Vaghar Aghaei’ye 4 soru | Mehmet Özçataloğlu

Haziran 29, 2022

Vaghar Aghaei’ye 4 soru | Mehmet Özçataloğlu

1.Neden çocuklar için yazıyorsunuz? 

 Aslında yazarlar çocuklar için değil önce kendileri için yazdığını düşünüyorum. Acılarımızı dindirmek için, içimizdeki çocuğu yaşatmak için, kendi dünyamızı geliştirmek için. En azından benim yazma hikâyem böyle başladı. Bir varmış bir yokmuş, dünyayı başka türlü hayal eden bir kız varmış… Yazıp çizerken gerçek dünyanın koyu renkleri gözümde kayboluyor ve yaratmak kapısından farklı bir dünyaya adım atıyorum. Orası benim gerçeğim oluyor, orada başka hayatlar bulup yaşamaya başlıyorum.

2.Okuduğunuz ilk çocuk kitabı hangisiydi? Sizde ne gibi izler bıraktı?

Anne ve babam öğretmen olduğu için her zaman çevrem kitapla dolu olmuştur ama hayatımda hazine gibi sakladığım bir kitap var: 12- 13 yaşlarında olduğum zaman ve adeta bir kitap kurdu olduğum dönemde bir kitaba rastladım, Dördüncü Yükseklik, Marionella Karoleva’nın (Gulya) hayatı. Sanırım hayatımda hiçbir şey beni bu kadar etkilememiştir. Kitap Rusya’da yaşayan bir kız çocuğunun gerçek hayatını anlatıyordu. Özgür ruhu ve cesareti, her şeye rağmen kendi yolunu çizip istediği hayatı yaşaması ve sonunda savaşa katılıp canından olması beni çok etkiledi. Halen hayatın zor dönemlerinden geçerken içimdeki Gulya’yı dinliyorum, cesur, teslim olmayan ve savaşçı.

3.Bu kitabı keşke ben yazsaydım, dediğiniz bir kitap oldu mu?  

Hiç öyle bir hayalim olmadı ama tüm kitaplarını sevdiğim ve itiraf ediyorum kıskandığım bir yazar var, Shaun Tan. Sadece yazıp çizdiği hikâyelerin olağanüstü olmasını değil, seçtiği konuları, ele aldığı temaları da çok beğeniyorum.

4.Çocuklara yönelik kitaplardan en son hangisini okudunuz? Kitapla ilgili düşüncelerinizi kısaca belirtebilir misiniz? 

Son zamanlarda okuduğum en etkileyici kitap Çocuk, Köstebek, Tilki ve At. Aslında yazarı ve çizeri aynı kişi olan kitaplardan çok hoşlanıyorum. Resim ve yazı birbirini tam anlamıyla güçlendiriyor, hiçbir eksik olmuyor. Hayatın anlamına varmak ümidiyle uzun bir dönem felsefe okudum. Bu kitapta en basit ve en derin bir şekilde en ağır kitapların bile yanıt veremediği cevapları buldum ve bunu çok sevdim. Bazen en zor sorulara basit ve kısa cevaplar gerekiyor… 

edebiyathaber.net (29 Haziran 2022)

Yorum yapın