Senaryo Stüdyosu erişime açıldı

Ocak 27, 2021

Senaryo Stüdyosu erişime açıldı

Senaryo Stüdyosu, yelpazesini genişleterek yeniden kapılarını açıyor. 2004 yılında Barış Pirhasan ve Levent Kazak tarafından kurulan Senaryo Stüdyosu, 17 yıl aradan sonra, destek verdiği alanlar genişletilerek online erişime açıldı.

Senaryo Stüdyosu yazar ve/veya yazar adaylarını, farklı disiplinlerde projeleri, farklı ve yaratıcı bir fikre ulaşmak isteyen yapımcıları, yayıncıları, projelere destek olmak isteyen kuruluşları platforma davet ediyor.

Senaryo Stüdyosu’nda zengin bir kadro

Kalemine güvenen, kendine inanan tecrübeli, tecrübesiz yetenekler Senaryo Stüdyosu’nda temel eğitimden proje geliştirmeye, eserin son haline getirilmesinden temsil edilmesine kadar yaratım sürecinin her aşamasında konusunda uzman birçok isimle çalışma fırsatı yakalıyor. Senaryo Stüdyosu atölyelerinde katılımcılar Ebru Nihan Celkan’la bir oyun yazarken, Ayşenil Şamlıoğlu’dan oyuncunun oyun metinlerine yaklaşma yöntemlerini görebilecekler.

Birgün’ün aktardığına göre, Barış Pirhasan, Ezel Akay, Ercan Mehmet Erdem ya da Levent Kazak mentorluğunda fikirden senaryoya uzanan uzun bir üretim dönemine girip, Elif Çongur’la Anton Çehov’un Martı’sı, Mehmet Ergen’le Henrik İbsen’in Yaban Ördeği üzerinde derin okuma yapabilecekler. Mahir Ünsal Eriş ile “Neden hikâye anlatmak isteriz?” sorusuna cevaplar ararken, Yiğit Güralp’in yeni projesi “KOLEKTİF”in bilim kurgu ve distopik hikayelerini senaryolaştırabilecekler. Firuze Engin’le çocuk edebiyatından çocuk tiyatrosuna, Hüseyin Kuzu’yla uyarlama, Ender Akay ile ise müziğin senaryo ile yolculuğuna çıkıp, Bertan Rona ile libretto, Melisa Üneri ile karakterin yapısı, Nida Dinçtürk ve Cansın Dugan ile podcast yayıncılığına dair tüm teknik ve pratik sorulara yanıt bulacak ve kendi podcast’lerini üretme fırsatı yakalayabilecekler. Mehmet Kurtuluş animasyon dünyasını, Selcan Özgür ise kadın gözünden “Fleabag” gibi dizilerin kurulum aşamasını ve karakterlerini inceleyecek. Deniz Göktaş sadece 2 saat süren atölyesinde “Neden stand up atölyesi olmaz?”ı anlatırken, Kadir Kurtuluş’tan her türlü fikri emeği ve meydana getirdikleri ürünler üzerindeki hukuki hakları konusunda bilgi alabilecekler. Ümit Alan ile yeni medya üzerine çalışıp, Onur Orhan ile yazarın çıktığı ruhsal yolculuğa eşlik edecekler. Irmak Zileli ile bir romanı yazmaya başlamadan önce yazarın nelere ihtiyacı olduğuna cevaplar arayıp, dileyen uzun süren tek kişilik atölyelerde yazarla birlikte romanlarını geliştirebilecek. Çocuklar Kemal Gökhan Gürses ile hayal gücünü geliştirecek, kalemini güçlendirecek, yazacak ve çizebilecekler. Senaryo Stüdyosunda çalışabileceğiniz hoca ve danışmanların listesi şöyle: Barış Pirhasan, Ebru Nihan Celkan, Ezel Akay, Ercan Mehmet Erdem, Elif Çongur, Mehmet Ergen, Ayşenil Şamlıoğlu, Mahir Ünsal Eriş, Yiğit Güralp, Firuze Engin, Irmak Zileli, Hüseyin Kuzu, Ender Akay, Bertan Rona, Melisa Üneri, Mehmet Kurtuluş, Ümit Çırak, Selcan Özgür, Nida Dinçtürk, Cansın Dugan, Deniz Göktaş, Kadir Kurtuluş, Ümit Alan, Onur Orhan, Zeynep Güzel, Devrim Kunter, Levent Kazak ve Kemal Gökhan Gürses.

