Yakında Kitap Cumhuriyeti’nde!

Nisan 12, 2021

Yakında Kitap Cumhuriyeti’nde!

Türkiye’nin dijital kitap platformu olan Kitap Cumhuriyeti’nin önümüzdeki aylarda yayımlayacağı üç kitap belli oldu:

1-Feridun Andaç: “İzdüşümler & Yanılsamalar”

Usta bir edebiyatçının, farklı türleri içinde barındıran kitabının nitelikli edebiyata önem verenlerin çokça konuşacağı bir çalışma olacağını düşünüyoruz.

Feridun Andaç için dil yerin, zamanın biçimleyicisidir; yazı ise hayatı sorgulama eylemi. Andaç, insanın anlam arayışına çıkmasının aslında bir gitme eylemi olduğunu düşünür. Bu eylem, salt mekanik bir yer değişim değil, bireyin kendisiyle gerçekliğiyle yüzleşmesinin eylemi anlamına da gelmekte. Malum; gitmenin zenginliği, bağlanmanın duygululuğunu içselleştirir ve insan hayatı karşılayan sözlerde yazının gücünü görür. Andaç’ın metninde bir yazarın gezindiği coğrafyalarda insana, mekâna, zamana, yazıya, edebiyatın kurtarıcı gücünü bakışını adım adım izleriz. İç ve dış okumalara açık anlatının katmanlarında gezinirken, denemenin ve başka türlerin zenginleşen yanlarına da bakarız.

2-Niccolò di Bernardo dei Machiavelli: “Prens”

Akademisyen ve çevirmen Ayça Güzel’in İtalyanca aslından çevirdiği, siyaset felsefesi ve devlet yönetiminin temel taşlarından biri sayılan önemli bir yapıt.   

Yayımlandığı günden bu yana pek çok tartışmaya konu olan, kimilerince övülen kimilerince yerin dibine batırılan Prens, devletin tek egemenlik altında en yetkin biçimde nasıl toplanabileceği olgusunu irdeler. Bu düşünce etrafında, güçlü bir iktidarın nasıl oluşturabileceğini ve ne şekilde sürdürülebileceğini tartışır. Askeri güç, ruhban sınıfı, bağımsızlık, devlet-birey-özgürlük ilişkilerini inceleyen, politik bir başyapıt olarak dikkat çeken Prens; aynı zamanda İtalya’yı “barbarların” elinden kurtarmaya çağrı metni olarak da okunabilir.

3-Onur Çalı (Derleyen): “Yaz Öyküleri Seçkisi”

Son yıllarda adından sıkça söz ettiren önemli edebiyatçı Onur Çalı’nın yayına hazırladığı seçkiye, edebiyatımızın yakın geleceğinde imzası bulunacağını düşündüğümüz yazarlar, birbirinden ilginç öyküleriyle katılıyorlar.

Bilindiği gibi yaz; güzel, sıcak ve uçucu şeyleri çağrıştırır genelde. Yaz tatili, deniz, güneş… Fakat yaz bazen de kuraklığın, kıtlığın, yoksunluğun mevsimidir. Tarlada, dükkânda, evde çalışmayı da çağrıştırabilir pekala. Aileleriyle birlikte tarım işçisi olarak çalışan çocuk işçiler de gelir akla, rahat ve özgür günler de… Yaz deyince zihinlerde serin bir odaya çekilip kitap okumak canlanabilir, ama aynı zamanda bir yaz tatilinde çıraklık edilen dükkânda yaşanılan nahoş bir anı da. Edebiyatımıza iz bırakacağını düşündüğümüz değerli yazarlar, bu seçkiye özel olarak, yaz mevsiminin çağrıştırdıklarıyla ilgili şahane öyküler kaleme aldılar. 

Unutmayın, “Kitaplar Özgürlük İster!”

edebiyathaber.net (12 Nisan 2021)

Yorum yapın