Yazarın Odası: Burcu Ünlü | Meltem Dağcı

Kasım 10, 2022

Yazarın Odası: Burcu Ünlü | Meltem Dağcı

Edebiyatçıların yaşamlarını, yazdıkları mekânları, son zamanlarda okuduğu kitapları bu defa yakınlarının gözünden mercek altına almaya çalıştık. Yazar Burcu Ünlü’yü, editörü Devrim Horlu ile konuştuk.

Yazılarını nerede yazar? Yazarken denk geldiğinizde o an yaşadığınız ilginç bir anınız oldu mu?

Genelde evde yazdığını biliyorum. Yazarken denk gelmesek de metinlerini yazdığı süreçte benimle iletişime geçebiliyor. Yazma konusunda çok çalışkan olduğunu söyleyebilirim. Ev dışındayken aklına bir şeyler gelirse de ufak ufak notlar alıyor.

Arkadaşınızla yazı/okuma üzerine neler paylaşırsınız?

Esasında biz Burcu ile hiç tanışmadık. Elbette arkadaşım artık ama bu paylaşım meselesi bizde editör – yazar ilişkisi üzerinden ilerliyor. Burcu da editör aynı zamanda ve hâliyle onunla çalışmak oldukça keyifli. Yazdığı bir şey onu heyecanlandırdığı zaman, belki yüreklendirilmek istediği için benimle iletişime geçer. Ben de açıkçası oldukça destekleyici bir insanım. Onu yazma konusunda çok cesaretlendirdiğimi düşünüyorum. Okuma konusunda o zaten oldukça açık. Önerilerini benimle paylaşır zaman zaman. Ben biraz gizli ilerlerim okuma meselesinde. Tuhaf bir tutumum var bu konuda. Gizli gizli okuyorum. Onun için Burcu’ya kitap önerdiğimi pek hatırlamıyorum. Zaten iyi bir okur.

Yazdıklarıyla ilgili sizden ne tür fikir/ öneri alır?

Dil konusunda konuşuruz genelde. Yazdıklarının çerçevesinden bahsettiğinde ayrıntılar ve yarattığı karakterler üzerine de konuştuğumuz olur. Ancak genel itibariyle tek başına ilerliyor Burcu.

Yazı yazarken vazgeçemediği ritüelleri nelerdir?

Burcu, defteri ve kalemi olmadan yazamıyor. Önce deftere yazıyor ve sonrasında bilgisayara geçiriyor. Epey zahmetli bir süreç ama bu şekilde içine sindiğini söylüyor. Onun dışında sürekli dinlediği tek şarkı var ve onu dinlemeden de yazamadığını söylüyor. Fakat hangi şarkı olduğunu bilemiyoruz.

Son olarak, elinde en son gördüğünüz kitapları öğrenebilir miyiz?

Bu ara oyun okuyor gördüğüm kadarıyla. Ibsen’dan Bir Bebek Evi kitabını okuduktan sonra Lorca kitapları almış. Neyse ki sosyal medyada paylaşıyor da haberimiz oluyor.

edebiyathaber.net (10 Kasım 2022)

Yorum yapın