 85’i tamamlanmış, 50’si taslak halinde kalmış toplam 135 roman ve 2.000’i aşkın roman karakteri bırakmıştı.

LALE ARSLAN ÖZCAN, Yıldız Teknik Üniversitesi, Fransızca Mütercim ve Tercümanlık Anabilim Dalı’nda öğretim üyesi olarak görev yapmaktadır. Hacettepe Üniversitesi’nde Fransız Dili ve Edebiyatı Bölümü’nde Fransız edebiyatı ve çeviribilim doktorası yapmıştır. Edebiyat, tarih, sosyoloji ve felsefe alanında pek çok eser çevirisi bulunmaktadır. Çevirisini yapmış olduğu kitaplar arasında Jean Paul Roux’nun Türklerin Tarihi, Mircea Eliade’nin Dinler Tarihine Giriş, Michel de Certeau’nun Gündelik Yaşamın Keşfi sayılabilir.

edebiyathaber.net (31 Ağustos 2022)

Yorum yapın