Jung’a dair en kapsamlı Türkçe kaynak

Ekim 30, 2020

Jung’a dair en kapsamlı Türkçe kaynak

Özlem Küskü’nün yayına hazırladığı “Carl Gustav Jung / Dışa Bakan Rüya Görür İçe Bakan Uyanır” Destek Yayınları etiketiyle yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Oldukça ses getiren felsefe serisinin yeni kitabı Dışa Bakan Rüya Görür İçe Bakan Uyanır kurduğu psikoloji ekolündeki çalışmalarıyla sadece psikanaliz ve terapiye değil sanata, sinemaya, sosyolojiye, antropolojiye, teolojiye, fiziğe ve edebiyata da yön veren, onlarca sanatçıya, bilim insanına ilham olan Carl Gustav Jung’un bakışı açısını anlamaya odaklanıyor.  Bu ayrıntılı çalışma Özlem Küskü tarafından uzun bir araştırmanın sonunda titizlikle hazırlandı.

Jung’un felsefesini anlamak için onun hayatına odaklanan kitap aslında Jung’un kendi deneyimleri üzerinden bu ekolü nasıl kurduğunun cevaplarını da okura sunuyor. Çocukluğundan itibaren insan doğasına meraklı olan bir bilge düşünürün nasıl bir şifacıya dönüştüğünün izlerini süren kitap aynı zamanda benzersiz bir otobiyografik okuma keyfi sunuyor.

Jung bize bir bireyleşme süreci vaat eder. Onun kurduğu psikoloji ekolünün özü budur. İnsanı ortaya çıkaran katmanları tam anlamıyla çözmek imkânsızdır, insan bu nedenle bir muammadır. Ancak yine de hayatta işler yolunda gitmediğinde başkalarını suçlamak yerine kendi doğamıza bakabiliriz. Kendimizi tanımak için atacağımız her bir adım bu yüzden hayati önemdedir.

“Kendi içine bakmaya cesareti olmayan herkesin yaşamı bulanıktır.” Dahası bu bulanıklık dünyayı da bulandırır. Kitapta Jung’un ekolünün temelinde oturan bireyleşme sürecinin adım adım nasıl gerçekleşeceği anlatılırken tıpkı Jung gibi bazen mitolojiye bazen rüyalara bazen de simyaya değiniliyor.

Freud’la yollarının nasıl ayrıldığının pek bilinmeyen ayrıntılarını, özel yaşamında nasıl biri olduğunu, meraklı bir insan doğasının hangi motivasyonla çalıştığını, sezgilerini dinleyen bir bilim adamının arayışını, rüyaların ve mitolojinin gücünü, kolektif bilinçdışının arketiplerini, eşzamanlılık prensibini ve derin bir okyanustan taşıp bize gelen daha pek çok konu başlığına dair bilgiyi bulabileceğiniz eşsiz bir yolculuğa sizleri de davet ediyor.

Arka Kapak Yazısı:

“Siz bilinçdışınızdakileri bilince dönüştürene kadar, onlar sizin hayatınızı yönlendirecek ve siz ona kader diyeceksiniz.”

Psikanalizin en tartışmalı ve belki de ilerleyen dönemlerde daha fazla anılacak isimlerinden Carl Gustav Jung, 20. yüzyılın en önemli filozof-psikiyatrlarındandır. O bir ruhçözümlemecisidir. Freud’dan ayrıldıktan sonra kurduğu analitik psikoloji ekolüyle bir devrim yaratan Jung, günümüz psikolojisinde de halen kullanılan psikolojik tipler, kolektif bilinçdışı, kompleksler ve çağrışım testi gibi kavramların sahibidir.

Jung hepimize bir bireyleşme süreci vaat eder, bunun rotasını da insanın içine baktığı bir deneyim yolu olarak çizer. Deneyim yolu gereklidir çünkü “kendi içine bakmaya cesareti olmayan herkesin yaşamı bulanıktır”, dahası bu bulanıklık dünyayı da bulandırır.

Önyargı ve kabullerinizden sıyrılma vakti…

Jung bizleri kendi mitimizle tanışacağımız bir yolculuğa davet ediyor. Sembollerin, rüyaların, arketiplerin ve mitlerin âlemine hoş geldiniz…

Yazarın Yayınevimizden Çıkan Diğer Kitapları:

Baltasar Gracián / Zor Zamanlar İçin İnsan Kalma Rehberi

Seneca / Gladyatör Kararını Arenada VerirI

edebiyathaber.net (30 Ekim 2020)

Yorum yapın