Sevtap Ayhan’a 4 soru | Mehmet Özçataloğlu

Mayıs 10, 2023

Sevtap Ayhan’a 4 soru | Mehmet Özçataloğlu

1. Neden çocuklar için yazıyorsunuz?

Şu ana kadar yazdığım iki kitap da çocuklara oldu ama daha çok çocuklar için yazılmış yetişkin kitabı gibi bir durumları var, doğrusu. Onlara çocukluk kadar bazı yetişkinlik hallerinden de bahsetmek istiyorum. Bazen onlardan daha fazlasını bilmediğimizi, iyi ve kötü hakkında kafamızın karışabileceğini, bazı şeylerin üstesinden gelemediğimizi çocuklara anlatmak için edebiyattan daha uygun bir dil düşünemiyorum. Kurgu evreninin sınırsız imkanları içinde çocuklara gelecekteki olası yetişkinlik hallerini göstermek mümkün.  Eylemlerinin olası sonuçlarını görmeleri ve yaşam deneyimi kazanmaları için kitaplardan daha güvenli bir alan bulunabilir mi, bilmiyorum. Kim olduklarını seçemedikleri bu hayatta nasıl biri olabileceklerine dair bazı fikirler sunmayı öğüt ya da umut vermekten çok daha anlamlı buluyorum. Evet, çocuklar için yazıyorum çünkü birilerinin bunu yapması gerekiyor.

2. Okuduğunuz ilk çocuk kitabı hangisiydi? Sizde ne gibi izler bıraktı?

Cin Ali serisinden sonra okuduğumu hatırladığım ilk kitap Moby Dick. Kaptan Ahab’ın intikam arzusu beni o kadar rahatsız etmişti ki, taraf olma hakkımı beyaz balinadan yana kullanmıştım. Kitabı yıllar sonra tekrar okuduğumda ise Kaptan karakterinin işlenişinden çok etkilendiğimi söyleyebilirim.

3. Bu kitabı keşke ben yazsaydım, dediğiniz bir kitap oldu mu?

Aslında çok kitap için keşke ben yazmış olsaydım, dediğimi hatırlıyorum. Ama ilk aklıma gelen Sineklerin Tanrısı oldu şu anda. Okuduğum en düşündürücü romanlardan biri olması yanında yalın ve soğukkanlı dili ile içimdeki yazar kıskançlığını hayli tetiklemişti doğrusu.

4. Çocuklara yönelik kitaplardan en son hangisini okudunuz? Kitapla ilgili düşüncelerinizi kısaca belirtebilir misiniz?

Çocuklarımın kitaplığını karıştırırken Denizde Kaybolan Yıldız adında bir öykü seçkisi geçti elime birkaç gün önce. Rasim Özdenören, Nursel Duruer, Tağrık Buğra, Tağrık Dursun K. ve Sezai Karakoç gibi usta kalemlerin çocuklar için yazdığı öyküleri bir solukta okudum. Bazıları zaten bildiğim öykülerdi aslında. Tekrar tekrar okusanız da o ilk duyguyu yaşatıyor olması çok başka bir yere koyuyor öykü kitaplarını. Çocuklar için daha çok öykü yazılmalı, diye düşündüm okurken.

edebiyathaber.net (10 Mayıs 2023)

Yorum yapın