Sen de oku, ben de okuyayım, o da okusun! | Mehmet Özçataloğlu

Aralık 2, 2019

Sen de oku, ben de okuyayım, o da okusun! | Mehmet Özçataloğlu

Ebeveynler olarak mutlu olduğumuz anlardandır, çocuğumuzu/çocuklarımızı kitap okurken izlemek. Bu alışkanlığı kazandırabilmişsek eğer, biliriz ki birçok sorunu halletmişizdir artık. Çünkü okuyan çocuk öğrenmeyi öğrenmiş çocuktur. Geriye kalan ne varsa belki küçük dokunuşlarla desteklenerek halledebilecektir. Peki, okumayan çocuklar? İşte bu, büyük sorun. Hele bir de kitap okunmasını önemseyen ebeveynlerden biriyse kişi (bu yazıyı okuduğunuza göre onlardan birisiniz)… İşte o zaman çare yine kitaplarda. Atalarımız boşuna dememişler çivi çiviyi söker diye. Belki bunun için söylenmemiş ama uydu sanki…

Çocuğu doğru kitapla buluşturabilmek bu okumama sorununun en önemli eşiğidir. Bunu yapabildiğimiz anda gerisi de mutlaka gelecektir. Doğru kitaba ulaşırken de öncelikle kitabın fiziksel özelliklerine dikkat edilmelidir. Hacimli, uzun tümceli, uzun paragraflı, küçük puntolu ve az resimli kitaplar cazip gelmeyecektir onlara. Bir de içerik tabi. Bu da fiziksel özellikler kadar önemli bir nokta.

Tudem, ebeveynlerin işini kolaylaştırmak adına “SEN DE OKU” dizisini sundu çocuklara. Bir de “kolay okunur kitaplar” sloganını iliştirmiş üstüne. Bunu da laf olsun diye yapmamış. Kitaplar sloganın hakkını veriyor. Geniş satır aralıkları, punto büyüklüğü, kısa tümceler ve paragraflar… Ve çokça resim. Aslında sadece okumaya alışamayan çocuklar için değil, okuma güçlüğü yaşayan çocuklar için de hazırlanmış ve sunulmuş bu kitaplar.

Sen de Oku dizisi şu an on üç kitaba ulaşmış durumda. Yabancı isimlerle başlayan dizi yenilerde yerli isimlerle devam ediyor. Mavisel Yener’den “Tembel Teneke Acaba Nerede?”, Güzin Öztürk’ten “Sanal Zombi Anneannem” ve Mehmet Atilla’dan da “Gülmeyi Bilen Müdür Aranıyor.”

Tembel Teneke Acaba Nerede?”de, çöp bidonundan gelen sesle birlikte Ata’nın hayatına yeni bir arkadaş giriyor. Ama annesiyle babası bu sürpriz misafiri pek de umduğu gibi karşılamıyor. Üstelik evin yaramaz kedisi Sos’un onu kıskanacağından eminler. Ata başka bir yuva bulmak için kolları sıvasa da minik arkadaşı ile Sos’un bambaşka planları var… Acaba nedir bu planlar? Onu da kitabı okuyanlar öğrensin. Kitabı resimleyense Gül Sarı.

Bir diğer kitap Güzin Öztürk imzalı “Sanal Zombi Anneannem. Kitap hakkında farklı görüşler okusam da ben başarılı bulduğumu söyleyebilirim. Anneanne Lülü, küçük torununu ziyarete gelir her zaman yaptığı gibi. Fakat bu defa biraz farklı bir durum vardır. Çünkü Anneanne Lülü’nün elinde son model bir cep telefonu ve aklında da sadece oyun oynamak var. Alışılagelmişin dışında olarak da yorumlanabilir kimileri için. Ya da kimileri için olağan bir durum artık. Bu çağa ayak uydurmakla ilgili sanırım. Ve büyükannelerin eğitim ve kültür seviyeleri ile… Güzin Öztürk bu durumu biraz da mizah katarak ince bir şekilde görmüş ve teknoloji bağımlılığını sorgulatmayı amaçlamış. Bunu da başarmış. Kitabı resimleyen Cemre Arslan.

Yerli isimlerden diziye eklenen son isim Mehmet Atilla ve kitabı “Gülmeyi Bilen Müdür Aranıyor.” Yazar, seçme ve seçilme konusunu ele almış bu kitapta. Daha çok yetişkin bireylerin ilgilendiği bir konu gibi görünse de bu kavramlar, çocukların da buna hakkı vardır. İnan Vakfı 29 Şubat Ortaokulu için yeni bir dönemin başlangıcıdır. Eski müdürün yerine yenisi aranmakta, internet üzerinden başvurular yağmaktadır. Ancak, okulun vizyon sahibi yönetim kurulu başkanı Akın Bey, karar süreciyle ilgili dahiyane bir fikir atar ortaya. Seçim için oluşturulacak yedi kişilik kurulda, yönetimden üç, öğretmenlerden iki kişi bulunacaktır. Kalan iki kişi ise öğrencilerden seçilecektir. Tam bir demokrasi şöleni görünen. Çocukları da değerli hissettiriyor kendilerine. Esin de bu kurula seçilen öğrencilerden biridir. Çok heyecanlıdır. Aynı zamanda sevinçli ve gururlu da… Fakat o da ne? Adayların arasında babası Bora Bey de vardır. Peki, babası bu zorlu yarış için mücadele verirken Esin tarafsız kalabilecek mi? Hep merak hep merak bu kitaplarda da… Olsun, güzelliği de burada değil mi zaten?   Ve kitabı resimleyen Doğa Can Ertürk.

O halde, ne duruyorsun. Sen de oku!

Mehmet Özçataloğlu – edebiyathaber.net (2 Aralık 2019)

Yorum yapın