Fikret Demirağ Şiir Tepesi’nde barışı çağırdık | Metin Celâl

Aralık 1, 2021

Fikret Demirağ Şiir Tepesi’nde barışı çağırdık | Metin Celâl

Fikret Demirağ, Dünya dillerine şiirleri çevrilmiş, Türk şiirinin önemli adlarından, Kıbrıs şiirinin ustalarından bir şair. Her zaman yeninin izini süren, Akdenizli, hümanist, barışa, birliğe inançla, savaş karşıtlığıyla şiirini kuran bir şair olarak 1960’dan itibaren çağdaş şiirin içinde yer almış, özellikle Kıbrıs’ta kendisinden sonra gelen kuşakları şiiri ve dünyaya bakışıyla etkilemiş. 

Fikret Demirağ’ı 28 Kasım 2010’da kaybetmişiz. Geriye çok sayıda şiir kitabı, bestelenmiş şiirler ve Kıbrıslılık aşkı bırakmış bir şair. Dostları içinse anılarıyla yaşıyor. 

Ve Fikret Demirağ’ın çok vefalı dostları, okurları var. Vefatından beri önce anma etkinlikleri, sonra da “Uluslararası Fikret Demirağ Şiir Festivali” ile anılıyor, barışa, birlikteliğe, Kıbrıslılığa tutkusu seslendiriliyor. 

Fikret Demirağ, Lefkeli bir şair. İlk ve orta öğrenimini Lefke’de tamamlamış. Sonraki yıllarda doğduğu yerden kopsa da ilişkisini hep sürdürmüş. Lefke de onu hiç unutmamış. 

Lefke, Kıbrıs’ın en batısında, adanın genel coğrafyasından farklı, yemyeşil bir bölge. Akla gelen, gelmeyen her türlü sebze, meyve yetişiyor. Narenciye, çilek, muz, hurma bahçelerinin arasından ulaşıyorsunuz bir zamanların bakır madenleriyle ünlü güzel kasabasına. Daha çok Kuzey Ege’yi anımsatan verimli, sakin bir yer. Bir yavaş şehir. 

Tarihi milattan önce 7000 yılına kadar uzanan, üzerinde birçok uygarlıkların hüküm sürdüğü bir coğrafya. Fikret Demirağ’ın şiirinin bu coğrafya ve tarihle nasıl bir ilişkiye girdiğini de oraları görünce kavrıyorsunuz. Gerçekten de memleketinin şairi olmuş.

Lefke de şairini kucaklamış. IV. Uluslararası Fikret Demirağ Şiir Festivali 27-28 Kasım 2021 tarihlerinde gerçekleştirildi. İlk gün Demirağ’ın dolaştığı sokaklarda, oturduğu kahvelerde, doğduğu evde yapılan etkinliklerle geçti. 

Kıbrıs’ın her yanından gelen şairler ve şiirseverlerle Lefke Işılay Kahve’de buluştuk. Girişinde “Fikret Demirağ bu sokakta doğmuş, büyümüş,” diye bir levha olan sokakta, doğduğu evin bahçesinde narenciye bahçelerine ve şairin şiirlerinde sözünü ettiği dağlara, tepelere bakarak şiirlerini okuduk. 

Başkanlığını Emel Kaya ve  Maria Siakalli’nin yaptığı Kıbrıs Sanatçı ve Yazarlar Birliği festivali düzenlemekle kalmamış, Tamer Öncül’le Maria Siakalli’nin yayına hazırladığı ve her iki toplumdan 43 şairin yer aldığı Barış Şiirleri Antolojisi’ni hazırlamış. Festivale ve kitaba destek veren Lefke Turizm Derneği’nin tarihi binasında antolojinin tanıtımı yapıldı. 

Antolojinin barış konulu olması tesadüf değil. Fikret Demirağ barışı dert edinmiş, hayata geçmesi için hem şahsen hem de şiiriyle emek vermiş bir şair. Festivalin bu yılki konusu da onun bir dizesinden. “Kardeşim barışı ne zaman yapacağız” diye hep sordu, çok sordu, inatla sordu Fikret Demirağ.

Festivali destekleyen Lefke Belediyesi’nin binasının arka avlusunda Fikret Demirağ Şiir Odası oluşturulmuş. Küçük bir müze gibi bir yer olmuş. Sanki şairin çalışma odasına girmişsiniz gibi hissediyorsunuz. O odanın önünde Demirağ’ın dizeleri ve fotoğrafları ile oluşturulmuş serginin önünde şiirlerimizi okuduk. Ulaş Biçer de Demirağ’ın şiirlerinden bestelediği şarkıları okudu.  

Esas şenlikse şairin vefatından beri gelenekselleşen bir şekilde Bademliköy Fikret Demirağ Şiir Tepesi’nde gerçekleştirildi. 

Fikret Demirağ Şiir Tepesi’ne Fikret Demirağ sokağını takip ederek ulaşılıyor. Akdeniz’e bakan güzel bir yer. İlkokul arkadaşım sanatçı Yusuf Nidai’nin çabaları ile tepede güzel bir anfi inşa edilmiş. 

Kıbrıs’ın her yanından gelen şairler Yusuf Nidai’nin güzel sunumu ile sabahtan akşama dek ana dillerinde şiirler okuyarak barışı çağırdılar. Ulaş Biçer, Mustafa Tozakı ve Grup Sol Anahtarı da Demirağ’ın şiirlerinden besteledikleri şarkılarla şenliğe katıldılar. Gökçenur Ç. ile ben de Türkiye’yi temsil ettik. 

Gerçek bir şenlik havasında, tamamen sivil, hoş bir etkinlik oldu. Adanın her yanından Kıbrıslılar Fikret Demirağ ve barış için koşup gelmişti. Fikret Abi’nin arzu ettiği birlik ve beraberlik duygusu ile Türkçe, Yunanca ve İngilizce şiir ve şarkılar Akdeniz’e ve adanın yemyeşil dağlarına savruldu. 

Barış elbet gelecek, Kıbrıslılar elbet birlikte, huzurla yaşayacak!     

edebiyathaber.net (1 Aralık 2021)

Yorum yapın