Senaryo Stüdyosu’nun 4 rengi

Çok geniş bir yelpazede atölye sunan Senaryo Stüdyosu’nda, kullanıcıların kendilerine uygun atölyeyi kolayca bulabilmesi için atölyeler sarı, turuncu, kırmızı ve mavi renkler altında kategorilere ayrılıyor. Farklı alanlarda temel eğitimler, yazmak ve okumakla ilintili farklı disiplinlerde dolaşan klasik atölyeler ve çocuklar için tasarlanmış atölyeler sarı renk ile ayrıştırılıyor. Kırmızı, kısıtlı sayıdaki katılımcının seçmelerle kabul edildiği, hikâye ile başvurulan ve eser son haline gelene kadar geliştirilen proje geliştirme atölyelerinin rengi. Tek kişilik mavi atölyelerde katılımcılar danışman ile teke tek çalışarak bitmiş roman ya da senaryoya son dokunuşlarını yapıyor, oyun seçmelerine hazırlanıyor ya da etkili konuşmayı öğreniyorlar. Turuncu ise Gain, Storytel, Anima İstanbul, GFF Pictures gibi bir kurumun sponsorluğunda ücretsiz gerçekleşen proje atölyelerinin rengi. Turuncu atölyelerde sponsor kurum için proje üreten yazarlar, yazı veya proje gruplarına katılarak, çalışmalarını seyirci ile buluşturma fırsatı yakalıyorlar ve telif geliri elde edebiliyorlar.

Ücretsiz Atölyeler

Senaryo Stüdyosu’nun yeni nesil içerik platformu GAİN ile yaptığı eğitim/üretim iş birliği yazar adaylarınafırsat sunuyor. Kalemine güvenenler profesyonel yazı guruplarına katılıp projelere yazar olarak katkı sunabilecek ya da katılımcılar hayat hikayeleriyle belgesellere ilham olabilecekler.

STORYTEL atölyelerinde sesli kitap oluşturmak, ANİMA İSTANBUL atölyelerinde animasyon senaryosu üzerine çalışmak, Yiğit Güralp’ın GGF pictures ile yeni projesi için oluşturacağı yazı grubuna katılmak gibi farklı seçenekler de var.

“Hikayeme Sponsor Arıyorum” seçeneği ile atölyelere ücretsiz katılım

Çıkış noktası yeni ve yaratıcı kalemleri sektöre kazandırmak olan Senaryo Stüdyosu’nun kırmızı ile ayrıştırılan ve senaryo, oyun, podcast dallarını kapsayan Proje Geliştirme Atölyeleri’ne ücretsiz katılmak da mümkün. Hikayesine inanan ve atölyelere bütçe ayırmayı tercih etmeyenler, “Hikayeme Sponsor Arıyorum” seçeneği ile başvuru yapabilirler. Senaryo Stüdyosu, sponsor bulmak için başvuru yapanların hikayelerini yapımcılara sunuyor ve yapımcı onaylarsa atölye katılım ücretine sponsor oluyor.

• Senaryo Stüdyosu’nda tüm atölyeler, usta isimlerle karşılıklı çalışıldığı için canlı olarak gerçekleşiyor.

• Sektöre yeni isimler ve projeler kazandırmayı hedefleyen Platform, klasik atölyelerin yanı sıra roman yazmadan, oyuncu seçmelerine hazırlığa, etkili konuşmaya kadar usta isimlerle teke tek çalışılan “1’e 1 Atölyeler” de düzenliyor.

• Konusunda uzman isimlerle karşılıklı çalışılan küçük gruplu “proje geliştirme atölyelerine” sınırlı sayıda katılımcı kabul ediliyor. Uzun soluklu bu atölyelerde katılımcılar hikayelerini senaryo, oyun, roman, podcast gibi farklı türde eserlere dönüştürme şansı yakalıyorlar.

• Platformda yazılmış roman ya da senaryolar, güçlü ve geliştirmeye açık alanları açısından da analiz edilerek “değerlendirme raporu” hazırlanabiliyor.

• Platformun atölyeleri arasında İngilizce olarak gerçekleşen bir senaryo eğitimi atölyesi de bulunuyor. Senaryo Stüdyosu’nun destek yelpazesi kısa süre içinde eklenecek Almanca ve Fransızca atölyelerle daha da zenginleşecek.

• Platform, yaratma sürecinin her aşamasına ve farklı ihtiyaçlara yönelik destek sunmanın yanı sıra her türlü fikri emek ile meydana getirilen “ürünler üzerindeki hukuki haklar” konusunda da ücretsiz bir atölye düzenliyor.

• Senaryo Stüdyosu, yapımcılara ve yayıncılara tecrübeli veya yeni güçlü kalemlere ve özgün projelere ulaşma fırsatı sunuyor. Yapımcılar, bir hikâyeye sponsor olarak güçlü bir kalemi sektöre kazandırabilecekleri gibi, var olan projelerine yazı ekibe kurmak için de Senaryo Stüdyosu’ndan destek alabilirler. Platform ayrıca yapımcıların seyirciyle buluşmayı bekleyen hazır projeleri için de raporlama yapıyor. Kurumsal Atölyelerde senaryo ya da roman raporlama, yurt dışındaki fonlara başvuru gibi hizmetler var.

edebiyathaber.net (27 Ocak 2021)

Yorum yapın