Yeşim Saygın Armutak’a 4 soru | Mehmet Özçataloğlu

Mart 3, 2021

Yeşim Saygın Armutak’a 4 soru | Mehmet Özçataloğlu

1. Neden çocuklar için yazıyorsunuz?

Çocuk kitapları okumayı, onlardaki umudu içselleştirmeyi çok sevmem nedenlerden biri. Çocukların sabit fikir ve kalıplardan uzak düşünmeleri, gerçek tepkilerini çekinmeden göstermeleri, yürekten gülmeleri ve hüzünlenmeleri, bir kitabı okuduklarında onu yazarının bile hayal bile edemeyeceği yönlerden yakalamaları, dönüştürmeleri ve yazarına yepyeni pencereler açabilmeleri de diğer en önemli nedenler diyebilirim.

2. Okuduğunuz ilk çocuk kitabı hangisiydi? Sizde ne gibi izler bıraktı?

Dönemimdeki diğer çocuklar gibi okumayı öğrenmeme yardım eden ve dolayısıyla ilk okuduğum kitaplar Cin Ali kitaplarıdır sanırım.  Ancak altı yaşlarındayken, babam Deniz Yayınları’ndan bir dizi çocuk kitabı hediye etmişti. İştahım öyle kabarmış öyle heveslenmiştim ki o sırada okuma bilmediğim için çok bozulmuştum. Babam kitapların adlarını bana okuduğunda, hem ismi hem de kapağındaki ilginç giysili çocuk yüzünden “Yaşasın Pablito”ya bayılmıştım. O yüzden okumayı öğrendiğimde kendi seçimimle okuduğum ilk kitap o olmuştu.  Bendeki en büyük izi daha fazla maceraya tanıklık edebilmek, bilinmedik dünyaları ve insanları keşfedebilmek için daha çok kitap okuma isteği yaratmasıydı. 

3. Bu kitabı keşke ben yazsaydım, dediğiniz bir kitap oldu mu?

Olmaz mı! O kadar çok ki hem de! Yine de birini seçmem gerekirse Peter Pan’ı yazmış olmayı çok isterdim.

4. Çocuklara yönelik kitaplardan en son hangisini okudunuz? Kitapla ilgili düşüncelerinizi kısaca      belirtebilir misiniz?

Muhteşem Maurice ve Değişmiş Fareleri (Terry Pratchett). On yaş itibariyle okunabilir, üst yaş   sınırı yok. Etik değerleri, düşünmenin gücünü, cesaretin ve liderliğin ne olduğunu bir kız, bir erkek çocuk, değişime uğrayarak insan dilini konuşmaya başlamış, okuma yazma öğrenmiş bir kedi ve fareler aracılığıyla anlatan fantastik, eğlenceli, iğneleyici, şahane bir kitap.

edebiyathaber.net (3 Mart 2021)

Yorum yapın