Yazarın Odası: Gönül Malat | Meltem Dağcı

Mayıs 25, 2023

Yazarın Odası: Gönül Malat | Meltem Dağcı

Edebiyatçıların yaşamlarını, yazdıkları mekânları, son zamanlarda okuduğu kitapları bu defa yakınlarının gözünden mercek altına almaya çalıştık. Yazar Gönül Malat’ı, eşi İbrahim Malat ile konuştuk.

Yazılarını nerede yazar? Yazarken denk geldiğinizde o an yaşadığınız ilginç bir anınız oldu mu?

Yazılarını, Kendine Ait Bir Oda’da yani çalışma odasında bilgisayarına gömülmüş bir halde yazar. Öyle yoğunlaşır ki, çoğu zaman paralel bir evrene geçtiğini düşünürüm. Bu tarafla yani dünyayla ilişkisi kesilebilir. Bir gün yazarken usul usul ağladığını duydum. Ne olduğunu sorduğumda “Aylan Bebek için ağladığını,” söyledi. Çaresizlikten ve utançtan ağlıyordu. Nedenini Şeytan Uçurtmalarına Takılmış Umutlar öyküsünü okuduğumda iyice anladım.

Eşinizle yazı/ okuma üzerine neler paylaşırsınız?

Gönül’den daha hızlı ve daha çok kitap okurum. O yüzden bana “kitap okuma terminatörü” der sürekli. Okuduğumuz kitaplar üzerine sık sık konuşuruz. Yazarın zihnine girip dolaşmayı pek sever. Kitap incelemeleri yazmaya bayılır. Kendisine de “zihin solucanı” der. Evde kitapları en son okuyan hep Gönül olur. Çünkü pis okur. Yani altını çizer. Çağrışımlarını hemen o sayfaya yazar. Yıldız koyar vs. O anda ne bulduysa zihnine ne doluştuysa sayfaya mutlaka yazar. Okuyacağı kitaba başlamadan önce de yazarının yaşam öyküsünü öğrenir. Yazarın hayatına dair yeterince bilgi sahibi olduğunu düşündüğünde kitabı okumaya başlar.   

Yazdıklarıyla ilgili sizden ne tür fikir/ öneri alır?

Yazarken, “Beş kadın ya da erkek ismi söyler misin, çağdaş olsun veya eskilerden olsun?” diye sorar. Anlayacağınız zaman zaman karakterlerinin isim babalığını yaparım. Bazen de yabancı müzisyenlerin isimlerini sorduğu olur. “Şu şarkıyı söyleyen kimdi?” diye.     

Yazı yazarken vazgeçemediği ritüelleri nelerdir?

Evet, sıklıkla kafasını kaşır. Özellikle bir yerde takıldıysa! Yazarken mutlaka müzik dinler. Sevdiği parçaları üst üste dinleyebilir. Türküleri, klasik müziği, cazı sever. Soprano Burcu Soysev yazma sürecinin yoldaşıdır. Onun yorumladığı şarkıları dinleyerek yazar çoğu zaman.    

Son olarak, elinde en son gördüğünüz kitapları öğrenebilir miyiz?

Bu çok kolay bir soru. Çünkü Gönül’ün elinde hep bir tane Ursula K. Le Guin kitabı olur. Bir Ursula fanıdır diyebilirim. Döner döner okur ve “Bunu bir önceki okumamda nasıl kaçırmışım?” diye hayıflanır. Mülksüzler’i ve Karanlığın Sol Eli’ni kaç defa okudu bilmiyorum. Yer Deniz serisini de. Ursula K. Le Guin dışında en son elinde Per Peterson’un At Çalmaya Gidiyoruz’unu gördüm. Olga Tokarczuk ve Herta Müller, Latife Tekin, Sema Kaygusuz ve Aslı Erdoğan’ın kitaplarını da çok sever.

edebiyathaber.net (25 Mayıs 2023)

Yorum yapın