Deniz Işık’a 4 soru | Mehmet Özçataloğlu

Temmuz 28, 2021

Deniz Işık’a 4 soru | Mehmet Özçataloğlu

1. Neden çocuklar için yazıyorsunuz? 

Yazmak ikinci bir dil gibidir. Bizim gibi bazı kişiler kendilerini yazarak daha rahat ifade ederler. Şu an bu röportaj sorularını yazarak kendimi ifade etmem de buna dahil. Fakat çocuklar için neden yazıyorum sorusunun cevabı kesinlikle resimli çocuk kitaplarına olan tutkum. 

Kızıma kitap okuma alışkanlığı kazandırmak için çıktığım bu yolda, elime aldığım ilk resimli çocuk kitabı ile hayranlığım başladı. Bir anı yazım, çeşitli köşe yazılarım, ileri yaş hikayelerim olmasına rağmen resimli çocuk kitaplarının yeri hep başka bende. Sadece yazmak de denilmez buna aslında. Biz ‘resimli kitap yapmak’ deriz. Çünkü hikâye, illüstrasyonlar, editör süreci ve mizanpaj derken kocaman bir ekip basıma hazırlar bu kitapları. E birde bir gerçek var ki ‘Ağaç Yaş İken Eğilir’. Amacımız iyi insan yetiştirmek olduğu için işe çocuklara anlatarak başlamak yerinde olacaktır.

2. Okuduğunuz ilk çocuk kitabı hangisiydi? Sizde ne gibi izler bıraktı? 

İlk okuduğum kitap mıdır bilmem ama bende yeri ayrı olan ve hatırladığım ilk kitap Jose Mauro De Vasconcelos’un ‘Şeker Portakalı’ idi. Bizim zamanımızda resimli kitaplar böyle çok çok değildi. Hiç unutmuyorum Zeze’nin hayal gücü beni çok etkilemişti. Bir de yokluk içinde büyümesi. Ağaç ile olan arkadaşlığı hala aklımda.

3. Bu kitabı keşke ben yazsaydım, dediğiniz bir kitap oldu mu? 

Olmaz mı hiç o kadar çok oluyor ki! Çünkü çok güzel resimli kitaplar yapılıyor. Keşke ben yazsaydım dediğim çok ama ilk aklıma gelen Rodrigo Mattioli’nin yazıp resimlediği abm yayınlarından çıkan ‘Bir Ağaç’ isimli kitap. Kızımla o kitaba hayranlığımız başka bizim. Dikilen bir ağaç ile nasıl kocaman bir ekosistem oluştuğuna inanamazsınız. 

4. Çocuklara yönelik kitaplardan en son hangisini okudunuz? Kitapla ilgili düşüncelerinizi kısaca belirtebilir misiniz? 

En son okuduğum kitap Elif Yonat Toğay’ın yazıp, Gamze Seret’in resimlediği Doğan Egmont yayınlarından çıkan ‘İncecik Çubuk Değil Zararı Az Buz Değil oldu.  Bir Plastik Pipet bizim için 15-20dk kullanım süresine sahipken doğada 200 yıl kalıyor. Ve hem hayvanlara hem de çevreye zarar veriyor. 2011 yılında başlatılmış bir farkındalık yaratma kampanyası olan ‘Penguen Sözü’ kitabın çıkış noktası. Çok farklı ve güzel bir kurguya sahip. Çevreciliği çocuğun gözüne sokmadan sadece derdini öyküleştiren bir kitap.  Günlük hayatımızda yapacağımız ufak değişiklikler gezegenimiz için büyük farklar oluşturur. Çocuklar dediğimizden çok yaptığımızı yapıyorlar. Bu nedenle işe sıfır atık oluşturmak ile başlarsak inanın çocuklar çok kolay adapte olurlar.

edebiyathaber.net (28 Temmuz 2021)

Yorum yapın