Yeni e’nin 73. Sayısı raflarda

Nisan 14, 2023

Yeni e’nin 73. Sayısı raflarda

Yeni e’nin 73. Sayısı “‘Asrın Kapitalizmi’ Felaketin Sürekliliği” dosyasıyla yayımlandı.

Kansu Yıldırım, “Deprem ve Devlet: Neolı̇beralı̇zmı̇n İzdüşümü Olarak Sentor-Devlet” başlıklı yazısıyla; Ekı̇nsu Devrı̇m Danış ise “Rıza ile Zorun Çatlaklarından Sızan Gerçeklı̇k: Felaketı̇n Sıradanlığı” yazısıyla dosyada yer alırken Melike Özbay “Hayırsever Devlet”, Zehra Özöcal da “Bı̇r Parola: Bı̇rlı̇k Mücadele ve Dayanışma” başlıklı yazılarıyla devletin hayırseverliğinin karşısına sınıfın ve ezilenlerin dayanışmasını koyuyorlar. Ceren Sözerı̇ yazısının başlığında “Yanılsamanın Hayal Kırıklığı Yarattığı ve Gücün Çözüldüğü Yerde Fakı̇rler Nasıl Çalıştırılır?” diye sorarken T. Gül Köksal ise Toplumsal Belleğı̇ Yaşatarak Hayatı Yenı̇den İnşa Etmek; Sı̇stem İçı̇ Onarımla mı, Başka Bı̇r Kamusalı Kurarak mı? Sorusunun peşine düşüyor. Metin Berk Süer’in “Mekânlardan Taşan Yaşam Mücadelesinin Adresi: Kentler” başlıklı yazısının ardından Suzan Demir’in Nehna ekibinden Ketrin Köprü ile yaptığı söyleşi yer alıyor dosyada. Barış Avşar’ın, “Yıkılan Kentler Geri Gelir mi?”; Meryem Elataş ise “İşçiler Arasında Deprem Tesellisi: Din ve Kader” başlıklı yazılarıyla dosyaya katkı sunanlar arasında.

Dosya yazıları dışında Servet Kaplan “Felaketin Ardından Sağ Kalan Utanç” başlıklı yazısıyla depremi ve ardından hissedilen “utanç” duygusunu tartışırken, O. Aytuğ Tolu ise “1914 Sarıpınar’dan 6 Şubat’a Değirmen” yazısıyla Reşat Nuri’nin Değirmen romanını deprem üzerinden okumaya çalışıyor. Bengi Çakmak da Amerika’da Katrina sonrası yapılan meşhur New Orleans Caz festivalini merkeze alarak müziğin gücünü ve toplumsal potansiyelini bugün içinden geçtiğimiz ya da geçemediğimiz yas süreciyle de bağdaştırarak tartışıyor. Önder Kulak bir Shakespeare incelemesi olmasına rağmen dolaylı olarak deprem dosyasının bir parçası gibi okunabilecek “III. Richard’ın Vicdanı” başlıklı yazısında “III. Richard’ın Trajedisi” oyununu, sınıfsal bir bakışla siyaset, iktidar ve vicdan kavramları odağında inceliyor, vicdanın ne olduğunu sorguluyor.

Suzan Demir, Özcan Alper ile 28 Nisan’da vizyona girecek olan filmi “Karanlık Gece”ye dair konuşurken Ayşegül Tözeren “Şiir Tadımcısı” sayfasında “Vantriloklar Değil, Kadınlar Şiir Yazıyor” başlığıyla A. Gülfem Özer’in şiirini konu alıyor. Ulaş Töre’nin iki sayıdır devam “Ebu Nuvas ve Abbasi Dönemi Arap Şiiri” başlıklı yazı dizisinin üçüncüsü de yine dergi sayfalarında yer alıyor. Bir başka edebiyat yazısı ise Ahmet Açan’ın Mariya Belousova’dan çevirdiği “Sosyalist Gerçekçiliğin Unutulmaz Yazarı Yuri Krimov”. Gökcan Tatlı yazısında, Haymarket diye bir meydandan, Red Gym diye bir üniversite binasından, Amerika diye bir ülkenin tarihinden kesitlerden ve o tarihi yazdıranlardan tarihi düzünden okuyanların şahitliği ile bahsediyor. Ohannes Şaşkal’ın her sayıda Ermenicenin bir başka şairini konu aldığı ve şiirinden örnekler çevirdiği sayfasının bu sayıdaki konuğu ise İkna Sarıaslan. “Bilim ve Düşünce” sayfalarında Kaan Biçici’nin “GDO’nun Ekonomi Politiği” başlıklı yazısının ikincisi yer alırken, derginin kapanış yazısı ise “Tereke”den “İstanbul Mektupları III”.

İsmail Güney Yılmaz, Rahmi Emeç, Mustafa Eroğlu, Ömer Asaf Tosun, Aytek Soner Alpan, Ayfer Karakaş ve Neslihan Altun şiirleriyle; Mahmut Sezgin Memiş, Gülizar Aytekin, Ahmet Akarsu ve Tesi Baila (Yunanca Aslından Çeviren: Lale Alatlı) ise öyküleriyle dergi sayfalarında.

Dergi, kitabevlerinden ve ginkokitap.com/yeni-e adresinden temin edilebilir.

edebiyathaber.net (14 Nisan 2023)

Yorum yapın