Çiziyorsam Sebebi Var: Sibel Açıkalın Akgün | Ayşe Yazar

Aralık 24, 2022

Çiziyorsam Sebebi Var: Sibel Açıkalın Akgün | Ayşe Yazar

Çizimle olan ilişkiniz ne zaman başladı?

Aklıma gelen ilk anım: Evimizde Walt Disney’in İlk Ansiklopedim serisi vardı, ‘Masallar – Mitoslar ve Söylenceler’ kitabında yerli-yabancı masallar, renkli, masalsı çizimleri beni çok etkiliyordu. Başucu kitabı gibiydi, aynı masalları tekrar tekrar okuyup, çizimlerine olan hayranlığımı dün gibi hatırlıyorum.

Onun etkisi ne kadardır bilmem ama karakter yaratmak, karakterin duygusunu yansıtmak, çok renkli çalışmak, bugün ürettiğim çalışmalarda da ifade etme şeklim. Çizim eğitimi almaya başlamam ise abimin desteği ile oldu. Onun gibi Güzel Sanatlar okumak, sanatla ilgilenmek, üretmek benim de isteğim olmuştu. Üniversite hayatıma Anadolu Üniversitesinde Heykel bölümünde başladım sonrasında aynı alanda Mimar Sinan Güzel Sanatlar Akademisinde yüksek lisansımı tamamladım. O zamandan beri serbest olarak farklı alanlarda üretmeye devam ediyorum.

Çizer kitaba nasıl hazırlanır?

İlk olarak kitabın içeriği ve ne anlattığı ile ilgileniyorum. Kendimi o projede görüyorsam iyi bir brief isteği ile projede ilerliyorum. Kendi tarzımı aktarabileceğim özgürlükte projeleri seçiyorum. Ön araştırmayı önemsiyorum, kitabın içeriği ile ilgili kaynak görseller topluyor, fikirlerimi eskize, eskizleri de renklendirme ile dijitale taşıyorum. En önemlisi ana ve yan karakter analizleri; yaşları, kişilik, karakter özellikleri gibi tanımlamalar. Bunu yazı aşamasında belirlemek, karakterin giyinişinden, duruşuna- mimiğine tam olarak o ruhu aktarabilmek adına mühim. Can Yayınlarından çıkan ‘Pamuk Kalpli Prens ve Yedi Cüceler’ masal yorumlamasında yazar bunu bana çok güzel sağlamış, çizimimle bu anlatımı desteklememe çok yardımcı olmuştu. Yazar ile çizerin uyumu kitap projelerinde büyük önem taşıyor.

Çizimlerinizi yaparken yazar ya da editör ile nasıl diyaloglar gelişiyor aranızda?

Önceki soruda belirttiğim gibi çizer- yazar- editör arasındaki bağ ve uyum önemli. İyi bir sonuç için; editörün çizerin çalışmalarını, stilini tanıması, yazar ile belirlediği isteklerin -sınırların net aktarılması önemli.

İyi bir iletişim, güzel bir brief ve uyum, proje sürecinde çizerin istenileni en doğru ve hızlı aktarabilmesini sağlar.  Çizer açısından değerlendirdiğimde, benim en iyi performansımı gösterebilmem için editör ve/veya yazarın bana olan inancı önemli.

Sanatınızı/çizimlerinizi beslemek için neler yapıyorsunuz?

Güncel sergi, sanatçı ve yayınları mümkün olduğunca takip etmeye çalışıyorum. Behance’deki çizerleri ve projeleri takip ediyorum, projelerimi burada paylaşıyorum. Beğendiğim sanatçıları, sergi ve etkinlikleri takip açısından Instagram’da vakit geçirmeyi seviyorum.

Kendini ifade etmek, paylaşıma açık olmak, geri bildirim almak ve yeni tanışma-iş imkanları yaratması açısından bu gibi mecralarda aktif olmayı önemsiyorum. Sanat dergileri, kitaplar, müzik ve filmler, bazen bir fotoğraf ya da bir kelime… beslenme motivasyonları değişken olabiliyor. En çok duygu ve hislerimi önemsiyorum bunu da heykel ya da çizimlerimde ifadeyi seçiyorum.

Bir kitabın rafta yerini alana kadar geçirdiği mutfak sürecini çizer cephesinden anlatır mısınız?

Benim vakit geçirdiğim zaman dilimi çizer olarak sınırlı, editör ve/veya yazardan teslim aldığım projeyi, çizimlerimi tamamladıktan sonra paylaşıyorum.

Mutfak kısmını ise yukarıdaki sorularda yanıtladım aslında benim görevim bir noktada bitiyor. Sonraki adımlar yayınevlerinin devraldığı zorlu bir süreç. Raflarda yer almasını beklemek benim de heyecan ve sabırsızlıkla takip ettiğim bir zaman dilimi oluyor.

Teşekkürler.

edebiyathaber.net (24 Aralık 2022)

Yorum yapın