Türk Edebiyatının ilk fantastik novellası “Perviz”

Şubat 14, 2024

Türk Edebiyatının ilk fantastik novellası “Perviz”

Celal Nuri İleri’nin 1916 senesinde yazdığı Perviz, KaraKarga Yayınları tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden:

Kayıp Kitaplar Kütüphanesi’nden yine bir ilk!

Türkiye’nin ilk bilim kurgu eserinden, ilk Türkçe Gotik roman gibi ilkleri bizlerle Latin Alfabesinde buluşturan Kayıp Kitaplar Kütüphanesi serisi Türk Edebiyatının ilk Fantastik Novellası, Perviz ile devam ediyor!

1916 senesinde siyasi yönüyle tanıdığımız Celal Nuri İleri tarafından kaleme alınan içinde metaforlarla süslediği bu edebiyat eserinde aslında dönemin iktidarına ve siyasetine dair birçok ipucu gizli…Günümüzde ulaşılması zor kütüphanelerde yer alan, neredeyse bir tarihi belge niteliğinde Osmanlıca kaleme alınmış Perviz, Merve Köken’in araştırmaları ve çabalarıyla Türkçeye çevrilen Perviz Karakarga etiketiyle şimdi tüm kitapçılarda!

Arka Kapak Yazısı:

Kayıp Kitaplar Kütüphanesi’nde bu kez Türk edebiyatında fantastiğin izlerini sürüldü.

Celal Nuri İleri’nin 1916’da kaleme aldığı Perviz, modernleşme sürecindeki edebiyatımızda o zamana kadar kullanılmamış olan temaların ilk kez kullanılmasıyla dikkat çekiyor.

İktidar mefhumunu fantastik eksenle ele alan Perviz’de edebiyatımızın önemli bir boşluğu doluyor. Osmanlı Devleti’nin son evresinde yazılmış olan bu eser, modern Türk edebiyatının kronolojisini yeniden yapılandıracak cinste bir niteliğe sahip.

edebiyathaber.net (14 Şubat 2024)

“Türk Edebiyatının ilk fantastik novellası “Perviz”” üzerine bir yorum

Yorum yapın