Victoria İrina Erarslan’a 4 soru | Mehmet Özçataloğlu

Mayıs 25, 2022

Victoria İrina Erarslan’a 4 soru | Mehmet Özçataloğlu

1. Neden çocuklar için yazıyorsunuz? 

Hayat tecrübemizi genç nesillerle paylaşıp faydalı olmanın güzel bir eylem olduğunu düşünüyorum. Bizlere nasıl birileri ışık tuttuysa ve gerçekte bize yararı olabilecek şeyleri anlattıysa, ben de yaşadıklarımı, tecrübelerimi paylaşmak istedim ve edebiyatın yardımıyla bu isteğimi gerçekleştirme imkanı buldum. 

2. Okuduğunuz ilk çocuk kitabı hangisiydi? Sizde ne gibi izler bıraktı? 

Korney Çukovski isminde çok sevilen bir Rus yazarının eseri olan Doctor Aybolit. Kendisinin kaleminden birçok masal, şiir ve bazı yabancı eserleri yeniden yorumladığı kitaplar yazıldı.Doctor Aybolit, o yeniden yorumlanan kitaplardan bir örnektir, Aslında Hugh Lofting’in yazdığı Doctor Dolittle çocuk romanın Rusça versiyonudur. 

Yardımsever, şifa dağıtan, imkansızı başaran, cesur bir kahramandı Doctor Aybolit. Onun gibi olmak istiyordum, once oyuncaklarıma ve etrafımdaki hayvanlara yardımcı oluyordum, büyüdükçe ihtiyacı olan insanların yanında olup, elimden geldiğince iyilik yapmaya çalıştım. Sanırım bu kitap beni etkileyip hayatboyu taşıyacağım olumlu izler bıraktı bende. 

3. Bu kitabı keşke ben yazsaydım, dediğiniz bir kitap oldu mu?

Çocuk kitaplarından, Lewis Carroll’un Alice Harikalar Diyarında. Yetişkin kitaplardan ise,Mihail Bulgakov’un Ustave Margarita.

Olağanüstü bir hayal dünyası, bilgi hazinesi ve derin duygular fırtınasının birarada olduğu böyle harika eserlerin yazarı olmak isterdim. 

4. Çocuklara yönelik kitaplardan en son hangisini okudunuz? Kitapla ilgili düşüncelerinizi kısaca belirtebilir misiniz? 

En son okuduklarımından Umberto Eco’nun Cecü’nün Yer Cüceleri adında bir kitaptan bahsetmek isterim. 

Bu kitapta her şeyi ile harika,  üç farklı birbirinden güzel hikaye mevcut. Doğabilimleri, tarih, insan ilişkileri, çevre kirliliği gibi önemli konular başarılı ve çocuklar için eğlenceli bir dilde anlatılmış. Aynı zamanda ödüllü ressam tarafından resimlenmiş harika bir eser.

edebiyathaber.net (25 Mayıs 2022)

Yorum yapın