Varlık dergisinin Aralık sayısı çıktı

Kasım 28, 2022

Varlık dergisinin Aralık sayısı çıktı

Varlık dergisinin Aralık sayısı yayımlandı.

Dergide yer alanlar şöyle:

Dosya: “Estetik” – Jale Nejdet Erzen, Necmi Karkın, A. Tuba Ökse, Sezin Andiç

Yazı: Performans Sanatı: Ata Doğruel ile Söyleşi (Fatma Berber) – Meydan Okumaların Şairi Özdemir İnce (Elçin Sevgi Suçin) – Yazının Kırılgan Ekonomisi (Aylin Antmen) – Öteki’yi Sanatının Öznesi Yapan Fotoğraf Sanatçısı Diane Arbus (Raşel Rakella Asal) – Tekstil ve Moda Tasarımı: Yüksel Şahin ile Söyleşi (Mine Bican) – Süreyya Berfe Şiiri (Arife Kalender) – Çağdaş Sanat: “Locus Solus”: Doğa’nın Büyüsünü Yeniden Yaşayabilmek Mümkün mü? (Hıdır Eligüzel) – Gülseren Kayalı’nın Resimlerindeki Yaşam (Emre Dirim) – Orhan Pamuk, Ben ve “Veba Geceleri” [2] (Faruk Turinay) – Cumhuriyet Sporunun İlk Gözağrıları: Mersinli Ahmet (Kemal Ateş) – Unutmaya, Şimdiki Zamana ve İhsan Üren Şiirine Dair (Zehra Betül Yazıcı) – Türkçe Günlükleri (Feyza Hepçilingirler) – Hayatı İdrak Teşebbüsleri: Yaralar ve Yamalar [3] (Murat Batmankaya) – Yeni Şiirler Arasında (Şeref Bilsel) – Yeni Öyküler Arasında (Jale Sancak) 

Şiir: Yüksel Pazarkaya, Abdülkadir Budak, Ali Asker Barut, Harun Atak, Emre Söylemez, Okan Yıldız, Çiçek Kömürcü, Vehan Karahan 

Öykü: Lee Ki-Ho, Hüseyin Peker, Ahmet Fenar, Esra Kahya 

Desen: Özge Ekmekçioğlu

Varlık Kitaplığı: Metin Kaygalak ile “Siyah Divan” Üzerine Söyleşi (Nilay Özer – Mehmet Altun) – “Doğadan Söze Modern Türk Şiirinde Hayvan İmgesi” – Fatih Özdemir (Haluk Öner) – Suzan Nana Tarablus ile “Anlatmak İçin Yaşadım” Üzerine Söyleşi (Nermin Ketenci)  – “Kaplumbağalar Ölmesin” – Erkan Karaaslan (Zeynep Tandoğan) – “Travma Terapisi” – enderemiroğlu (Betül Dünder) – Nurhan Şahinkaya ile “Bir Yerden Kırılır” Üzerine Söyleşi (Gökçe Haner) – “Kuzeye Giden İnce Yol” – Matsuo Başo (Ali Bulunmaz)Edebiyattan resme, sinemadan sanat tarihine, gezi izlenimlerinden felsefeye geniş bir alanda yazılar, söyleşiler yayımlayan Varlık bu ay da Nasıl Anlatılır, Çağdaş Sanat, Performans Sanatı, Türkçe Günlükleri, Yeni Şiirler / Öyküler Arasında köşeleri ve son çıkan kitapların tanıtıldığı Varlık Kitaplığı bölümüyle okurlarıyla buluşuyor.

1933’ten günümüze Varlık’ın tüm sayılarını abone olarak okuyabilirsiniz.

Editörden

2022 boyunca önceki yıllarda olduğu gibi yine birbirinden farklı meseleler üzerine hazırladığımız kapsamlı dosyalarla karşınıza çıktık:

“Modern Çağda Evin Değişen Anlamı”, “Geleneğin Realizmleri”, “Bireyin Yeni Sahnesi: Sosyal Medya / Şiddet ve Huzur Endüstrileri”, “Bellek Bursa”, “Metaverse: Sanat İçin Yeni Bir Evren mi?”, “Savaşa Karşı Sanat”, “Siberpunk: İleri Teknoloji ve Sefil Hayatlar”, “Aktivizm”, “Yanlış Doğululaşma”, “Felsefe, Edebiyat ve Müzikte Yoksulluk”, “Müzik Üretimi ve Tüketiminde Dijital Kültürün Rolü”.

Varlık dergisinin Aralık 2022 sayısının dosya konusu ise “Estetik”.

Jale Nejdet Erzen, “Estetik – Dün Bugün” başlıklı yazısında “Hâlâ ‘estetik’ olarak tanımlayabileceğimiz arı bir farkındalık ya da algı durumu var mı?” diye soruyor ve antik Yunan’dan Aydınlanma’ya, 19. yüzyıldan günümüze dönüşerek devam eden estetik tartışmalarını anlatıyor.

Necmi Karkın, “Estetiğin Mahdumları” başlıklı yazısında estetik düşüncenin kuramsal olarak başladığı ve ideale bağlı olduğu antik çağdan günümüze nasıl çoğullaştığını, disiplinler-arası ve öznel bir karakter kazandığını örneklerle gösteriyor. 

A. Tuba Ökse, “Arkeoloji ve Estetik” başlıklı yazısında mağara resimlerinden başlayarak çağlara ve coğrafi koşullara göre estetik anlayışların nasıl farklılaştığını, belli kalıplara uyduğunu ve zamanla özgünleştiğini ama her zaman tartışmalı bir mesele olduğunu ortaya koyuyor.

Sezin Andiç, “Bir Psikoterapi Yolcuğu: Kendiliğin Güzelleşmesi” başlıklı yazısında “Danışanın kendilik algısı üzerinde estetik bir yaklaşım sergilemeyen psikoterapi sürecinin yarıda kesilmesi kaçınılmazdır,” diyor ve estetik ile psikoterapi arasındaki ilişkiyi sorguluyor.

Varlık’ta sadece dosyalarımıza ağırlık vermiyoruz, edebiyat başta olmak üzere tüm sanat disiplinleri hakkında yazılar yayımlıyor, belgesel, kısa film, sinema, tiyatro, felsefe, sanat tarihi, mimarlık, psikoloji, müzik gibi alanlarda önemli çalışmalara imza atmış isimleri söyleşilerle sayfalarımızda ağırlıyoruz. Kimse bir sayımızı kaçırdı diye üzülmesin: Abonelerimize 1933’ten günümüze tüm dijital arşivimize erişim imkânı sunuyoruz. Dergimize abone olmak için varlikonline.com adresini ziyaret edebilirsiniz.

Yeni yılda yeni umutlarla buluşmak dileğiyle.

edebiyathaber.net (28 Kasım 2022)

Yorum yapın