İlginç bir yaz tatili | Gönül Çatalcalı

Kasım 21, 2022

İlginç bir yaz tatili | Gönül Çatalcalı

Dilge Güney, Düdüklü Tencere Orkestrası adlı romanında, tatilini ailesiyle birlikte yazlık evlerinde geçirmeye giden Işıl’ın yaşadıklarını anlatıyor. Doğayı, hayal kurmayı, eğlenmeyi, gülmeyi seven, derslerinde çok başarılı bir öğrenci olmamasına karşın ailesi tarafından koşulsuz sevilen bir çocuk Işıl. Irk, dil, din, yaşama biçimi nedenleriyle toplumda ötekileştirilen kişileri tanımıyor, herkese hiç düşünmeden uzatıyor elini. Ayrım yapmaksızın yaklaşıyor insanlara. 

Kuralcı, varsıl, yoksullara üstten bakan bir ailede yetişmiş, sürekli ders çalışmak için zorlanan, kendisinden başarılar beklenen Ali’yle (Aliciğim) arkadaşlığı, iki çocuğun yetişmesindeki çelişkiler üzerinden temelleniyor. Işıl’ın deniz kenarında tanıştığı Roman kızı Gelincik de aralarına katılınca muhteşem bir üçlü çıkıyor ortaya ve gülmece unsurlarıyla, heyecanla dolu bir yaz tatiline tanık oluyoruz. 

Çocuk dünyasının önyargılardan uzak bakış açısını Işıl, Ali ve Gelincik ilişkisinde görüyoruz. Bu bakış açısı, toplumdaki sınıf farklarını siliyor, aradaki duvarları kaldırıyor, kariyer ve banka hesabı delisi Pınar Hanım bu birlikteliğe karışmadıkça eğlenceli biçimde sürüyor. Çünkü birbirlerinden öğrenecek, birbirleriyle paylaşacak çok şeyleri var. Neler mi? Oyunları, hayal güçleri, arkadaşlıkları.  

Ali’nin annesi Pınar (Nar Teyze), babası Boğaçhan (Poğaça Amca), komik bir adam olan kendi babası ve Gelincik arasında geçen olaylar hem güldürüyor, hem düşündürüyor. 

Bir de Yıldız ağacı var. Hava kararınca ağacın yıldızları çıkıyor ortaya ve Işıl onun gökyüzünden düşen, toprakta yeniden büyüyen bir yıldız olduğunu düşünüyor, bu gizemi çözmeye çalışıyor. Kitabın sonuna dek okur da merak ediyor geceleri ağaçtan çıkan yüzlerce minik pırıltının sırrını.

Bir solukta okunan meraklı, heyecanlı, eğlenceli ve düşündürücü bir kitap Düdüklü Tencere Orkestrası. 2021 Muzaffer İzgü Çocuk Romanı Yarışmasında, birincilik ödülüne değer bulunan ve bu ödülü hak eden bir yapıt. 

Muzaffer İzgü kendi yaşantılarından, gözlemlerinden yola çıkarak evrensel değerler ve insan sevgisi temelli yapıtlar vermiş, toplumsal gerçekleri mizahi dille kurgulamış bir yazar. Onun adına verilecek ödülde de bu ölçütler aranmış olmalı.

Çocuklar dışında, katı kurallarıyla kendilerini kalıplara hapseden yetişkinler ve anne babalar da okuyabilse keşke…

Dilge Güney’i kutluyorum, kitabın yolunun uzun ve açık olmasını diliyorum. 

Yıldız ağacının pırıltıları çok kapıdan geçsin, çok eve girsin, çok düşündürüp eğlendirsin, çok önyargıyı yıksın. 

Kaynak: Dilge Güney, Düdüklü Tencere Orkestrası, Bilgi Yayınevi, Basım Yılı 2022, 102 sayfa.

edebiyathaber.net (21 Kasım 2022)

Yorum yapın