Elif Yonat Toğay’dan denizleri ve deniz canlılarını korumak için “penguen sözü”

Haziran 16, 2021

Elif Yonat Toğay’dan denizleri ve deniz canlılarını korumak için “penguen sözü”

Elif Yonat Toğay’ın yazdığı, Gamze Seret’in resimlediği İncecik, Çubuk Değil, Zararı Az Buz Değil!, 5 ve üzeri yaş grubu için Doğan Egmont tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Ortalama kullanım süresi 20 dakika

Yok olması 200 yıl ama!

Boyuna posuna bakıp sakın aldanma

Yalnızca bir yılda

Plajlara saçılan plastik pipetleri

Eklersen uç uca

Buradan Ay’a gider gelirsin

Hem de iki defa!

Ah, bu kadarla kalsa iyi

Üstelik çok tehlikeli

Onun için anlattım işte bu hikâyeyi…

Günümüz çocuk edebiyatının en renkli ve kendine has kalemlerinden Elif Yonat Toğay yeni resimli kitabında çocuklara bir bilmece ile sesleniyor: İncecik, Çubuk Değil, Zararı Az Buz Değil! Kitaba adını da veren bu bilmecenin cevabı pipet. Kitabın anlatıcısı penguenin verdiği bu cevap aynı zamanda dünyamızın en önemli sorunlarından birisine, deniz kirliliğine dair hikâyenin de başlatıcısı oluyor.

Kitap boyunca iki farklı hikâye birlikte akıyor. İlk hikâye bir doğum günü partisiyle başlıyor ve partide kullanılan bir pipet ve onu okyanusun derinliklerinde son bulan yolculuğu iken ikinci hikâye bir caretta caretta’nın hikâyesi. Kumsala yumurtalarını bıraktıktan sonra okyanusa açılan caretta caretta’nın yolu pipetle kesişiyor. Ancak bu kesişme pek de hoş bir kesişme değil. 

Yonat, okurlarına deniz kirliliğini, kirliliğin deniz canlılarına verdiği zararı anlatmak için kaleme aldığı kitabında erken yaşta bu konuda bir farkındalık oluşturmayı amaçlıyor. Kitabın sonunda ise denizleri ve deniz canlılarını koruma görevi üstlenmiş pek çok kurumun yürüttüğü bir kampanya olan “Penguen Sözü” var. Penguen sözü kişinin gönüllü olarak doğayı korumakla ilgili bir söz vermesi anlamına geliyor ve kitap okurlarını da bu sözü vermeye davet ediyor. 

edebiyathaber.net (16 Haziran 2021)

Yorum yapın