Antropolojiyi “masabaşı”nda yapılan bir iş olmaktan çıkaran kitaplardan

Ocak 27, 2021

Antropolojiyi “masabaşı”nda yapılan bir iş olmaktan çıkaran kitaplardan

Bronislaw Malinowski’nin “Yabanıl Toplumda Suç ve Gelenek” adlı kitabı, Şemsa Yeğin çevirisiyle İthaki Yayınları tarafından yayımlanmıştı.

Tanıtım bülteninden

Antropolojiyi “masabaşı”nda yapılan bir iş olmaktan çıkaran Bronislaw Malinowski, bugün hatasıyla sevabıyla bizzat bir düşünce klasiği haline gelmiş durumda. Yabanıl Toplumda Suç ve Gelenek de onun temel metinlerinden biri. Okur bu küçük kitapta, yapıtlarından birine Batı Pasifik Argonautları gibi şiirsel bir isim verebilmiş olan Malinowski’nin hâlâ birçok soru üretmeye elverişli düşünceleriyle ilk elden tanışma fırsatı bulacak.

“Çağdaş insanbilimci, elde ettiği sonuçları kâğıda dökerken, doğal olarak daha önce edindiği geniş ve bir anlamda dağınık, hatta gözle görülür, elle tutulur olmaktan uzak deneyimlerini de kesin olgulara katacak; gelenek, inanç ve örgütlenmeyle ilgili ayrıntıları, ilkel kültür üzerine ortaya atılmış olan genel kuramlar zemini üzerinde yansıtacaktır. Bu kitap, işte bu türden bir itkiye teslim olmuş bir alan araştırmacısının ürünüdür.”

Yazar hakkında

Bronislaw Malinowski (1884-1942) Polonya doğumludur. Hem işlevselci bakış açısı hem de etnografik çalışmaların biçimlendirilmesindeki rolüyle yirminci yüzyılın en önemli antropologlarından biri kabul edilir. Britanya hükümeti, Polonya doğumlu olduğu gerekçesiyle, Birinci Dünya Savaşı başladığında İngiltere’ye dönmesine izin vermediğinden Trobriand Adaları’nda kaldı ve iki yıla yakın bir süre boyunca burada etnografik çalışmalar yürüttü. En bilinen eserleri Argonauts of the Western Pacific (1922), Yabanıl Toplumda Suç ve Gelenek (1926), Vahşilerin Cinsel Yaşamı (1929) ve Büyü, Bilim ve Din (1948)’dir.

edebiyathaber.net (27 Ocak 2021)

Yorum yapın