Vanilya Kokulu Mektuplar özel baskısıyla raflarda

Nisan 10, 2018

Vanilya Kokulu Mektuplar özel baskısıyla raflarda

Sevim Ak’ın çocuk romanı “Vanilya Kokulu Mektuplar”ın özel baskısı Can Çocuk Yayınları etiketiyle yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Çocuk edebiyatımızın en sevilen yazarlarından Sevim Ak’ın yüz binlerce çocuğa ulaşan romanı, özel baskısı ve usta sanatçı Behiç Ak’ın renkli resimleriyle, her yaştan okura keyifli bir okuma şöleni sunuyor.

Annesiyle babası ayrılan Kıymık, bir süreliğine anneannesinin yanına yerleşmek zorunda kalır. Hayal gücü çok geniş bir çocuk olduğundan, kendi dedektiflik ve keşif bürosunu kurar. Bir gün, Kıymık’ın uzun zaman önce ölmüş dedesine, otuz yıl önce Paris’ten postalanmış bir mektup gelir. “Aaa! Kral’a Bak!” diye başlamaktadır mektup. Bir masaldır bu, mis gibi de vanilya kokmaktadır! Derken mahalleden başkaları da benzer mektuplar almaya başlayınca, acar dedektif Kıymık bu göndereni belirsiz mektupların gizini çözmek üzere kolları sıvar…

Zarfın üstünde dedesinin adı vardı, mektup ona gönderilmişti. Dedesi öleli neredeyse sekiz yıl olmuştu. Koşarak içeri, anneannesinin yanına gitti. Anneannesi koltukta uyuyordu. Uyandırmaya kıyamadı. Zarfı kenarından usulca açıp içine baktı. ‘Hımmm! Nefis kokuyor bu mektup! Pastacıdaki pastalar gibi! Upuzun bir mektup gelmiş dedeme!’ Anneannesinin uyanmasını bekleyemeyecekti. Odasına gitti. Zarfı açtı. Mektubu okumaya başladı. Mektup, Aaa! Kral’a bak! diye başlıyordu.

Sevim Ak Samsun’da doğan Sevim Ak, 1976’da Yıldız Teknik Üniversitesi Kimya Mühendisliği’nden mezun oldu. Biyokimya uzmanlık eğitiminin ardından yirmi beş yıl Heybeliada Sanatoryumu’nda ve özel kliniklerde çalıştı “Oyun oynamaya” benzettiği yazma tutkusu öğrencilik yıllarına uzanan Sevim Ak’ın ilk öyküsü 1985’te, Cumhuriyet gazetesinin pazar ekinde yayımlandı. İlk çocuk kitabı Uçurtmam Bulut Şimdi (1987), yayımlandığı yıl Akademi Kitabevi Çocuk Edebiyatı Öykü Ödülü’nü kazandı. Düşlere Sobe adlı çocuk oyunu İstanbul Şehir Tiyatroları’nda, Horoz Adam ve Korsan adlı kitabından aynı adla uyarlanan oyun da Ankara Devlet Tiyatroları’nda sahnelendi. Horoz Adam ve Korsan, aynı zamanda Uluslararası Çocuk ve Gençlik Kitapları Kurulu’nun (IBBY) “Engelli Çocuk ve Gençlere Dair Göze Çarpan Kitaplar” kataloğuna seçildi. 2000-2007 arasında, İLKYAR Vakfı’nın Gezici Projeleri kapsamında, ODTÜ’nün desteğiyle 160 yatılı bölge okulu ve 30 köy okulunda gerçekleştirdiği öykü okuma ve yazma etkinliklerindeki anı ve izlenimlerini, Güneşin Çocukları adlı kitapta topladı. Bu etkinliklerin sonuçları Fransa’da Lignes D’Ecritures’ün çeşitli sayılarında da yayımlandı. Çocuklar için otuzdan fazla kitap kaleme aldı. Bazı kitapları Almanca, Arapça, Korece ve Felemenkçe’ye çevrildi. Kırık Şemsiye adlı resimli öykü kitabı, Çocuk ve Gençlik Yayınları Derneği (ÇGYD) tarafından 2006 yılının En İyi Resimli Kitabı seçildi. 2009’da Astrid Lindgren Anma Ödülü, 2012’deyse Hans Christian Andersen Ödülü gibi çocuk edebiyatının Nobel’i kabul edilen, iki prestijli ödüle aday gösterildi. Televizyon çocuk programları için senaryolar, Leylek Kardeş adlı animasyon dizi için öyküler yazdı. Çocukların sorunları üzerine düşünürken kendini hep yeni bir kitabın içinde bulan Sevim Ak, İstanbul’da yaşıyor. Şehrin özellikle çok sevdiği sokaklarında ve adalarında, kedilerin ve martıların eşliğinde bambaşka hayatları ve hayalleri öyküleştiriyor.

edebiyathaber.net (10 Nisan 2018)

Yorum yapın